Η έκθεση με τίτλο «NATO 2030: Unity for a New Age», η οποία συζητήθηκε στη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου 2021, αποκαλύπτει ότι στη Συμμαχία επικρατεί καινούργιο δόγμα.
Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας του Συμφώνου Jens Stoltenberg ανακοίνωσε συγκεκριμένες αποφάσεις που αφορούν οκτώ βασικούς τομείς.
Η πέμπτη από αυτές τις αποφάσεις αναφέρει ότι η συμμαχία θα «εντατικοποιήσει το έργο της για τη διατήρηση της βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης και για τον σκοπό αυτό θα ενισχύσει τις συνεργασίες με την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Κορέα στην Ασία και τον Ειρηνικό».
Αυτή η δήλωση αποκαλύπτει ότι στόχος του ΝΑΤΟ ήταν η επέκτασή του προς τα ανατολικά, όπου αφού ξεπερνούσε τη Ρωσία, να έφτανε στην Κίνα.
Καθώς πλησιάζει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου αναμένεται, πράγματι, να δοθεί η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, οι εξελίξεις στην Ουκρανία δείχνουν ότι το παράδειγμα αλλάζει...
Η Συμμαχία ετοιμάζεται να ενσωματώσει νέα μέλη στο σώμα του ενώ αυξάνει την κυριαρχία του στον κόσμο.
Έτσι φαίνεται να μετατρέπεται σε έναν οργανισμό στον οποίο ο ήλιος δεν δύει ποτέ, όπως ήταν κάποτε η Βρετανική Αυτοκρατορία.
Γιατί το ΝΑΤΟ δεν διαλύθηκε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου;
Η Βορειοατλαντική Συμμαχία σχεδιάστηκε το 1949 ως αμυντικός οργανισμός που θα προστάτευε τη Δυτική Ευρώπη από την απειλή μιας ολοκληρωτικής δύναμης όπως η Γερμανία.
Στη συνέχεια, η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) ήταν ο κύριος λόγος ύπαρξης της συμμαχίας κατά τον Πρώτο Ψυχρό Πόλεμο.
Με τη διάλυση της ΕΣΣΔ και αφού το Σύμφωνο της Βαρσοβίας έπαψε να έχει αποτέλεσμα, το ερώτημα «Ποια είναι η ανάγκη για το ΝΑΤΟ εάν δεν υπάρχει πλέον κομμουνιστική απειλή;» ήρθε στο προσκήνιο ακόμη και στον δυτικό κόσμο.
Η «Έκτη Στρατηγική Αντίληψη», που εκδόθηκε στην Ουάσιγκτον το 1999, έριξε τους πρώτες λίθους στο Σύμφωνο, οδηγώντας το στο οποίο έφτασε σήμερα η συμμαχία.
Με την υιοθέτηση του νέου δόγματος, η συμμαχία είχε αποφασίσει να μετατραπεί σε «προστάτη», αντί να έχει μια δομή με επίκεντρο την Ευρώπη.
Αγνοώντας τις ρωσικές κραυγές, το πρώτο βήμα επέκτασης «στον δρόμο προς την παγκοσμιοποίηση» έγινε με την προσάρτηση της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 στο έδαφος των ΗΠΑ ήταν η αρχή μιας νέας διαδικασίας για την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον και το ολοένα παγκοσμιοποιούμενο ΝΑΤΟ.
Το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά. Έτσι, η καταπολέμηση της παγκόσμιας τρομοκρατίας συμπεριλήφθηκε στις κοινές αμυντικές υποχρεώσεις του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Η Σύνοδος Κορυφής της Λισαβόνας το 2010 σηματοδότησε την αρχή μιας νέας εποχής κατά την οποία ο παγκόσμιος ρόλος της συμμαχίας τονίστηκε μέχρι το 2021.
Η περίοδος των 11 ετών που παρήλθε ήταν επίσης μια διαδικασία κατά την οποία το ΝΑΤΟ επικρίθηκε για την απώλεια της στρατιωτικής του ισχύος.
Η διαδικασία που οδηγεί στην παγκοσμιοποίηση του ΝΑΤΟ
Παρόλο που η συμμαχία αποφάσισε να γίνει παγκόσμιος οργανισμός ασφάλειας το 1999, δεν λήφθηκε καμία μέριμνα για αυτό το θέμα έως ότου το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ λαμβάνοντας την απόφαση για το «Brexit» το 2016.
Ένα άλλο κρίσιμο βήμα ήταν η μετονομασία της «Διοίκησης του Ειρηνικού» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ σε «Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού» το 2018.
Έτσι ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την περιπολία του αμερικανο-βρετανικού στόλου στον Ινδικό Ωκεανό.
Η ανακοίνωση της Συμμαχίας AUKUS, αποτελούμενη από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, τον Σεπτέμβριο του 2021, αποτέλεσε τον πιο κρίσιμο πυλώνα της νέας παγκόσμιας δομής ασφάλειας, υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, εκτός Ευρώπης.
Η Ιαπωνία προσκλήθηκε σε αυτή τη συμμαχία τον Απρίλιο του 2022.
Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν μια διαδικασία τερματισμού των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας μέσω του QUAD (Quadruple Security Dialogue), που σχηματίστηκε με την Ινδία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.
Με την κίνησή τους να συμπεριλάβουν την Ινδία στη Συμμαχία AUKUS, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στόχευαν να τερματίσουν την εξάρτηση της Ινδίας από τη Ρωσία σε ό,τι αφορά τους εξοπλισμούς βραχυπρόθεσμα.
Η προσπάθεια αυτή να παράσχουν ξένη στρατιωτική βοήθεια 500 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ινδία, εκ των οποίων το 60% των οπλικών συστημάτων της προέρχονται από τη Ρωσία, θα καταγραφεί ως μία από τις σημαντικές εξελίξεις που θα αλλάξουν τις γεωπολιτικές ισορροπίες το 2022.
Εάν αυτός ο στόχος υλοποιηθεί , η Ινδία, η οποία έχει αποκτήσει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, θα είναι η χώρα που θα έχει λάβει τη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ μετά το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
«Eastern Mediterranean Energy Forum»
To Eastern Mediterranean Energy Forum από ενεργειακό project απέκτησε στρατιωτικό χαρακτήρα.
Oι συμφωνίες ασφαλείας που υπέγραψαν το Ηνωμένο Βασίλειο με την Πολωνία και την Ουκρανία στις 17 Φεβρουαρίου και με τη Σουηδία και τη Φινλανδία στις 11 Μαΐου μπορούν να δοθούν ως παραδείγματα στα βήματα της περιφερειακής συμμαχίας του ΝΑΤΟ για επέκταση τη σφαίρα επιρροής του με τη βοήθεια του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.
Όταν εξετάζουμε τις εξελίξεις από αυτή την ευρεία προοπτική, βλέπουμε ότι η συμμαχία θα υποστεί μια συνολική αλλαγή παραδείγματος στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης το 2022.
Σε αυτό το σημείο, πρέπει το νέο πρότυπο που θα οικοδομηθεί να εξυπηρετεί τους σκοπούς ολόκληρης της συμμαχίας, όχι μόνο του διδύμου ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου.
Εν προκειμένω αξίζει να ειπωθεί πως η Τουρκία ανθίσταται στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, υποστηρίζοντας ότι αυτές οι δύο χώρες έχουν αγκαλιάσει το κουρδικό PKK.
Η διατήρηση της διαδικασίας σε αναμονή μέχρι τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 11 Σεπτεμβρίου 2022 στη Σουηδία και η επανεξέταση του ζητήματος με το συντηρητικό-φιλελεύθερο Κόμμα των Μετριοπαθών, το οποίο είναι πιο πιθανό να αναδειχθεί πρώτο πολιτικό κόμμα στις εκλογές θα ήταν η πιο πιθανή λύση για την Τουρκία.
Έντονος υποστηρικτής της ένταξης στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος του Κόμματος των Μετριών, Ulf Kristersson, ακολούθησε πιο ορθολογικές πολιτικές.
Όπως είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson, υπάρχει ακόμη πολύς χρόνος για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το 2023.
www.bankingnews.gr
Το ΝΑΤΟ θέλει να μετατραπεί σε μια «συμμαχία στην οποία ο ήλιος δεν δύει ποτέ» - Πότε θα ενσωματωθούν Φινλανδία, Σουηδία
Η Βορειοατλαντική Συμμαχία σχεδιάστηκε το 1949 ως αμυντικός οργανισμός που θα προστάτευε τη Δυτική Ευρώπη από την απειλή μιας ολοκληρωτικής δύναμης όπως η Γερμανία.
Σχόλια αναγνωστών