Το Open Democracy αναλύει το μεταδημοκρατικό κράτος, προτείνει την κατάργηση της οικογένειας, όμως όλα αυτά είναι προσεγγίσεις που σίγουρα προκαλούν και εγείρουν πολλά ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν...
Το Open Democracy μεταξύ πολλών έχει χρηματοδοτηθεί και από τον Ούγγρο επενδυτή George Soros προκαλεί με τις προτάσεις του ειδικά για τον θεσμό της οικογένειας που προτείνει… να καταργηθεί.
Ο Soros που θεωρείται ως εχθρός της ουγγρικής κυβέρνησης, έχει στηρίξει μέσω των πολλών MKO που χρηματοδοτεί τα μεταναστευτικά ρεύματα στην Ευρώπη.
Αν και ορισμένες προτάσεις για την οικονομία έχουν λογική ορισμένες άλλες προτάσεις είναι υπερφίαλες και ορισμένες όπως κατάργηση του θεσμού της οικογένειας αποτελεί πρόκληση στην φύση του ανθρώπου και θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.
Από το κείμενο αυτό γίνεται αντιληπτό πως ορισμένοι παράγοντες αντιλαμβάνονται τον κόσμο, μιλούν για μεταδημορκατικό κράτος, για κατάργηση της οικογένειας προσεγγίσεις που σίγουρα προκαλούν και εγείρουν πολλά ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν.
Το Open Democracy προτείνει ένα νέο μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης τονίζοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να εξισορροπήσουν την ανησυχία τους για τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς με μεγαλύτερη έμφαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες όπως η στέγαση, τα τρόφιμα, η παροχή υπηρεσιών κοινής ωφελείας, την υγεία, την εκπαίδευση και τη φροντίδα.
Η παροχή όλων αυτών των στοιχείων βασίζεται στη συλλογική οργάνωση πολύ μεγαλύτερων συστημάτων.
Η θεμελιώδης οικονομία είναι συχνά αόρατη, θαμμένη μέσα στην αφηρημένη ιδέα της οικονομίας και παραμελημένη από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που επικεντρώνονται σε τομείς υψηλής τεχνολογίας και εμπορίου.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας του κορωνοιού, έχει γίνει ιδιαίτερα ορατή η θεμελιώδης οικονομία, διότι οι κοινωνίες κλείνουν τα πάντα, εκτός από εκείνα τα τμήματα της οικονομίας που παρέχουν ουσιαστικά θεμελιώδη αγαθά και υπηρεσίες.
Όταν η συλλογική παροχή αυτών των βασικών αγαθών και υπηρεσιών καταρρεύσει, σε συγκεκριμένους χώρους ή σε συγκεκριμένες ομάδες, οι βασικές ανθρώπινες ανάγκες δεν ικανοποιούνται.
Στόχος είναι μέσω της θεμελιώδους οικονομίας να αναγνωριστεί η αξία της συλλογικής κατανάλωσης που υποστηρίζεται από τα συστήματα υποδομής.
Μετά την πανδημία δεν πρέπει να επιστρέψουμε στην παλιά σειρά προτεραιοτήτων και να ξεχάσουμε τι έχουμε μάθει για τη σημασία της θεμελιώδους οικονομίας.
Αντίθετα, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διευρύνουμε την πρόσβαση και να βελτιώσουμε την ποιότητα των βασικών θεμελιωδών αγαθών και υπηρεσιών με τρόπους που προσθέτουν νόημα.
Η έννοια της συλλογικής ευθύνης για την παροχή βασικών ανθρώπινων αναγκών υφίσταται.
Οι 10 +1 προτάσεις
1) Ξεκινήστε με την υγεία ως βασική δραστηριότητα όπου η συλλογική παροχή υγείας είναι νόμιμη και οι επαγγελματίες υγείας βρίσκονται στο επίκεντρο.
Η πανδημία έχει αναδείξει σημαντικά κενά στα συστήματα άμεσης υγειονομικής περίθαλψης και στις περιφερειακές ανισότητες, όπως μεταξύ του Βορρά και του Νότου της Ιταλίας, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Τα ευρύτερα συστήματα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας χρειάζονται επενδύσεις και πρέπει να προσανατολίζονται στην ευημερία, όχι μόνο στις στενές βιοϊατρικές ανάγκες.
Τέλος, η δημόσια υγεία χρειάζεται έναν ευρύτερο ρόλο στην αντιμετώπιση της κακής διατροφής, της ποιότητας του αέρα και των ζητημάτων ψυχικής υγείας καθώς και στον έλεγχο των ασθενειών και πρέπει να ενσωματωθεί στην οικονομική και κοινωνική πολιτική, διότι κανένα από αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα.
2) Χρήση στέγης και ενέργειας για να εξασφαλιστεί η παροχή βασικών ανθρώπινων αναγκών και αντιμετώπιση ευρύτερων περιβαλλοντικών κρίσεων.
Οι κυβερνήσεις, σε συνδυασμό με τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και άλλους φορείς, πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τη διαθεσιμότητα κοινωνικών κατοικιών που προσφέρουν ποιοτικά αποκεντρωμένα σπίτια με ασφάλεια και ενοίκια προσαρμοσμένα στα τοπικά επίπεδα μισθών.
Η απομάκρυνση του άνθρακα από το ενεργειακό μοντέλο του πλανήτη περιλαμβάνει την παροχή πράσινης ενέργειας όσο και τη μόνωση σε νέες και υπάρχουσες κατοικίες.
Η περιφερειακή και βιομηχανική πολιτική πρέπει να απομακρυνθεί από τις απροσδόκητες φιλοδοξίες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας προς την κατεύθυνση πιο ρεαλιστικών στόχων για την αύξηση του αποθέματος των κοινωνικών κατοικιών.
Παράλληλα, όλη η Ευρώπη πρέπει να πειραματιστεί με την παροχή δημόσιας και κοινοτικής ενέργειας, μαθαίνοντας από την πρωτοπορία της Energiewende στη Γερμανία για τα πράσινα ενεργειακά συστήματα που ελέγχονται από την κοινότητα.
3) Τα τρόφιμα είναι περίπλοκα, αλλά πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον έλεγχο των μεγάλων παικτών και την υποστήριξη πειραμάτων στον τομέα της βιώσιμης προμήθειας τροφίμων.
Σε κάθε εθνική αγορά, μερικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν εταιρική ισχύ και κυρίαρχη θέση στην λιανική.
Το επιχειρηματικό μοντέλο των σουπερμάρκετ είναι μη βιώσιμο και εύθραυστο, επειδή βασίζεται στην καταγραφή των κερδών των προμηθευτών μέσω της αέναης απειλής της αλλαγής….με άλλο προμηθευτή.
Τα τοπικά - μικρής κλίμακας συστήματα διατροφής δεν αντικαθιστούν το σύγχρονο σύστημα διατροφής, αλλά είναι σημαντικό να ενθαρρυνθούν τα πειράματα στον τομέα της βιώσιμης προμήθειας τροφίμων - όπως το Συμβούλιο Πολιτικής Τροφίμων του Μπρίστολ.
4) Εισαγωγή κοινωνικής αδειοδότησης, δηλαδή ρύθμισης που επιβάλλει κοινωνικές και περιβαλλοντικές υποχρεώσεις σε όλους τους εταιρικούς φορείς παροχής θεμελιωδών υπηρεσιών.
Πώς διασφαλίζουμε ότι οι γιγάντιες επιχειρήσεις πληρούν τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές υποχρεώσεις τους;
Οι κερδοσκοπικοί και μη κερδοσκοπικοί πάροχοι υπηρεσιών έχουν ένα τοπικό franchise μέσω των δικτύων και υποκαταστημάτων τους.
Θα πρέπει να προσφέρουν κάτι κοινωνικό ως αντάλλαγμα, όπως ο τερματισμός της φορολογικής κατάχρησης ή της επισφαλούς απασχόλησης.
Η χορήγηση κοινωνικών αδειών από τις εθνικές και περιφερειακές κυβερνήσεις είναι ένας τρόπος διαπραγμάτευσης.
