Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of New York Mellon: Η Ελλάδα έχασε το τρένο και το 2016 – Υπό 5 όρους θα κερδίσει τις αγορές

Bank of New York Mellon: Η Ελλάδα έχασε το τρένο και το 2016 – Υπό 5 όρους θα κερδίσει τις αγορές
Θεωρητικά η συνταγή της λιτότητας είναι σωστή, πρακτικά φαίνεται ότι δεν αποδίδει αναφέρει στέλεχος της αμερικανικής τράπεζας Bank of New York Mellon
Η Ελλάδα έχασε το τρένο και το 2016 αποτελεί ρεκόρ για χώρα του δυτικού κόσμου να έχει πάνω από 6 χρόνια ύφεση αλλά υπάρχει τρόπος να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Ιστορικά είναι ελάχιστα τα παραδείγματα όπου μια χώρα έχει εγκλωβιστεί σε καθοδικό σπιράλ ύφεσης και είναι αδύναμη να ανακάμψει.
Η Ελλάδα αποτελεί παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ αποτυχημένων προσπαθειών για να ανακάμψει από την ύφεση και τα χρονίζοντα προβλήματα.
Ταυτόχρονα ενώ θεωρητικά η συνταγή της λιτότητας είναι σωστή, πρακτικά φαίνεται ότι δεν αποδίδει αναφέρει στέλεχος της αμερικανικής τράπεζας Bank of New York Mellon στο bankingnews.gr.
Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση το στέλεχος της Bank of New York Mellon δεν εστιάζεται στα κακώς κείμενα που και γνωστά είναι και μίζερα… αλλά επικεντρώνεται στους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα μπορεί να δραπετεύσει από την ομηρία της ύφεσης και να ανακτήσει την οικονομική της ελευθερία.
«Για να μπορέσει η Ελλάδα να κερδίσει ξανά μια θέση μεταξύ των αξιόπιστων χωρών του πλανήτη και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών χρειάζεται τα εξής
1)Να εμφανιστεί η Ελλάδα ότι είναι μπροστά από τους δανειστές.
Μέχρι τώρα οι δανειστές επιβάλλουν και περιμένουν αποτελέσματα που είτε δεν έρχονται, είτε δεν εκπληρώνονται οι στόχοι.
Η Ελλάδα πρέπει κάποια στιγμή να εκπλήξει άπαξ και έχει αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέραν του τρίτου μνημονίου
2)Να παρουσιάσει ένα 3ετές πλάνο αναδιάρθρωσης που θα υπερβαίνει τα όρια του μνημονίου.
Η Ελλάδα παγιδεύτηκε στην ακραία φορολογία αλλά όταν οι δανειστές ζητούσαν αντιπρόταση… η Ελλάδα πρότεινε λύσεις τουλάχιστον ασόβαρες.
3)Να υπάρξει μια γενναία διευθέτηση των προβλημάτων των ελληνικών τραπεζών.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σταθεροποιηθεί και διαθέτουν κεφάλαια αλλά το ερώτημα που γεννάται είναι με πάνω από 110 δισεκ. προβληματικά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που αποτελούν το 35% του ενεργητικού τους θεωρούνται υγιείς;
4)Το ελληνικό χρέος είναι σοβαρότατο ζήτημα για την Ελλάδα.
Όπως φαίνεται η ΕΕ δεν θέλει γενναία αναδιάρθρωση αλλά προσφέρει μόνο υποτυπώδη διευκόλυνση.
Επί της ουσίας το ελληνικό χρέος δεν θα επιλυθεί αλλά ακόμη και μια διευκόλυνση μαζί με τους προηγούμενους όρους θα ήταν ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός.
5)Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις πάνω από 30 δισεκ. αύξηση καταθέσεων πάνω από 30-40 δισεκ. και ΑΕΠ πάνω από 200 δισεκ. για να θεωρηθεί ότι επανέρχεται όχι απλά στην κανονικότητα αλλά γυρνάει σελίδα.
Με όλα αυτά θα μπορούσε η Ελλάδα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών σοβαρά.
Αν δει κανείς ποιοι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα αυτά είναι τα hedge funds στα NPLs, αυτό δεν ονομάζεται επένδυση γιατί το αποτέλεσμα της διαχείρισης δεν δημιουργεί νέο πλούτο αλλά διακανονίζει τον παλιό»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης