Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η νέα επιθετική στρατηγική της Τουρκίας… μπορεί να οδηγήσει σε εθνική ήττα την Ελλάδα – Ο Erdogan θέλει τεμαχισμό του Αιγαίου, χάνει ΑΟΖ Λιβύης

Η νέα επιθετική στρατηγική της Τουρκίας… μπορεί να οδηγήσει σε εθνική ήττα την Ελλάδα – Ο Erdogan θέλει τεμαχισμό του Αιγαίου, χάνει ΑΟΖ Λιβύης
Βάζοντας στην ζυγαριά τι θα χάσει και τι θα κερδίσει η Ελλάδα… ορισμένοι μπορεί να κατηγορήσουν την Ελλάδα ότι έχει υποστεί εθνική ήττα αποδεχόμενη την διχοτόμηση του Αιγαίου Πελάγους για να κερδίσει ειρήνη αντί έντασης
Η στρατηγική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα αρχίζει να λαμβάνει μια επικίνδυνη διάσταση…
Ενώ παρασκηνιακώς Τουρκία και Ελλάδα είχαν συμφωνήσει για έναρξη διαλόγου, η επιμονή της Ελλάδος μόνο για θέματα θαλάσσιας δικαιοδοσίας, έχει αλλάξει την στρατηγική του Erdogan του Τούρκου Προέδρου και των επιτελών του.
Η Τουρκία ζητάει διάλογο με την Ελλάδα για όλα τα θέματα, διάλογος εφ΄ όλης της ύλης με προφανή στόχο να διεκδικήσει την ΑΟΖ του Καστελόριζου τα 40,5 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, την συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου και αποσαφήνιση του καθεστώτος των χωρικών υδάτων και αποστρατιωτικοποίησης.
Την ίδια στιγμή η ΕΕ είναι διαιρεμένη και ο βασικός πυρήνας των χωρών εναντιώνεται στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Διαπιστώθηκε ξεκάθαρα από την Γερμανία, την Ιταλία και εσχάτως πιο εμφατικά από την Ισπανία, πολλά κράτη είναι ενάντια στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία.
Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισπανίας είναι σε «εξαιρετικό επίπεδο» ανέφερε ο  Πρέσβης της Ισπανίας στην Άγκυρα «οι συγκρούσεις στη Μεσόγειο δεν πρέπει να δηλητηριάζουν άλλες σχέσεις.
Δεν πιστεύουμε στις κυρώσεις. Στην Τουρκία, πρέπει να παρέχουμε μια προοπτική για την προσέγγιση της ΕΕ» τόνισε ο Ισπανός πρέσβης.

Οι Νavtex συνεχίζονται η νέα αφορά το διάστημα 25 Οκτωβρίου με 4 Νοεμβρίου και η στρατηγική της διπλωματίας των Navtex από την Τουρκία συνεχίζεται
Image
Image
Η στρατηγική της Τουρκίας


Η στρατηγική της Τουρκίας παρουσιάζεται με πολλούς τρόπους

-Χρησιμοποιεί την Navtex diplomacy την διπλωματία των Navtex για να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα, ώστε να προσέλθει στον διάλογο για όλα τα ανοικτά ζητήματα και όχι μόνο για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες.
Να σημειωθεί ότι για την Τουρκία τα ανοικτά ζητήματα είναι 8.
1)Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Καστελόριζου
2)Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες και υφαλοκρηπίδα
3)Χωρικά ύδατα και casus belli εάν υπάρξει επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια
4)Εναέριος χώρος που η Ελλάδα τον έχει επεκτείνει στα 10 ναυτικά μίλια ενώ τα χωρικά ύδατα είναι στα 6 ναυτικά μίλια.
5)Αποστρατιωτικοποίηση νησιών
6)Γκρίζες ζώνες που θεωρούνται 13 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που έχουν μεταφερθεί στην Ελλάδα εκτός της Συνθήκης της Λωζάνης
7)Συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Κύπρου και από τους τουρκοκύπριους
8)Μειονότητα στην Θράκη, η Ελλάδα αναγνωρίζει μόνο θρησκευτική μειονότητα.

-Βάλλει κατά της Ελλάδος κατηγορώντας την ότι το Oruc Reis το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας νοτίως του Καστελόριζου.

-Βάλλει κατά της Ελλάδος για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) του Καστελόριζου διαμηνύοντας ότι δεν μπορεί ένα ελληνικό νησί 10,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων που απέχει 2,02 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα να έχει 40,5 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ.

-Καταγγέλλει στον ΟΗΕ τον Χάρτη της Σεβίλλης ο οποίος αποτελεί επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης και με βάση αυτόν οριοθετούνται οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην Ευρώπη.

-Βάλλει κατά της Γαλλίας κατηγορώντας την ότι έχει εμμονές με το Ισλάμ.
Η λεκτική επίθεση κατά του Macron του Γάλλου Προέδρου ήταν πρωτοφανής.
Ο Erdogan κατηγόρησε τον Macron ότι είναι ψυχικά άρρωστος και χρειάζεται θεραπεία.
Θέλει να ενεργοποιήσει τον ισλαμικό κόσμο.

-Βάλλει κατά του ολλανδού Geert Wilders, που είναι επικεφαλής του Κόμματος Ελευθερίας, ο οποίος χρησιμοποίησε τη φράση «τρομοκράτης» για τον Πρόεδρο Erdogan.

-Βάλλει κατά των ΗΠΑ με αφορμή τους ρωσικούς S-400 το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα αλλά και της εμπλοκής της Τουρκίας στην υπόθεση του Nagorno Karabakh.

Τουρκία κατά πάντων αλλά με ποιο στόχο;

Η Τουρκία βάλλει κατά των πάντων αλλά γνωρίζει ο Erdogan ότι η μεν Ευρώπη δεν θα επιβάλλει κυρώσεις ενώ οι ΗΠΑ δεν θα ασχοληθούν τώρα με την Τουρκία, έχουν τις εκλογές στις 3 Νοεμβρίου, ενώ η Γαλλία και ο Macron έχουν γίνει στόχος θρησκευτικός.
Γιατί όμως συμβαίνουν όλα αυτά;
Η Τουρκία θέλει να υποχρεώσει τις μεγάλες δυνάμεις να ασχοληθούν με την Ανατολική Μεσόγειο και το Ανατολικό Αιγαίο.
Ο Erdogan πιστεύει ότι όταν συμβεί αυτό, θα ασκήσουν πίεση στην Ελλάδα ώστε να έρθει στον διάλογο όχι μόνο για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες αλλά και για όλα τα ανοικτά ζητήματα.
Στο τέλος ο Erdogan πιστεύει ότι θα καταφέρει τον στόχο του τον τεμαχισμό του Ανατολικού Αιγαίου, που θα σηματοδοτήσει την προσάρτηση της ΑΟΖ του Καστελόριζου στην Τουρκία και συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Κύπρου.
Εάν π.χ. χρειαστεί να παραχωρήσει τις… γκρίζες ζώνες δηλαδή τα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα από την Ιταλία εκτός της Συνθήκης της Λωζάνης ή να ακυρώσει την ΑΟΖ με την Λιβύη… ο Erdogan θα έχει κερδίσει τον τεμαχισμό της ΑΟΖ του Καστελόριζου.
Όμως για να συμβούν όλα αυτά θα πρέπει το Oruc Reis να ανακαλύψει κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Δεν είναι τυχαίο ότι παρατείνονται συνεχώς οι NAVTEX η τελευταία καθορίστηκε μεταξύ 25 Οκτωβρίου και 4 Νοεμβρίου 2020, πιθανότατα να φθάσει έως τα μέσα Δεκεμβρίου 2020.
Ήδη η Τουρκία επί 40 ημέρες ερευνά ελληνικά θαλάσσια δικαιοδοσία, ελληνική υφαλοκρηπίδα και ελληνική ΑΟΖ – ακόμη και εάν δεν έχει ανακηρυχθεί κοντά στο Καστελόριζο -.
Επί 40 ημέρες η Τουρκία παραβιάζει την ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία και όλα αυτά… μέχρι οι τούρκοι να ολοκληρώσουν τις έρευνες τους.
Όμως το γεγονός ότι 40 ημέρες η Τουρκία είναι ανενόχλητη αποτελεί και απόδειξη ότι η Ελλάδα έχει συναινέσει για τις έρευνες αυτές, ωστόσο αυτό για λόγους εθνικής υπερηφάνειας η ελληνική κυβέρνηση δεν θα το αναγνωρίσει.

Εθνική ήττα προ των πυλών

Οι επιλογές της Ελλάδος είναι πολύ συγκεκριμένες.
Στέλνει τον στόλο και διώχνει το Oruc Reis, ωστόσο επί 40 ημέρες δεν έχει ακολουθήσει αυτή την στρατηγική.
Η κυβέρνηση ακολουθεί την στρατηγική ας παραμείνει στην περιοχή το Oruc Reis αρκεί να μην παραβιάσει τα 6 ναυτικά μίλια τα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Η Ελλάδα με τον ένα ή άλλο τρόπο – εάν βρεθούν κοιτάσματα – θα υποχρεωθεί είτε να παραχωρήσει ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία, είτε να αποδεχθεί συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων με την Τουρκία.
Η στρατηγική αυτή θα είναι εθνική ήττα για την Ελλάδα και προς τα εκεί οδηγούμαστε άπαξ και η ελληνική πλευρά δεν ξεκαθαρίζει την εθνική στρατηγική.
Η Ελλάδα κρύβεται πίσω από την ΕΕ ή την Γαλλία και δεν τολμάει όχι προφανώς ένα θερμό επεισόδιο που στρατηγικά και διπλωματικά θα ήταν λάθος στρατηγική αλλά δεν ξεκαθαρίζει τι θα αποδεχθεί και ποια είναι η στρατηγική στο Ανατολικό Αιγαίο.
Οι αιγύπτιοι του Sisi δεν μπορεί να είναι οι νέοι σύμμαχοι της Ελλάδος, ούτε ο Haftar στην Λιβύη όπου τα βρίσκει με την επίσημη κυβέρνηση GNA για κατάπαυση του πυρός στον λιβυκό εμφύλιο πόλεμο.
Προφανώς και η Ελλάδα από τον διάλογο θα κερδίσει ότι οι γκρίζες ζώνες οριστικά θα αποκλειστούν από την τουρκική προπαγάνδα και βεβαίως θα ακυρωθεί η ΑΟΖ Τουρκίας με Λιβύη.
Βάζοντας στην ζυγαριά τι θα χάσει και τι θα κερδίσει η Ελλάδα… ορισμένοι μπορεί να κατηγορήσουν την Ελλάδα ότι έχει υποστεί εθνική ήττα αποδεχόμενη την διχοτόμηση του Αιγαίου Πελάγους για να κερδίσει ειρήνη αντί έντασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης