Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Declassified UK: Θρίλερ με τις μυστικές πτήσεις των Βρετανών προς Ισραήλ - Ο σκοτεινός ρόλος της Κύπρου

Declassified UK: Θρίλερ με τις μυστικές πτήσεις των Βρετανών προς Ισραήλ - Ο σκοτεινός ρόλος της Κύπρου
Ελικόπτερα, αεροσκάφη και ... 4.300 Βρετανοί στρατιώτες μεταφέρθηκαν στη Γάζα από την Κύπρο
Αποκαλυπτικό ερευνητκό ρεπορτάζ που δίνει στο φως της δημοσιότητας το Declassified UK αποκάλυψε ότι από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, ο στρατός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει πραγματοποιήσει 60 πτήσεις προς το Ισραήλ.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι αυτές οι πτήσεις αναχώρησαν κυρίως από την RAF Ακρωτήρι στην Κύπρο και η πλειονότητά τους πραγματοποιήθηκε κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του πολέμου στη Γάζα.
Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, μέσω εγγράφων που διέρρευσαν, επιβεβαίωσε 48 πτήσεις μεταξύ Οκτωβρίου 2023 και Φεβρουαρίου 2024, με επιπλέον 11 πτήσεις μέχρι τις αρχές Μαΐου.
Δεν καταγράφηκαν πτήσεις προς το Ισραήλ από τη βάση του Ακρωτηρίου τους έξι μήνες που προηγήθηκαν της 7ης Οκτωβρίου.

raf-akrotiri-003.jpg

Ο σκοπός αυτών των πτήσεων παραμένει ασαφής, αν και το Υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν για διπλωματικές συζητήσες με το Ισραήλ, χωρίς να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Η έλλειψη διαφάνειας έχει συγκεντρώσει την προσοχή του βρετανικού κοινού, ιδίως από τη στιγμή που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu και του Υπουργού Αμύνης Yoav Gallant.
Πάντως, ερωτηθέντες για διευκρινίσεις σχετικά με το φορτίο και το προσωπικό που τυχόν μεταφέρθηκε στο Τελ Αβίβ, οι αξιωματούχοι της βρετανικής διπλωματίας στράφηκαν σε υπεκφυγές. 
Ειδικότερα, το Υπουργείο έκανε λόγο για μεταφορά διπλωματών, προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου και ιατρικών προμηθειών, αλλά απέφυγε να διευκρινίσει τη φύση της «αμυντικής εμπλοκής» ή να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς στρατιωτικού προσωπικού που μεταφέρθηκε.
Αυτή η έλλειψη διαφάνειας έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες αποκαλύψεις για την ανάπτυξη 500 επιπλέον στρατευμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Ελικόπτερα, αεροσκάφη και ... 4.300 Βρετανοί στρατιώτες μεταφέρθηκαν στη Γάζα από την Κύπρο

Αν και το Υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε, επίσης, να αποκαλύψει την προέλευση των πτήσεων του προς το Ισραήλ, μια ανεξάρτητη έρευνα αποκάλυψε ότι 36 στρατιωτικά οχήματα μεταφοράς αναχώρησαν από τη βάση της RAF στην Κύπρο προς το Τελ Αβίβ.
Μεταξύ αυτών ήταν έξι αεροσκάφη C-17A Globemaster III και 30 αεροσκάφη A400M Atlas C1.
Το C-17 μπορεί να μεταφέρει προσωπικό και στρατιωτικό εξοπλισμό, ενώ το A400M μπορεί να μεταφέρει πλήρως εξοπλισμένα στρατεύματα και εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων.
Αυτό υποδηλώνει ότι ο βρετανικός στρατός μπορεί να έχει μεταφέρει έως και 4.300 άτομα προσωπικό στο Ισραήλ μόνο από τη βάση της RAF στο Ακρωτήρι.
Προκύπτουν, δε, οργιώδεις φήμες, σχετικά με πιθανή εμπλοκή βρετανικών ειδικών δυνάμεων, ιδιαίτερα της Ειδικής Αεροπορικής Υπηρεσίας (SAS), η οποία φέρεται να βρισκόταν κοντά στην Κύπρο για επιχειρήσεις που σχετίζονται με τη διάσωση Βρετανών αιχμαλώτων στη Γάζα .
Ωστόσο, η επιτροπή "D-Notice" του βρετανικού στρατού, υπεύθυνη για την πρόληψη της δημοσίευσης πληροφοριών που θεωρούνται επιβλαβείς για την εθνική ασφάλεια, ζήτησε από τους συντάκτες των μέσων ενημέρωσης να μην αποκαλύπτουν λεπτομέρειες σχετικά με τις επιχειρήσεις της SAS στη Γάζα.

kyria.jpg

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι καμία πτήση της RAF προς το Ισραήλ δεν μετέφερε όπλα, επαναλαμβάνοντας την πάγια γραμμή, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις «υποστηρίζουν τη διπλωματική δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου και να βοηθήσουν στην ασφαλή επιστροφή των Βρετανών πολιτών».
Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησε 11 αεροπορικές ρίψεις πάνω από τη βόρεια Γάζα, παρέχοντας πάνω από 100 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Παλαιστίνιους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης