Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επιβεβαίωσε το ελληνοτουρκικό παζάρι ο ΥΠΕΞ Γεραπετρίτης - «Οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία μπαίνουν σε νέα φάση»

Επιβεβαίωσε το ελληνοτουρκικό παζάρι ο ΥΠΕΞ Γεραπετρίτης - «Οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία μπαίνουν σε νέα φάση»
«Η επόμενη φάση θα είναι η διερεύνηση για το αν υπάρχει πλαίσιο για να πάμε στη β΄ φάση» τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ
Σχετικά Άρθρα
Κατά την αποχώρησή του από την κλειστή ενημέρωση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες πως Αθήνα και Άγκυρα αναβαθμίζουν το επίεπδο της διαπραγμάτευσης για το Αιγαίο, όπως αποκάλυψε πρόσφατα και δημοσίευμα του Reuters.
Ο επκεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, μιλώντας σε συντάκτες, αποκάλεσε «εξαιρετικά υψηλού επιπέδου τη συζήτηση», ενώ παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με φόντο και την επικείμενη αντίδραση του Ισραήλ.
Ως προς τα ελληνοτουρκικά, ανέφερε πως «η επόμενη φάση θα είναι η διερεύνηση για το αν υπάρχει πλαίσιο για να πάμε στη β΄ φάση (σ.σ. των διαπραγματεύσεων) που θα είναι η οριοθέτηση. Αυτή είναι η προκριματική φάση».
Σε σχέση με το πλαίσιο, αυτό είναι: διεθνές δίκαιο, υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Βέβαια, πηγές του υπουργείου διατύπωσαν τη δυσπιστία τους αναφορικά με το ενδεχόμενο οι γείτονες να συμφωνήσουν στις προϋποθέσεις που θέτει η ελληνική πλευρά, με τη λεγόμενη «προκριματική φάση» να συντελείται από τις ηγεσίες των δύο υπουργείων Εξωτερικών, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στις διμερείς διαπραγματεύσεις.
Πάντως, ο κ. Γεραπετρίτης απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα της αντιπολίτευσης, για το τι προτίθεται να κάνει η χώρα μας για το γεγονός ότι το Ισραήλ ανακήρυξε persona non grata τον γγ του ΟΗΕ, Antonio Guterres, ενώ ίδια στάση τήρησε για το αν προτίθεται να ανταποκριθεί η χώρα μας στο αίτημα που υπέβαλε ο Λίβανος για ανθρωπιστική βοήθεια στις 27 Σεπτεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης