Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τριμερής συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου

Τριμερής συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου
Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε θέματα όπως η οικονομία, η ενέργεια, το εμπόριο, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η συνεργασία μεταξύ αποδήμων και κοινοβουλευτικών. Συζητήθηκε, στο πλαίσιο αυτό, η οργάνωση της επόμενης τριμερούς Συνάντησης Κορυφής στην Αίγυπτο πριν από το τέλος του έτους.
Αμέσως μετά τη διμερή συνάντηση ανάμεσα στον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Badr Abdelatty πραγματοποιήθηκε, στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Αιγύπτου στα Ηνωμένα Εθνη τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.
Κατά τη διάρκεια της τριμερούς, η οποία έλαβε χώρα στο περιθώριο των εργασιών της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τονίστηκε η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των τριών χωρών με απώτερο στόχο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε θέματα όπως η οικονομία, η ενέργεια, το εμπόριο, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η συνεργασία μεταξύ αποδήμων και κοινοβουλευτικών.
Συζητήθηκε, στο πλαίσιο αυτό, η οργάνωση της επόμενης τριμερούς Συνάντησης Κορυφής στην Αίγυπτο πριν από το τέλος του έτους.

Συνάντηση Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ - Επιβεβαίωση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-Αιγύπτου

Συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Badr Abdelatty είχε στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Αιγύπτου στα Ηνωμένα Έθνη. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εργασιών της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, επιβεβαιώθηκε ο στρατηγικός χαρακτήρας της συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου, ο οποίος εδράζεται στους ισχυρούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και την αμοιβαία βούληση για εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο κ. Γεραπετρίτης εξήρε το ρόλο της Αιγύπτου ως πυλώνα σταθερότητας σε ένα εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον, το οποίο επιδεινώνεται από την κλιμακούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την αιγυπτιακή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να αποτραπεί η επέκταση της κρίσης στην περιοχή.
Καθώς μάλιστα η Ελλάδα το 2025 και το 2026 θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενισχύονται οι δυνατότητες της χώρας μας να προωθήσει το διάλογο και τη διπλωματία.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να συναντηθούν το συντομότερο δυνατό και ο κ. Γεραπετρίτης απηύθυνε πρόσκληση στον Αιγύπτιο ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα το επόμενο διάστημα. Συμφώνησαν επίσης, να εντατικοποιήσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του πρώτου Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου. Εξετάστηκε, εξάλλου, η πρόοδος των συμφωνιών σχετικά με τη μετάκληση εργατών γης από την Αίγυπτο και η συνεργασία στην καταπολέμηση των παράνομων μεταναστευτικών ροών.
Οι κύριοι Γεραπετρίτης και Abdelatty, συζήτησαν στη συνέχεια για τη διμερή συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου στον τομέα της ενέργειας, με έμφαση στην πρόοδο του έργου GREGY Interconnector, δηλαδή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου.
Το καλώδιο, το οποίο έχει την αμέριστη στήριξη των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Αιγύπτου, θα μεταφέρει από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και στην ΕΕ πράσινη ενέργεια, η οποία θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε, εξάλλου, στην ανάγκη περαιτέρω στρατηγικής προσέγγισης μεταξύ ΕΕ και Αιγύπτου, για την οποία εργάζεται εντατικά η ελληνική πλευρά.

Συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών της Υεμένης

Την ανάγκη να αποκατασταθεί πλήρως η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στη συνάντησή του με τον ομόλογό του από την Υεμένη Δρ. Shaya Mohsin Zindani. 'Αλλωστε η θαλάσσια ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα στο πλαίσιο της διετούς θητείας της (2025-2026) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και συνδέεται με την ενεργειακή ασφάλεια, την ομαλή λειτουργία των αλυσίδων εφοδιασμού και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ «Ασπίδες», η οποία υπό ελληνική ηγεσία εκπλήρωσε επιτυχώς την αποστολή ρυμούλκησης του πετρελαιοφόρου «SOUNION» σε ασφαλή περιοχή στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η αποστολή απέδειξε, ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, για άλλη μια φορά, την αξιοπιστία της επιχείρησης ως αποτελεσματικού εγγυητή της θαλάσσιας ασφάλειας υπό την αιγίδα της ΕΕ.
Η συζήτηση μεταξύ των δύο υπουργών, οι οποίοι βρίσκονται στη Νέα Υόρκη με αφορμή τις εργασίες της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ επικεντρώθηκε στην κρίση στη Μέση Ανατολή. Οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Mohsin Zindani συμφώνησαν ότι θα πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος επέκτασης των εχθροπραξιών και να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση που πλήττει την περιοχή. Η Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικώς, ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας τη διετία 2025-26 είναι διατεθειμένη να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο και να καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε να αποκλιμακωθεί η κρίση στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης