Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

ΟΗΕ - Ο Erdogan ζήτησε αναγνώριση των Κατεχομένων και 2 κράτη στην Κύπρο - «Ο Netanyahu πρέπει να έχει την τύχη του Hitler»

ΟΗΕ - Ο Erdogan ζήτησε αναγνώριση των Κατεχομένων και 2 κράτη στην Κύπρο - «Ο Netanyahu πρέπει να έχει την τύχη του Hitler»
Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για δύο κράτη και δύο έθνη, προκειμένου να υπάρξει λύση στο Κυπριακό
Την αναγνώριση των Κατεχομένων ως ανεξάρτητου κράτους ζήτησε για δεύτερη φορά από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, μιλώντας για δύο κράτη και δύο έθνη, προκειμένου να υπάρξει λύση στο Κυπριακό - το έκανε, μάλιστα, λίγη ώρα πριν από την επίσημη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Σήμερα, για μια ακόμη φορά, καλώ τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να καθιερώσει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μαζί της» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Έχουν περάσει 50 χρόνια από την ειρηνευτική επιχείρηση για την Κύπρο και 61 χρόνια από την δημιουργία του Κυπριακού προβλήματος ως αποτελέσματος του σφετερισμού του Νησιού από τους Ελληνοκύπριους.
Από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα πάντα οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία προέβαλαν την ειλικρινή βούληση να φέρουν μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση, προκειμένου να επικρατήσει ειρήνη και ηρεμία στο νησί.
Το μοντέλο της ομοσπονδίας δεν μπορεί να ισχύσει. Υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί στο νησί» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.
Σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, ο Erdogan είπε: «Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο να καταστεί μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας, όπου τα νόμιμα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων μερών γίνονται σεβαστά.
Είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής να αναπτυχθεί συνεργασία, ιδίως όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και του θαλάσσιου εμπορίου.
Η Τουρκία είναι έτοιμη για εποικοδομητική συνεργασία σε όλα τα θέματα, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος.
Περιμένουμε να έχουν την ίδια προσέγγιση και οι γείτονές μας.
Ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, ο ρόλος-κλειδί της Τουρκίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα που έχει ανακηρυχθεί στα βόρεια και δυτικά του νησιού της Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα γύρω από ολόκληρο το νησί».

Γάζα

Πέρα από τα παραπάνω, ο Erdogan εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση και στο Ισραή, καλώντας «άλλα κράτη, που δεν αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη, να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος το συντομότερο δυνατό, όντας στη σωστή πλευρά της ιστορίας σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο.
«Τα τελευταία χρόνια, η στάση των Ηνωμένων Εθνών ήταν ανεπαρκής ως προς την εκπλήρωση της ιδρυτικής τους αποστολής.
Μετατρέπονται ολοένα και περισσότερο σε μια δυσλειτουργική, δυσκίνητη και αδρανή δομή» υπογράμμισε και συνέχισε: «Ως αποτέλεσμα των επιθέσεων του Ισραήλ, η Γάζα έχει γίνει το μεγαλύτερο νεκροταφείο παιδιών και γυναικών στον κόσμο».
Απευθυνόμενος σε διεθνείς οργανισμούς και μέσα ενημέρωσης, τόνισε: «Αυτοί τους οποίους το Ισραήλ σκότωσε σε ζωντανές μεταδόσεις δεν είναι συνάδελφοί σας;
Ω, Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τι περιμένετε για ν' αποτρέψετε τη γενοκτονία της Γάζας και να πείτε "σταματήστε" αυτή την καταπίεση και τη βαρβαρότητα; Τι περιμένετε για να σταματήσετε τις σφαγές;».
«Η κυβέρνηση Netanyahu διαπράττει εθνοκάθαρση και γενοκτονία εναντίον ενός έθνους, ενώ παράλληλα καταλαμβάνει τα εδάφη του.
Όπως η ανθρωπότητα σταμάτησε τον Hitler πριν από 70 χρόνια, έτσι πρέπει να σταματήσει τον Netanyahu και το δίκτυο δολοφόνων του» συμπλήρωσε.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, είπε:: «Υποστηρίζουμε ενεργά την εγκαθίδρυση της σταθερότητας στη Λιβύη και τη διατήρηση της ενότητας και της ακεραιότητας της χώρας.
Καλούμε όλα τα κράτη να σταθούν εμπράκτως στο πλευρό της Λιβύης σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο και να συμβάλουν στην εγκαθίδρυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης