Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

ΥΠΕΞ για Ρωσία: Προκαλεί ανησυχία η αφαίρεση των συνοριακών δεικτών με την Εσθονία – Η δήλωση του ΝΑΤΟ

ΥΠΕΞ για Ρωσία: Προκαλεί ανησυχία η αφαίρεση των συνοριακών δεικτών με την Εσθονία – Η δήλωση του ΝΑΤΟ
Συνολικά 24 από τις 50 δείκτες που τοποθετήθηκαν για τη σήμανση των δρομολογίων ιστιοπλοΐας αφαιρέθηκαν
Σχετικά Άρθρα
Για μονομερή ενέργεια που προκαλεί ανησυχία κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την κίνηση της Ρωσίας να αποσύρει τις σημαδούρες που είχαν τοποθετηθεί στον ποταμό Νάρβα από την Εσθονία προς οριοθέτηση των συνόρων.
«Η χθεσινή αφαίρεση των ελαφρών σημαδούρων που τοποθετήθηκαν από την Εσθονία στον ποταμό Νάρβα και χρησιμοποιούνται για την οριοθέτηση των συνόρων είναι μια μονομερής ενέργεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας που προκαλεί ανησυχία», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΥΠΕΞ.
Συνολικά 24 από τις 50 δείκτες που τοποθετήθηκαν για τη σήμανση των δρομολογίων ιστιοπλοΐας, αφαιρέθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης 23/5, δήλωσαν Εσθονοί αξιωματούχοι, με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell, να δηλώνει ότι «τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες». «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει μια εξήγηση από τη Ρωσία σχετικά με την απομάκρυνση των σημαδούρων, και την άμεση επιστροφή τους».
«Αυτό το συνοριακό περιστατικό είναι μέρος ενός ευρύτερου προτύπου προκλητικής συμπεριφοράς και υβριδικών ενεργειών από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων της στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η Ρωσία χρησιμοποιεί τα ζητήματα των συνόρων ως μέσο για να δημιουργήσει φόβο και ανησυχία, δήλωσε η πρωθυπουργός της Εσθονίας Kaja Kallas σε συνέντευξη Τύπου στο Ταλίν την Πέμπτη. «Θα προσεγγίσουμε αυτό το περιστατικό με νηφαλιότητα, με ισορροπημένο τρόπο, αν χρειαστεί και σε επικοινωνία με εταίρους και συμμάχους».
Σύμφωνα με την Kaja Kallas, η Εσθονία επικοινώνησε με τη Ρωσία για να λάβει πληροφορίες για το θέμα αυτό. «Πρόκειται για ένα συνοριακό περιστατικό, του οποίου τις ακριβείς συνθήκες προσπαθούμε να διευκρινίσουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
«Η Ρωσία αυξάνει τα περιστατικά στα σύνορα για να προκαλεί τον φόβο και την ανησυχία, ώστε να σκορπά την ανασφάλεια μέσα στις κοινωνίες μας. Διαπιστώνουμε μια γενική τάση σε αυτό».

To NATO εκφράζει την αλληλεγγύη του στην Εσθονία

Το ΝΑΤΟ είναι αλληλέγγυο προς την Εσθονία μετά το συνοριακό περιστατικό με τη Ρωσία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Βορειοαντλαντικής Συμμαχίας Jens Stoltenberg.
«Μίλησα με την πρωθυπουργό Kaja Kallas, το ΝΑΤΟ είναι αλληλέγγυο προς τον Εσθονό σύμμαχό μας, απέναντι σε κάθε απειλή κατά της κυριαρχίας του», έγραψε ο Stoltenberg στο μήνυμά του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης