Η Ευρώπη έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια
Αυτό βλέπουν οι αναλυτές, υπενθυμίζοντας ότι η ευρωζώνη θέλει να δαπανήσει περισσότερα για τις κλιματικές πολιτικές στο μέλλον.
Ωστόσο, πολλές χώρες ανησυχούν ότι αυτή η προσέγγιση θα ωθήσει το επίπεδο του χρέους τους σε εξαιρετικά υψηλά.
Κατά συνέπεια, αυτά τα έθνη προτείνουν τώρα ότι οι φιλικές προς το κλίμα επενδύσεις δεν θα πρέπει να υπολογίζονται στις συνολικές τους δαπάνες - μια ιδέα που τα πιο συντηρητικά από τη δημοσιονομική άποψη έθνη δύσκολα θα αποδεχθούν.
«Δεν θα έλεγα «ναι» σε αυτήν την πρόταση, γιατί τα χρέη είναι χρέη», είπε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Magnus Brunner, ερωτώμενος εάν θα εγκρίνει το φρένο χρέους για τις πράσινες επενδύσεις.
Οι άκαμπτοι δημοσιονομικοί κανόνες
Τα 19 μέλη του ευρώ πρέπει να τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ που ορίζουν ότι δεν πρέπει να έχουν δημόσιο χρέος πάνω από το 60% του ΑΕΠ τους.
Η νομοθεσία της ΕΕ υποχρεώνει επίσης τις χώρες να διατηρούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Αυτοί οι κανόνες, που στοχεύουν να διατηρήσουν την περιοχή σε μια βιώσιμη δημοσιονομική πορεία, τέθηκαν σε παύση στον απόηχο της πανδημίας του κορωνοϊού για να παράσχουν στα έθνη το δημοσιονομικό περιθώριο να ξοδέψουν περισσότερα και να στηρίξουν τους πολίτες τους.
Τώρα, καθώς η ευρωζώνη ετοιμάζεται να τους επαναφέρει το επόμενο έτος, έχει προκύψει μια συζήτηση σχετικά με το πώς θα διασφαλιστεί ότι αντικατοπτρίζουν το περιβάλλον της αγοράς - υψηλότερα χρέη, διαφορετική αγορά εργασίας και υψηλότερος πληθωρισμός.
Η απειλή της ανάκαμψης
Η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία -μεταξύ άλλων- δεν θέλουν να βάλουν απότομα τέλος στην τρέχουσα χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, φοβούμενες ότι αυτό θα έβλαπτε την οικονομική ανάκαμψη.
Η ευρωζώνη αναμένεται στην πραγματικότητα να αναπτυχθεί ταχύτερα από τις ΗΠΑ το 2022, ακριβώς λόγω του γεγονότος ότι οι χώρες της Ευρώπης είναι σε θέση να αντλήσουν πολλά κεφάλαια για τις οικονομίες τους.
Αλλά άλλες χώρες του ευρώ είναι ανένδοτες στο ότι το μπλοκ χρειάζεται δημοσιονομική εξυγίανση για να διασφαλίσει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τα μελλοντικά σοκ πιο εύκολα και να αποφύγει τις ανησυχητικές χρηματοπιστωτικές αγορές τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσαρμόζει την πολιτική της.
«Σαφή οφέλη από την έγκαιρη δράση» για το κλίμα
Αυτή η συζήτηση γίνεται όλο και πιο δύσκολη με τη δέσμευση της Ευρώπης να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια.
Το Climate Action Network Europe, μια ομάδα που εκπροσωπεί περισσότερες από 1.500 ΜΚΟ και περισσότερους από 47 εκατομμύρια πολίτες, έχει προηγουμένως ζητήσει «θεμελιώδη» μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων και της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ «για να διασφαλιστεί ότι κάθε πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος θα μεταφραστεί σε στοχευμένη και αποτελεσματική δράση για το κλίμα.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, είπε η CAN Europe, επειδή «οι τεράστιες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για τον μετριασμό και την προσαρμογή του κλίματος είναι επείγουσες για να αποφευχθούν ανεξέλεγκτα καταστροφικά σενάρια για το κλίμα».
Όπως σημειώθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πέρυσι, «υπάρχουν σαφή οφέλη από την έγκαιρη δράση» όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης.
«Το βραχυπρόθεσμο κόστος της μετάβασης ωχριά σε σύγκριση με το κόστος της απεριόριστης κλιματικής αλλαγής μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα».
Η στάση της Γερμανίας
Προς το παρόν, δεν είναι ακόμη σαφές ποια στάση θα λάβει η Γερμανία - η παραδοσιακή δύναμη της Ευρώπης και ιστορικά ένα από τα πιο συντηρητικά έθνη από οικονομική άποψη - για τη δημοσιονομική μεταρρύθμιση.
«Στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κατ' αρχήν δεν αρέσει η λέξη ευελιξία», δήλωσε ο Guntram Wolff, διευθυντής στο think tank Bruegel.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner «ενδέχεται να δεχθεί μια πολύ στοχευμένη ευελιξία στις πράσινες επενδύσεις» δεδομένης της εγχώριας σημασίας του θέματος.
Άλλοι ειδικοί έχουν προτείνει ότι αντί να μεταρρυθμίσει τους δημοσιονομικούς κανόνες για να στηρίξει τις πράσινες επενδύσεις, η ΕΕ πιθανότατα θα δημιουργήσει νέο κοινό χρέος.
Το μπλοκ εξέπληξε τις αγορές το 2020 όταν συμφώνησε να αξιοποιήσει προσωρινά τις αγορές για να χρηματοδοτήσει την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του Covid-19.
Το ίδιο όργανο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να πετύχει συγκεκριμένα τη μετάβαση στην ουδετερότητα άνθρακα.
«Η κληρονομιά της πανδημίας είναι ότι γνωρίζουμε πραγματικά τώρα ότι εάν η κρίση είναι αρκετά μεγάλη, τότε το κοινό ευρωπαϊκό χρέος θα μπορούσε τουλάχιστον να είναι μέρος της λύσης και το στοίχημα που θα έρθει σε δύο, τρία, τέσσερα χρόνια από τώρα», δήλωσε ο Jacob Kirkegaard, ανώτερος συνεργάτης στο think tank German Marshall Fund.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών