Οι δημόσιες επενδύσεις θα παίξουν σημαντικότατο ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη των χωρών της Νότιας Ευρώπης, αναφέρει sε έκθεσή της η DBRS Morningstar, εκτιμώντας παράλληλα ότι η Ελλάδα θα βρεθεί μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων σε ό,τι αφορά στα σχετικά ευρωπαϊκά κονδύλια.
«Τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για να λάβουν κεφάλαια της ΕΕ από το NGEU.
Οι πόροι της ΕΕ θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τις οικονομίες της Νότιας Ευρώπης που είναι σχεδόν όλες καθαροί αποδέκτες αυτών των κονδυλίων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Τα σχέδια αποκατάστασης και ανθεκτικότητας αναμένεται να επικεντρωθούν σε μεγάλο βαθμό στις δημόσιες επενδύσεις.
Για χρόνια, οι δημόσιες επενδύσεις σε χώρες της Νότιας ΕΕ είναι απογοητευτικές καθώς οι κυβερνήσεις έχουν αυστηρή δημοσιονομική πολιτική», σημειώνει ο καναδικός οίκος, υπογραμμίζοντας ότι πλέον ότι υπάρχει ευρωπαϊκή πολιτική υποστήριξη για δημόσιες επενδύσεις και τα κονδύλια της ΕΕ που διοχετεύονται μέσω επιχορηγήσεων σε κράτη-μέλη της Νότιας Ευρώπης θα μπορούσαν να έχουν μεγάλο θετικό αντίκτυπο στη ζήτηση και το ΑΕΠ, χωρίς να επηρεάσουν αρνητικά τα δημοσιονομικά αποτελέσματα.
Οι αποφάσεις των κυβερνήσεων σχετικά με τον τρόπο κατανομής των πόρων της ΕΕ, την ποιότητα των νέων έργων και την ικανότητα εφαρμογής θα είναι βασικοί παράγοντες για τον καθορισμό της αποτελεσματικότητας αυτών των πόρων στην επιτάχυνση της ανάκαμψης και την ενίσχυση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να επιτύχουν ορόσημα πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις για να λάβουν πόρους της ΕΕ, υπογραμμίζεται.
«Η Ελλάδα, με κατά κεφαλήν εισόδημα επίπεδο 89% του μέσου όρου της ΕΕ το 2000, έχει δει τη σχετική εισοδηματική θέση της να επιδεινώνεται κατά 22%.
Το επίπεδο κατά κεφαλήν εισοδήματος της Ιταλίας, το 119% του μέσου όρου της ΕΕ το 2000, επιδεινώθηκε κατά 24% σε σύγκριση με το μέσο επίπεδο της ΕΕ.
Πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, ιδίως στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, μείωσαν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες ως μέσο για την επιδιόρθωση των δημοσιονομικών τους λογαριασμών μετά το 2009.
Στις οικονομίες της Νότιας Ευρώπης, οι δημόσιες επενδύσεις σχεδόν μειώθηκαν κατά το ήμισυ και παρέμειναν συγκρατημένες λόγω των συνεχιζόμενων δημοσιονομικών περιορισμών καθώς και της γραφειοκρατίας.
Για παράδειγμα, η Ελλάδα και η Πορτογαλία κατέγραψαν έναν μέσο λόγο δημόσιας επένδυσης προς το ΑΕΠ κοντά στο 5% και 4% αντίστοιχα, από το 2000 έως το 2008.
Κατά τα επόμενα δέκα χρόνια, οι δημόσιες επενδύσεις μειώθηκαν στο 3,6% και 2,6% του ΑΕΠ.
Συνολικά, τα κράτη-μέλη της Νότιας Ευρώπης αναμένεται να λάβουν το μεγαλύτερο μερίδιο των επιδοτήσεων της ΕΕ που ανέρχονται σε περίπου 155 δισεκ. ευρώ.
Η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα επωφεληθούν περισσότερο λαμβάνοντας επιχορηγήσεις που ανέρχονται στο 9% και 6% του ΑΕΠ, αντίστοιχα».
Τα διαγράμματα της έκθεσης:
www.bankingnews.gr
DBRS: «Κλειδί» για την ανάπτυξη οι δημόσιες επενδύσεις στη Νότια Ευρώπη – Μεγάλη κερδισμένη η Ελλάδα
Έκθεση της DBRS για τη Νότια Ευρώπη και τον ρόλο των δημόσιων επενδύσεων
Σχόλια αναγνωστών