5) Μεταρρύθμιση των φόρων επί των εσόδων, των δαπανών και του πλούτου για να αυξηθεί σημαντικά η ικανότητα της κυβέρνησης να αυξήσει τα έσοδα.
Σε αυτή την κρίση, τα επίπεδα του χρέους είναι πιθανό να διπλασιαστούν ή να φτάσουν σε επίπεδα που δεν παρατηρήθηκαν μετά από τον παγκόσμιο πόλεμο στη δεκαετία του 1940.
Ακόμη και με τα χαμηλά επιτόκια και το όφελος από τον σταθερό πληθωρισμό, θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για την εξυπηρέτηση και την αποπληρωμή αυτού του χρέους.
Εάν ο φόρος δεν μεταρρυθμιστεί, τότε για τα επόμενα 10-20 χρόνια θα υπάρξει ακραία λιτότητα.
Η είσπραξη εσόδων μέσω της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι η πρώτη θεμελιώδης προϋπόθεση για την υπεράσπιση και επέκταση της θεμελιώδους οικονομίας.
6) Ενδιάμεσες επενδύσεις από τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες, ώστε να κατευθύνεται άμεσα στην παροχή υλικής υποδομής.
Η θεμελιώδης οικονομία προσφέρει σταθερές, μακροπρόθεσμες, χαμηλής απόδοσης επενδυτικές ευκαιρίες όπως τα σπίτια φροντίδας και τα τοπικά ενεργειακά δίκτυα τα οποία θα μπορούσαν και θα έπρεπε να χρηματοδοτηθούν με κουπόνια 5%. Ο χρηματο-χρεωμένος καπιταλισμός στηρίζει δημόσιες επιχειρήσεις ή χρηματοδοτεί επενδυτές όπως τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια με προσδοκίες για διψήφια απόδοση του κεφαλαίου.
Τα επιχειρηματικά μοντέλα αυτού του τύπου είναι απολύτως ακατάλληλα για τις θεμελιώδεις δραστηριότητες που απαιτούν υψηλές λειτουργικές αποδόσεις, όπου οι υψηλές λειτουργικές αποδόσεις μπορούν να επιτευχθούν μόνο σε βάρος των αποδόσεων άλλων ενδιαφερομένων.
7) Κλείστε τιε εύθραυστες μικρές αλυσίδες εφοδιασμού σε βασικά προϊόντα.
Οι θεμελιώδεις υπηρεσίες γενικά πρέπει να παραδίδονται σε τοπικό επίπεδο και υπάρχουν περιθώρια για την αύξηση της τοπικής παραγωγής τροφίμων, αν και τα περισσότερα μεταποιημένα τελικά προϊόντα και οι εισροές τους είναι μεγάλων αλυσίδων και πρέπει να παραμείνουν έτσι.
Δεν μπορούμε να επανέλθουμε ρεαλιστικά στη δεκαετία του 1950 όταν μεγάλες δυτικοευρωπαϊκές εταιρείες παρείχαν περισσότερα από 3/4 της παραγωγής τους από τα εγχώρια εργοστάσια.
Είναι όμως γελοίο να εισαγάγετε βασικό εξοπλισμό ατομικής προστασίας για τους ιατρούς σας από την Κίνα.
Εδώ είναι λογικό να έχουμε μικρές αλυσίδες.
8) Κάθε πόλη, περιφέρεια ή αγροτική περιοχή θα πρέπει να αναπτύξει ένα σχέδιο μετάβασης στην τηλε-εργασία στο πλαίσιο του εθνικού κράτους και των πλαισίων που επιτρέπεται στην ΕΕ.
Οι συνελεύσεις, οι επιτροπές των πολιτών και οι συναφείς δράσεις θα παράγουν μεικτά μηνύματα, αλλά θα είναι απαραίτητα συμπληρώματα στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία, διότι πρέπει να καταλάβουμε τι έχει σημασία για τους πολίτες.
Ταυτόχρονα, η έκτακτη ανάγκη για το κλίμα απαιτεί αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ζούμε και εργαζόμαστε, επειδή η στέγαση, οι μεταφορές και τα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ των εκπομπών άνθρακα.
Χρειαζόμαστε τοπική συμμετοχή, εάν θέλουμε να συμβιβάσουμε τη δυνατότητα διαβίωσης και τη βιωσιμότητα, χωρίς να προκληθούν πολιτικές αντιδράσεις μέσω αδιέξοδων απαγορεύσεων και αποτρεπτικών τιμών.
9) Αναδιάρθρωση της διοικητικής ικανότητας σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.
Οι πολιτικοί επιστήμονες συζητούν το μεταδημοκρατικό κράτος όπου διατηρούνται οι θεσμοί της δημοκρατίας, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται από μια πολιτικοοικονομική ελίτ.
Τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα έντονα στην τοπική αυτοδιοίκηση, επειδή οι περικοπές κεφαλαίου και η ιδιωτικοποίηση και η ανάθεση σε εξωτερικούς συνεργάτες πολλών δραστηριοτήτων αφήνει την τοπική αυτοδιοίκηση σε πολλές δικαιοδοσίες χωρίς προσωπικό και τεχνική ικανότητα.
Η τεχνική και διοικητική ικανότητα πρέπει να ανασυσταθεί σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.
10) Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αναλάβουν κάποια ευθύνη για εντελώς ανεπαρκή θεμελιώδη συστήματα όπως η υγειονομική περίθαλψη σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική, καθώς και ένα πρόγραμμα τύπου Marshall Aid για την ανασυγκρότηση των εμπορεύσιμων δραστηριοτήτων στις περιοχές αυτές.
11)Η κρίση του κορωνοϊού δείχνει ότι είναι καιρός να καταργηθεί η οικογένεια
Με την ελπίδα να «ισοπεδώσουν την καμπύλη» της πανδημίας, μεγάλα κοινωνικά στρώματα υιοθέτησαν πρακτικές επιβράδυνσης της μετάδοσης (υποχρεωτικές, εθελοντικές ή ημι-εθελοντικές, ανάλογα με την χώρα) γνωστές ως «κοινωνική απομόνωση» και Μείνε στο Σπίτι.
Οι πλατφόρμες των μέσων ενημέρωσης πλημμυρίζουν με σχόλια πολιτών που εύλογα είναι ανήσυχοι, σοκαρισμένοι και απογοητευμένοι, λόγω απώλειας εισοδήματος ή φόβου για την υγεία των αγαπημένων τους.
Το μήνυμα Μείνε στο Σπίτι είναι αυτό που προφανώς πρέπει να μας κρατήσει υγιείς και ασφαλείς.
Αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα με αυτό, όπως μπορεί να καταλάβει κάποιος που το σκέφτεται κριτικά (ακόμα και για μια στιγμή) - προβλήματα που θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε ως μυστήρια των ζευγαριών.
Ως εκ τούτου, στις αρχές της επιδημίας της Κίνας, οι ΜΚΟ για τα δικαιώματα των γυναικών δημοσίευσαν οδηγούς για την ενδοοικογενειακή κακοποίηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία σε όλη τη χώρα κατέγραψε τριπλασιασμό σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας που σε ποσοστό 90% σχετίζεται με τον κορωνοιό
Πολλοί μέσα σε οικογένειες απειλούν να ρίξουν τις συζύγους τους στο δρόμο για να κολλήσουν κορωνοιό.
Σύμφωνα με τα λόγια της φεμινίστριας θεωρητικής και της μητέρας Madeline Lane-McKinley τα νοικοκυριά είναι οι κέντρα πίεσης του καπιταλισμού.
Αυτή η κρίση θα επιταχύνει την οικιακή εργασία - τον καθαρισμό, το μαγείρεμα, τη φύλαξη, αλλά και την κακοποίηση παιδιών, την κακομεταχείριση, τον βιασμό των στενών συνεργατών, τα ψυχολογικά βασανιστήρια και πολλά άλλα.
Η ιδεολογία των «οικογενειακών αξιών», θα καταρρεύσει.
Αξίζουμε καλύτερα από την οικογένεια.
Και ο χρόνος του κορωνοιού είναι ένας εξαιρετικός χρόνος για να εξασκηθείτε στην κατάργησή της οικογένειας.
Σχόλιο bankingnews.
Προφανώς και πολλοί άνθρωποι θα αντιδράσουν με αυτήν την προσέγγιση που την βρίσκουμε ατεκμηρίωτη, σαθρή και γελοία.
www.bankingnews.gr
Ο Soros που θεωρείται ως εχθρός της ουγγρικής κυβέρνησης, έχει στηρίξει μέσω των πολλών MKO που χρηματοδοτεί τα μεταναστευτικά ρεύματα στην Ευρώπη.
Αν και ορισμένες προτάσεις για την οικονομία έχουν λογική ορισμένες άλλες προτάσεις είναι υπερφίαλες και ορισμένες όπως κατάργηση του θεσμού της οικογένειας αποτελεί πρόκληση στην φύση του ανθρώπου και θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.
Από το κείμενο αυτό γίνεται αντιληπτό πως ορισμένοι παράγοντες αντιλαμβάνονται τον κόσμο, μιλούν για μεταδημορκατικό κράτος, για κατάργηση της οικογένειας προσεγγίσεις που σίγουρα προκαλούν και εγείρουν πολλά ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν.
Το Open Democracy προτείνει ένα νέο μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης τονίζοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να εξισορροπήσουν την ανησυχία τους για τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς με μεγαλύτερη έμφαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες όπως η στέγαση, τα τρόφιμα, η παροχή υπηρεσιών κοινής ωφελείας, την υγεία, την εκπαίδευση και τη φροντίδα.
Η παροχή όλων αυτών των στοιχείων βασίζεται στη συλλογική οργάνωση πολύ μεγαλύτερων συστημάτων.
Η θεμελιώδης οικονομία είναι συχνά αόρατη, θαμμένη μέσα στην αφηρημένη ιδέα της οικονομίας και παραμελημένη από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που επικεντρώνονται σε τομείς υψηλής τεχνολογίας και εμπορίου.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας του κορωνοιού, έχει γίνει ιδιαίτερα ορατή η θεμελιώδης οικονομία, διότι οι κοινωνίες κλείνουν τα πάντα, εκτός από εκείνα τα τμήματα της οικονομίας που παρέχουν ουσιαστικά θεμελιώδη αγαθά και υπηρεσίες.
Όταν η συλλογική παροχή αυτών των βασικών αγαθών και υπηρεσιών καταρρεύσει, σε συγκεκριμένους χώρους ή σε συγκεκριμένες ομάδες, οι βασικές ανθρώπινες ανάγκες δεν ικανοποιούνται.
Στόχος είναι μέσω της θεμελιώδους οικονομίας να αναγνωριστεί η αξία της συλλογικής κατανάλωσης που υποστηρίζεται από τα συστήματα υποδομής.
Μετά την πανδημία δεν πρέπει να επιστρέψουμε στην παλιά σειρά προτεραιοτήτων και να ξεχάσουμε τι έχουμε μάθει για τη σημασία της θεμελιώδους οικονομίας.
Αντίθετα, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διευρύνουμε την πρόσβαση και να βελτιώσουμε την ποιότητα των βασικών θεμελιωδών αγαθών και υπηρεσιών με τρόπους που προσθέτουν νόημα.
Η έννοια της συλλογικής ευθύνης για την παροχή βασικών ανθρώπινων αναγκών υφίσταται.
Οι 10 +1 προτάσεις
1) Ξεκινήστε με την υγεία ως βασική δραστηριότητα όπου η συλλογική παροχή υγείας είναι νόμιμη και οι επαγγελματίες υγείας βρίσκονται στο επίκεντρο.
Η πανδημία έχει αναδείξει σημαντικά κενά στα συστήματα άμεσης υγειονομικής περίθαλψης και στις περιφερειακές ανισότητες, όπως μεταξύ του Βορρά και του Νότου της Ιταλίας, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Τα ευρύτερα συστήματα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας χρειάζονται επενδύσεις και πρέπει να προσανατολίζονται στην ευημερία, όχι μόνο στις στενές βιοϊατρικές ανάγκες.
Τέλος, η δημόσια υγεία χρειάζεται έναν ευρύτερο ρόλο στην αντιμετώπιση της κακής διατροφής, της ποιότητας του αέρα και των ζητημάτων ψυχικής υγείας καθώς και στον έλεγχο των ασθενειών και πρέπει να ενσωματωθεί στην οικονομική και κοινωνική πολιτική, διότι κανένα από αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα.
2) Χρήση στέγης και ενέργειας για να εξασφαλιστεί η παροχή βασικών ανθρώπινων αναγκών και αντιμετώπιση ευρύτερων περιβαλλοντικών κρίσεων.
Οι κυβερνήσεις, σε συνδυασμό με τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και άλλους φορείς, πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τη διαθεσιμότητα κοινωνικών κατοικιών που προσφέρουν ποιοτικά αποκεντρωμένα σπίτια με ασφάλεια και ενοίκια προσαρμοσμένα στα τοπικά επίπεδα μισθών.
Η απομάκρυνση του άνθρακα από το ενεργειακό μοντέλο του πλανήτη περιλαμβάνει την παροχή πράσινης ενέργειας όσο και τη μόνωση σε νέες και υπάρχουσες κατοικίες.
Η περιφερειακή και βιομηχανική πολιτική πρέπει να απομακρυνθεί από τις απροσδόκητες φιλοδοξίες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας προς την κατεύθυνση πιο ρεαλιστικών στόχων για την αύξηση του αποθέματος των κοινωνικών κατοικιών.
Παράλληλα, όλη η Ευρώπη πρέπει να πειραματιστεί με την παροχή δημόσιας και κοινοτικής ενέργειας, μαθαίνοντας από την πρωτοπορία της Energiewende στη Γερμανία για τα πράσινα ενεργειακά συστήματα που ελέγχονται από την κοινότητα.
3) Τα τρόφιμα είναι περίπλοκα, αλλά πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον έλεγχο των μεγάλων παικτών και την υποστήριξη πειραμάτων στον τομέα της βιώσιμης προμήθειας τροφίμων.
Σε κάθε εθνική αγορά, μερικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν εταιρική ισχύ και κυρίαρχη θέση στην λιανική.
Το επιχειρηματικό μοντέλο των σουπερμάρκετ είναι μη βιώσιμο και εύθραυστο, επειδή βασίζεται στην καταγραφή των κερδών των προμηθευτών μέσω της αέναης απειλής της αλλαγής….με άλλο προμηθευτή.
Τα τοπικά - μικρής κλίμακας συστήματα διατροφής δεν αντικαθιστούν το σύγχρονο σύστημα διατροφής, αλλά είναι σημαντικό να ενθαρρυνθούν τα πειράματα στον τομέα της βιώσιμης προμήθειας τροφίμων - όπως το Συμβούλιο Πολιτικής Τροφίμων του Μπρίστολ.
4) Εισαγωγή κοινωνικής αδειοδότησης, δηλαδή ρύθμισης που επιβάλλει κοινωνικές και περιβαλλοντικές υποχρεώσεις σε όλους τους εταιρικούς φορείς παροχής θεμελιωδών υπηρεσιών.
Πώς διασφαλίζουμε ότι οι γιγάντιες επιχειρήσεις πληρούν τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές υποχρεώσεις τους;
Οι κερδοσκοπικοί και μη κερδοσκοπικοί πάροχοι υπηρεσιών έχουν ένα τοπικό franchise μέσω των δικτύων και υποκαταστημάτων τους.
Θα πρέπει να προσφέρουν κάτι κοινωνικό ως αντάλλαγμα, όπως ο τερματισμός της φορολογικής κατάχρησης ή της επισφαλούς απασχόλησης.
Η χορήγηση κοινωνικών αδειών από τις εθνικές και περιφερειακές κυβερνήσεις είναι ένας τρόπος διαπραγμάτευσης.
5) Μεταρρύθμιση των φόρων επί των εσόδων, των δαπανών και του πλούτου για να αυξηθεί σημαντικά η ικανότητα της κυβέρνησης να αυξήσει τα έσοδα.
Σε αυτή την κρίση, τα επίπεδα του χρέους είναι πιθανό να διπλασιαστούν ή να φτάσουν σε επίπεδα που δεν παρατηρήθηκαν μετά από τον παγκόσμιο πόλεμο στη δεκαετία του 1940.
Ακόμη και με τα χαμηλά επιτόκια και το όφελος από τον σταθερό πληθωρισμό, θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για την εξυπηρέτηση και την αποπληρωμή αυτού του χρέους.
Εάν ο φόρος δεν μεταρρυθμιστεί, τότε για τα επόμενα 10-20 χρόνια θα υπάρξει ακραία λιτότητα.
Η είσπραξη εσόδων μέσω της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι η πρώτη θεμελιώδης προϋπόθεση για την υπεράσπιση και επέκταση της θεμελιώδους οικονομίας.
6) Ενδιάμεσες επενδύσεις από τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες, ώστε να κατευθύνεται άμεσα στην παροχή υλικής υποδομής.
Η θεμελιώδης οικονομία προσφέρει σταθερές, μακροπρόθεσμες, χαμηλής απόδοσης επενδυτικές ευκαιρίες όπως τα σπίτια φροντίδας και τα τοπικά ενεργειακά δίκτυα τα οποία θα μπορούσαν και θα έπρεπε να χρηματοδοτηθούν με κουπόνια 5%. Ο χρηματο-χρεωμένος καπιταλισμός στηρίζει δημόσιες επιχειρήσεις ή χρηματοδοτεί επενδυτές όπως τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια με προσδοκίες για διψήφια απόδοση του κεφαλαίου.
Τα επιχειρηματικά μοντέλα αυτού του τύπου είναι απολύτως ακατάλληλα για τις θεμελιώδεις δραστηριότητες που απαιτούν υψηλές λειτουργικές αποδόσεις, όπου οι υψηλές λειτουργικές αποδόσεις μπορούν να επιτευχθούν μόνο σε βάρος των αποδόσεων άλλων ενδιαφερομένων.
7) Κλείστε τιε εύθραυστες μικρές αλυσίδες εφοδιασμού σε βασικά προϊόντα.
Οι θεμελιώδεις υπηρεσίες γενικά πρέπει να παραδίδονται σε τοπικό επίπεδο και υπάρχουν περιθώρια για την αύξηση της τοπικής παραγωγής τροφίμων, αν και τα περισσότερα μεταποιημένα τελικά προϊόντα και οι εισροές τους είναι μεγάλων αλυσίδων και πρέπει να παραμείνουν έτσι.
Δεν μπορούμε να επανέλθουμε ρεαλιστικά στη δεκαετία του 1950 όταν μεγάλες δυτικοευρωπαϊκές εταιρείες παρείχαν περισσότερα από 3/4 της παραγωγής τους από τα εγχώρια εργοστάσια.
Είναι όμως γελοίο να εισαγάγετε βασικό εξοπλισμό ατομικής προστασίας για τους ιατρούς σας από την Κίνα.
Εδώ είναι λογικό να έχουμε μικρές αλυσίδες.
8) Κάθε πόλη, περιφέρεια ή αγροτική περιοχή θα πρέπει να αναπτύξει ένα σχέδιο μετάβασης στην τηλε-εργασία στο πλαίσιο του εθνικού κράτους και των πλαισίων που επιτρέπεται στην ΕΕ.
Οι συνελεύσεις, οι επιτροπές των πολιτών και οι συναφείς δράσεις θα παράγουν μεικτά μηνύματα, αλλά θα είναι απαραίτητα συμπληρώματα στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία, διότι πρέπει να καταλάβουμε τι έχει σημασία για τους πολίτες.
Ταυτόχρονα, η έκτακτη ανάγκη για το κλίμα απαιτεί αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ζούμε και εργαζόμαστε, επειδή η στέγαση, οι μεταφορές και τα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ των εκπομπών άνθρακα.
Χρειαζόμαστε τοπική συμμετοχή, εάν θέλουμε να συμβιβάσουμε τη δυνατότητα διαβίωσης και τη βιωσιμότητα, χωρίς να προκληθούν πολιτικές αντιδράσεις μέσω αδιέξοδων απαγορεύσεων και αποτρεπτικών τιμών.
9) Αναδιάρθρωση της διοικητικής ικανότητας σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.
Οι πολιτικοί επιστήμονες συζητούν το μεταδημοκρατικό κράτος όπου διατηρούνται οι θεσμοί της δημοκρατίας, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται από μια πολιτικοοικονομική ελίτ.
Τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα έντονα στην τοπική αυτοδιοίκηση, επειδή οι περικοπές κεφαλαίου και η ιδιωτικοποίηση και η ανάθεση σε εξωτερικούς συνεργάτες πολλών δραστηριοτήτων αφήνει την τοπική αυτοδιοίκηση σε πολλές δικαιοδοσίες χωρίς προσωπικό και τεχνική ικανότητα.
Η τεχνική και διοικητική ικανότητα πρέπει να ανασυσταθεί σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.
10) Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αναλάβουν κάποια ευθύνη για εντελώς ανεπαρκή θεμελιώδη συστήματα όπως η υγειονομική περίθαλψη σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική, καθώς και ένα πρόγραμμα τύπου Marshall Aid για την ανασυγκρότηση των εμπορεύσιμων δραστηριοτήτων στις περιοχές αυτές.
11)Η κρίση του κορωνοϊού δείχνει ότι είναι καιρός να καταργηθεί η οικογένεια
Με την ελπίδα να «ισοπεδώσουν την καμπύλη» της πανδημίας, μεγάλα κοινωνικά στρώματα υιοθέτησαν πρακτικές επιβράδυνσης της μετάδοσης (υποχρεωτικές, εθελοντικές ή ημι-εθελοντικές, ανάλογα με την χώρα) γνωστές ως «κοινωνική απομόνωση» και Μείνε στο Σπίτι.
Οι πλατφόρμες των μέσων ενημέρωσης πλημμυρίζουν με σχόλια πολιτών που εύλογα είναι ανήσυχοι, σοκαρισμένοι και απογοητευμένοι, λόγω απώλειας εισοδήματος ή φόβου για την υγεία των αγαπημένων τους.
Το μήνυμα Μείνε στο Σπίτι είναι αυτό που προφανώς πρέπει να μας κρατήσει υγιείς και ασφαλείς.
Αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα με αυτό, όπως μπορεί να καταλάβει κάποιος που το σκέφτεται κριτικά (ακόμα και για μια στιγμή) - προβλήματα που θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε ως μυστήρια των ζευγαριών.
Ως εκ τούτου, στις αρχές της επιδημίας της Κίνας, οι ΜΚΟ για τα δικαιώματα των γυναικών δημοσίευσαν οδηγούς για την ενδοοικογενειακή κακοποίηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία σε όλη τη χώρα κατέγραψε τριπλασιασμό σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας που σε ποσοστό 90% σχετίζεται με τον κορωνοιό
Πολλοί μέσα σε οικογένειες απειλούν να ρίξουν τις συζύγους τους στο δρόμο για να κολλήσουν κορωνοιό.
Σύμφωνα με τα λόγια της φεμινίστριας θεωρητικής και της μητέρας Madeline Lane-McKinley τα νοικοκυριά είναι οι κέντρα πίεσης του καπιταλισμού.
Αυτή η κρίση θα επιταχύνει την οικιακή εργασία - τον καθαρισμό, το μαγείρεμα, τη φύλαξη, αλλά και την κακοποίηση παιδιών, την κακομεταχείριση, τον βιασμό των στενών συνεργατών, τα ψυχολογικά βασανιστήρια και πολλά άλλα.
Η ιδεολογία των «οικογενειακών αξιών», θα καταρρεύσει.
Αξίζουμε καλύτερα από την οικογένεια.
Και ο χρόνος του κορωνοιού είναι ένας εξαιρετικός χρόνος για να εξασκηθείτε στην κατάργησή της οικογένειας.
Σχόλιο bankingnews.
Προφανώς και πολλοί άνθρωποι θα αντιδράσουν με αυτήν την προσέγγιση που την βρίσκουμε ατεκμηρίωτη, σαθρή και γελοία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών