Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αποκάλυψη CBS: Οι ΗΠΑ θέλουν να στείλουν παράτυπους Λατινοαμερικανούς μετανάστες στην Ελλάδα – Διαψεύδει το υπ. Μετανάστευσης

Αποκάλυψη CBS: Οι ΗΠΑ θέλουν να στείλουν παράτυπους Λατινοαμερικανούς μετανάστες στην Ελλάδα – Διαψεύδει το υπ. Μετανάστευσης
Ελλάδα και Ιταλία προβλέπεται να υποδέχονται τους μετανάστες μετά από συνεννόηση των γραφείων μετανάστευσης τα οποία ίδρυσε το 2023 η κυβέρνηση των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Η αμερικανική κυβέρνηση του Joe Biden σχεδιάζει να απελάσει παράτυπους μετανάστες από την Λατινική Αμερική στην Ελλάδα, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του CBS News που επικαλείται πηγές προσκείμενες στον Λευκό Οίκο.
Η εν λόγω πρωτοβουλία περιλαμβάνει Ελλάδα και Ιταλία και προβλέπει οι δύο χώρες να υποδέχονται τους μετανάστες μετά από συνεννόηση των γραφείων μετανάστευσης τα οποία ίδρυσε το 2023 η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σε τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Συγκεκριμένα, τα «Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας» επιτρέπουν σε ορισμένους μετανάστες στην Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, τον Ισημερινό και τη Γουατεμάλα να υποβάλουν αίτηση για να έρθουν νόμιμα στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, η Ελλάδα και η Ιταλία, μαζί με τον Καναδά και την Ισπανία, θα συμβάλουν στην επανεγκατάσταση ορισμένων από αυτούς που υποβάλλονται σε επεξεργασία στα γραφεία.
Ελλάδα και Ιταλία πιθανότατα θα δεχτούν έναν σχετικά μικρό αριθμό μεταναστών, περίπου 500 ή λιγότερους η καθεμία, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Σε συνέντευξή του στο CBS News την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Alejandro Mayorkas φάνηκε να αναφέρεται στη συμφωνία με την Ελλάδα. «Συνεργαζόμαστε με τον Καναδά, την Ισπανία και μόλις πρόσφατα, την Ελλάδα, για να δημιουργήσουμε νόμιμους διαδρόμους για να φτάνουν άτομα στις χώρες τους, μακριά από τα χέρια των λαθρεμπόρων που απλώς επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν αυτά τα άτομα για κέρδος», είπε.
Την ίδια στιγμή, για να τιθασεύσει την ανεξέλεγκτη άνοδο στα σύνορα με το Μεξικό, ο Biden ετοιμάζεται επίσης να εκδώσει εκτελεστική ενέργεια την επόμενη εβδομάδα που θα απαγορεύει τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου όταν οι παράνομες διελεύσεις αυξάνονται ραγδαία, ανέφεραν οι πηγές στο CBS News.
Καταγραφή_170.JPG

Διαψεύδει το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Στον απόηχο του δημοσιεύματος, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, προχώρησε σε κατηγορηματική διάψευση.
«Δεν υπάρχει ούτε συμφωνία, ούτε αίτημα από τις ΗΠΑ για την επανεγκατάσταση νόμιμων μεταναστών στην Ελλάδα», «η ελληνική μεταναστευτική πολιτική είναι ξεκάθαρη και αποδίδει, παρά τις διεθνείς δυσκολίες. Αυστηρή προστασία συνόρων, με σεβασμό στον νόμο και την ανθρώπινη ζωή, και καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και, ταυτόχρονα, διμερείς συμφωνίες εργασιακής κινητικότητας με φίλες χώρες για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας και προσέλκυση ταλέντων για την ανάδειξη της χώρας σε διεθνές ερευνητικό και τεχνολογικό κέντρο», έγραψε στο Χ.
«Η πολιτική μας φέρνει αποτελέσματα όπως αποτυπώνεται στη χαμηλή πληρότητα του εθνικού συστήματος υποδοχής και ταυτοποίησης, ιδίως στις δομές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, και την επιτυχία του προγράμματος διευκόλυνσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους νόμιμους Τούρκους επισκέπτες εκεί, ως αποτέλεσμα της αυξημένης μας αξιοπιστίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταλήγει ο κ. Καιρίδης», κατέληξε.


Διάψευση και από την Ιταλία

Η εφημερίδα La Stampa αναφερόμενη σε πηγές της κυβέρνησης της Giorgia Meloni, γράφει χαρακτηριστικά ότι «το όλο θέμα, παρουσιάζεται με σαφώς παραπλανητικό τρόπο» και «στη φάση αυτή μελετάται ενδεχόμενη συνεργασία που να βασίζεται στην αμοιβαιότητα, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες που βρίσκονται στη Λιβύη και επιθυμούν να μεταβούν στην Ευρώπη, ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν λίγες δεκάδες νοτιοαμερικανών προσφύγων».
Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, πηγές της κυβέρνησης πρόσθεσαν πως «για την Ιταλία, η συζήτηση αφορά περίπου είκοσι πρόσφυγες από την Βενεζουέλα, ιταλικής καταγωγής, με στόχο να ξεκινήσουν μια πορεία επαγγελματικής κατάρτισης στη χώρα». Η όλη συζήτηση, πάντως, «βρίσκεται ακόμη σε φάση μελέτης και θα ήταν, σε κάθε περίπτωση, κάτι το πολύ επωφελές για την Ιταλία και τις ευρωπαϊκές χώρες πρώτης άφιξης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης