Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan στη Νέα Υόρκη - Διήρκεσε 30 λεπτά - Τι συζητήθηκε

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan στη Νέα Υόρκη - Διήρκεσε 30 λεπτά - Τι συζητήθηκε
Στη συνάντηση των δύο ηγετών η οποία διήρκησε μισή ώρα και σε αυτήν συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών
Ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan πραγματοποίησαν στη Νέα Υόρκη την έκτη συνάντησή τους σε έναν χρόνο, στο περιθώριο της καθιερωμένης σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης Ηνωμένων Εθνών σε αίθουσα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.
Στη συνάντηση των δύο ηγετών η οποία διήρκησε μισή ώρα και σε αυτήν συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Hakan Fidan και οι επικεφαλής των διπλωματικών τους γραφείων, Άννα Μαρία Μπούρα και Akif Çağatay Kılıç.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης ο Τούρκος πρόεδρος από το βήμα της συνέλευσης του ΟΗΕ μίλησε για δύο κράτη και δύο έθνη, ώστε να υπάρξει λύση στο Κυπριακό.
«Τι κάνεις;» ρώτησε ο πρωθυπουργός τον Erdogan.
«Είμαι πολύ καλά», απάντησε εκείνος, ενώ στη συνέχεια ο κ.Μητσοτάκης σχολίασε τη γραβάτα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Hakan Fidan, λέγοντάς του «μου αρέσει η μπλε γραβάτα σου».

a_9.jpg

b_7.jpg

Την αναγνώριση της «Βόρειας Κύπρου» ζήτησε από τη ΓΣ του ΟΗΕ ο Erdogan 

Την αναγνώριση των Κατεχομένων ως ανεξάρτητου κράτους ζήτησε νωρίτερα από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, μιλώντας για δύο κράτη και δύο έθνη, προκειμένου να υπάρξει λύση στο Κυπριακό - το έκανε, μάλιστα, λίγη ώρα πριν από την επίσημη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Σήμερα, για μια ακόμη φορά, καλώ τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να καθιερώσει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μαζί της» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Έχουν περάσει 50 χρόνια από την ειρηνευτική επιχείρηση για την Κύπρο και 61 χρόνια από την δημιουργία του Κυπριακού προβλήματος ως αποτελέσματος του σφετερισμού του Νησιού από τους Ελληνοκύπριους.
Από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα πάντα οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία προέβαλαν την ειλικρινή βούληση να φέρουν μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση, προκειμένου να επικρατήσει ειρήνη και ηρεμία στο νησί.
Το μοντέλο της ομοσπονδίας δεν μπορεί να ισχύσει. Υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί στο νησί» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.
Σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, ο Erdogan είπε: «Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο να καταστεί μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας, όπου τα νόμιμα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων μερών γίνονται σεβαστά.
Είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής να αναπτυχθεί συνεργασία, ιδίως όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και του θαλάσσιου εμπορίου.
Η Τουρκία είναι έτοιμη για εποικοδομητική συνεργασία σε όλα τα θέματα, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος.
Περιμένουμε να έχουν την ίδια προσέγγιση και οι γείτονές μας.
Ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, ο ρόλος-κλειδί της Τουρκίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα που έχει ανακηρυχθεί στα βόρεια και δυτικά του νησιού της Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα γύρω από ολόκληρο το νησί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης