Μαζί με το διάταγμα για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Lugansk και του Donetsk ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin υπέγραψε και συμφωνίες συνεργασίας με τις δυο περιοχές (ανεξάρτητα κράτη πλέον για την Ρωσία).
Αν και περισσότερες πληροφορίες μέχρι αργά το βράδυ δεν είχαν δοθεί από το Κρεμλίνο το σίγουρο είναι ότι προβλέπεται στρατιωτική συνεργασία, προφανώς στα πρότυπα των συμφωνιών με την Οσετία και την Αμπχαζία, περιοχές που αποσχίσθηκαν από τη Γεωργία το 2008.
Η στρατιωτική συνεργασία είναι σημείο-κλειδί για την επιβίωση των δυο αυτών περιοχών.
Προφανώς τα ρωσικά άρματα και οι Ρώσοι στρατιώτες θα προωθηθούν νομίμως πλέον στο έδαφος τους.
Αντιαρματικά και πάσης φύσεως πυραυλικά συστήματα ικανά να πλήξουν επίγειους και εναέριους στόχους στο έδαφος της Ουκρανίας επίσης θα εγκατασταθούν στο Donetsk και το Lugansk.
Για την κατανόηση της κατάστασης πρέπει να επισημανθεί ότι 1,5 εκατ. πολίτες των δυο περιοχών έχουν κάνει αίτηση για να αποκτήσουν ρωσική υπηκοότητα και ήδη 800.000 την έχουν αποκτήσει…
Η Ρωσία με την απόσπαση από την Ουκρανία αυτών των εδαφών, έστω και με την μορφή των ανεξάρτητων δημοκρατιών, «έρχεται» πιο κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας…
Ταυτόχρονα κάνει ένα μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση της υλοποίησης του «οράματος» της «Novorussia» δηλαδή της απόκτησης του ελέγχου και ει δυνατόν της ενσωμάτωσης στη Ρωσία της σημερινής νότιας Ουκρανίας έως την Οδησσό η οποία επίσης δεν θεωρείται (για τους Ρώσους) ουκρανική πόλη.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Putin αναφέρθηκε στα γεγονότα του 2014 στην Οδησσό κατά τα οποία έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άτομα.
Η Ρωσία «κλείνει» ακόμη περισσότερο τις διόδους προς την Αζοφική θάλασσα αποκτώντας έτσι στρατηγικές θέσεις για την στρατιωτική στήριξη της Κριμαίας και ταυτόχρονα αύξησης της δυνατότητας στρατιωτικής πίεσης της Ουκρανίας μέσω θαλάσσης.
Αυτό που λείπει από τη Ρωσία του Putin είναι το… Χάρκοβο… αλλά έχει ο θεός ποτέ δεν ξέρει κανείς.
Με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δυο περιοχών προφανώς χαμένη βγαίνει η Ουκρανία, καθώς συντελείται ο δεύτερος «διαμελισμός» της.
Όπως δεν κατάφερε να αντιδράσει με την απόσπαση της Κριμαίας έτσι και τώρα εκτιμάται ότι δεν θα τολμήσει να προχωρήσει σε γενικευμένη στρατιωτική «απάντηση».
Εξάλλου δεν έχει τις δυνατότητες για κάτι τέτοιο. Ούτε φυσικά το ΝΑΤΟ θα στείλει στρατεύματα κατά των Ρώσων.
Ωστόσο απάντηση θα υπάρξει από τους δυτικούς με τις κυρώσεις.
Το ερώτημα είναι θα τολμήσει η Δύση να επιβάλει κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα;
Θα παγώσει η Ευρώπη η οποία από τη Ρωσία προμηθεύεται το 40% περίπου του φυσικού αερίου; Το ερώτημα βέβαια είναι τι θα γίνει με τον αγωγό «North Stream 2».
Οι κραυγές για οριστικό μπλοκάρισμα του θα είναι πολύ ισχυρές, αλλά και οι ανάγκες της Ευρώπης σε φυσικό αέριο είναι μεγάλες…
Τι θα κάνει η Δύση; Θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικών αγροτικών προϊόντων όπως το σιτάρι?.. ή τιτανίου και αλουμινίου;
Τέτοιους είδους κυρώσεις θα πλήξουν σε έντονο βαθμό τα ίδια τα δυτικά κράτη.
Όσο για τον αποκλεισμό της χώρας από το διεθνές σύστημα swift σημειώνουμε ότι η Ρωσία έχει δημιουργήσει ήδη εδώ και δυο περίπου χρόνια ένα ανάλογο σύστημα για τις διεθνείς πληρωμές.
Εξάλλου πάντα δίπλα της θα υπάρχει η Κίνα για κάθε είδους εισαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας…
Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν θα έπρεπε να εκπλήσσονται τώρα.
Ο Vladimir Putin ήδη από το 2004-2006 είχε ευθέως δηλώσει πως δεν θεωρεί την Ουκρανία κράτος και ότι μεγάλο μέρος της ιστορικά ανήκει στη Ρωσία…
Ανδρέας Πετσίνης
www.bankingnews.gr
Το μεγάλο βήμα για τη Νοβορωσία και το κόστος των οικονομικών κυρώσεων, μετά τις διακηρύξεις Putin
Η στρατιωτική συνεργασία είναι σημείο-κλειδί για την επιβίωση των δυο αυτών περιοχών…
Σχόλια αναγνωστών