Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πανιμβριακό Συνέδριο για πρώτη φορά μετά το 1993 - «Ίμβρος και Τένεδος: Νόστος και προοπτική»

Πανιμβριακό Συνέδριο για πρώτη φορά μετά το 1993 - «Ίμβρος και Τένεδος: Νόστος και προοπτική»

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού θα πραγματοποιηθεί το Πανιμβριακό Συνέδριο

Σχετικά Άρθρα
Το μέλλον του Ελληνισμού στην Ίμβρο και την Τένεδο θα απασχολήσει τις εργασίες του Πανιμβριακού Συνεδρίου, το οποίο θα διεξαχθεί στις 28 Σεπτεμβρίου 2024, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.
Το Συνέδριο, που θα προσλάβει μορφή μια παγκόσμιας συνάντησης Ιμβρίων και Τενεδίων, τελεί υπό την αιγίδα της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος πρόκειται να κηρύξει την έναρξη των εργασιών, ενώ θα είναι και ο κεντρικός ομιλητής.
Με τον τίτλο «Ίμβρος και Τένεδος: Νόστος και Προοπτική», το Συνέδριο θα έχει ως αντικείμενο την σύγχρονη προσέγγιση του Ιμβριακού ζητήματος και την αναζήτηση απαντήσεων σε επίκαιρα θέματα που αφορούν στο μέλλον του Ελληνισμού στα δύο νησιά.
Εξάλλου το 2023 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία καθόρισε τη νεότερη ιστορική πορεία της Ίμβρου και της Τενέδου.
Το προηγούμενο Πανιμβριακό Συνέδριο είχε διεξαχθεί το 1993 και στα χρόνια που έχουν περάσει από τότε, έχουν συντελεστεί σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες με τη σειρά τους, οδηγούν σε νέες προοπτικές, αλλά και διαφοροποιημένες αναγκαιότητες.

Τα ελληνικά σχολεία

Ο Ελληνισμός, που είχε φτάσει σχεδόν στο επίπεδο της εξαφάνισης, πριν από 50 χρόνια, σήμερα, παρά τα προβλήματα, γνωρίζει καλύτερες μέρες.
Η επαναλειτουργία ελληνικών σχολείων στην Ίμβρο, την τελευταία δεκαετία, έδωσε ώθηση σε ένα ρεύμα επιστροφής Ιμβρίων στην πατρίδα τους, το οποίο τώρα θα πρέπει να συντηρηθεί και να ενδυναμωθεί, με την συνέχιση της Ελληνικής εκπαίδευσης και με τη δημιουργία προϋποθέσεων σταθερής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.Υπό το πρίσμα αυτό, στο επίκεντρο των εργασιών του συνεδρίου θα βρεθούν οι νέοι, η εκπαίδευση και η απασχόληση, ως κινητήριοι μοχλοί για την τοπική ανάπτυξη και την ανάκαμψη των ελληνικών κοινοτήτων στην Ίμβρο και την Τένεδο.
Το Συνέδριο, διοργανώνεται από τον Σύλλογο Ιμβρίων, με τη συνεργασία της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας-Θράκης και του Συλλόγου Τενεδίων «Ο Τέννης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης