Φαίνεται ότι η οικονομική απάντηση στον απρόκλητο πόλεμο της Ρωσίας φαίνεται να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στον υπόλοιπο κόσμο παρά στην ίδια τη Ρωσία αναφέρει ο Alvaro Vargas Llosa του Independent Institute
Ενώ η Ρωσία συνεχίζει να πληρώνει βαρύ στρατιωτικό τίμημα για τη εισβολή της στην Ουκρανία, τα πράγματα φαίνονται διαφορετικά στο οικονομικό μέτωπο.
Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις από τον Πρόεδρο Biden και άλλους δυτικούς ηγέτες ότι «οι πιο σκληρές οικονομικές κυρώσεις στην ιστορία» θα ακρωτηριάσουν την οικονομία της Ρωσίας καταστρέφοντας την πολεμική της μηχανή, αυτό δεν συνέβη.
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας, το οποίο μετρά το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών, ήταν ισχυρό το δεύτερο τρίμηνο του 2022, όταν το εμπορικό της πλεόνασμα αυξήθηκε στα 70,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το ρούβλι, επίσης, έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, καθώς κατατάσσεται ως το νόμισμα με τις ισχυρότερες επιδόσεις μέχρι στιγμής, ανεβαίνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του έναντι του ευρώ από το 2015 και σημειώνοντας σημαντικά κέρδη έναντι του δολαρίου.
Πως τα καταφέρνει οικονομικά η Ρωσία;
Οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων, ειδικά στην ενέργεια και η συνεχής ικανότητα της Ρωσίας να εξάγει πετρέλαιο, φυσικό αέριο, σιτηρά, ακόμη και χρυσό σε άλλες χώρες, έχουν ενισχύσει την οικονομία της Ρωσίας.
Η οικονομική κατάσταση δεν είναι τόσο ρόδινη για τις χώρες που επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία.
Η Ευρώπη αγωνίζεται να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, αυξάνοντας τον πληθωρισμό και αναγκάζοντας τις χώρες που πρωτοστατούν στη πράσινη ανάπτυξη να κάνουν ένα βήμα πίσω και να επιστρέψουν στις παραδοσιακές μορφές ενέργειας.
Η Γερμανία, για παράδειγμα, της οποίας ο υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα προέρχεται από το Κόμμα των Πρασίνων, αναγκάστηκε να επανενεργοποιήσει δεκαεπτά σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα που είχε προηγουμένως κλείσει.
Ο Πρόεδρος Biden, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε υψηλό σαράντα ετών, παρακάλεσε πρόσφατα τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας – οι αμερικανοί αποστρέφονταν τους Σαουδάραβες – να ισορροπήσουν την κατάσταση αντλώντας περισσότερο πετρέλαιο για να βοηθήσουν στη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου και να μειώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.
Εν ολίγοις, φαίνεται ότι η οικονομική απάντηση στον απρόκλητο πόλεμο της Ρωσίας φαίνεται να επιβαρύνει περισσότερο τον υπόλοιπο κόσμο από ότι στην ίδια τη Ρωσία.
Οι δυτικοί ηγέτες θα έπρεπε να έχουν μάθει μέχρι τώρα να λαμβάνουν υπόψη δύο παράγοντες όταν επιβάλλουν κυρώσεις: την ηθική διάσταση και τις πιθανές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.
Η σύγκρουση ηθικής και συνεπειών
Η ηθική διάσταση απαιτούσε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απομόνωση της οικονομίας της Ρωσίας.
Όμως, δεδομένων των υφιστάμενων ανισορροπιών προσφοράς και ζήτησης που έγιναν εμφανείς καθώς ο κόσμος βγήκε από την πανδημία - και τον αυξανόμενο πληθωρισμό - ο κοινωνικοοικονομικός υπολογισμός θα έπρεπε να είχε αξιολογήσει καλύτερα το καθεστώς κυρώσεων ώστε να αποφευχθεί η επιδείνωση των προβλημάτων.
Δεν έγινε αυτό.
Ο συνδυασμός κυρώσεων και πολέμου διέκοψε τον εφοδιασμό σε ενέργεια και σιτηρά, δημιουργώντας μια οικονομική ευκαιρία που εκμεταλλεύτηκε η Ρωσία.
Πράγματι, σύμφωνα με το Κέντρο Ενέργειας και Καθαρού Αέρα που εδρεύει στο Ελσίνκι, η Μόσχα κέρδισε 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από πωλήσεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του πολέμου.
Ενώ η κυβέρνηση Biden μείωνε το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου για να αυξήσει τις διαθέσιμες προμήθειες και να μειώσει τις τιμές της βενζίνης - βυθίζοντας το απόθεμα έκτακτης ανάγκης της Αμερικής στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 - οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας είχαν ανακάμψει στα επίπεδα πριν την εισβολή στην Ουκρανία μέχρι τον Μάιο.
Η Ευρώπη, εν τω μεταξύ, η οποία εισήγαγε το 40% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία το 2021, αντιμετωπίζει τώρα το διπλό πλήγμα των σοβαρών ελλείψεων λόγω της μείωσης των ρωσικών εξαγωγών και του υψηλότερου πληθωρισμού που τροφοδοτείται εν μέρει από τις τιμές της ενέργειας.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν δύσκολο χειμώνα, όταν η ζήτηση για ενέργεια εκτινάσσεται την ίδια στιγμή που η Ευρώπη πρόκειται να σταματήσει να εισάγει πετρέλαιο από τη Ρωσία, όπως απαιτούν οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη χειρότερα εάν η Ρωσία αποφασίσει να διακόψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω αγωγών, κάτι που επιτρέπεται προσωρινά σύμφωνα με το διάταγμα της ΕΕ.
Η μεγάλη εικόνα φαίνεται στους αριθμούς.
Τον Φεβρουάριο 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ο παγκόσμιος δείκτης τιμών βασικών εμπορευμάτων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ήταν 203.
Μέχρι το τέλος Ιουνίου, ήταν 227, αύξηση 12%.
Αντί να καταρρεύσει η πολεμική μηχανή της Ρωσίας, οι αυξήσεις των τιμών των εμπορευμάτων ενίσχυσαν τα οικονομικά της Ρωσίας.
Η ιδέα ήταν η Δύση να βοηθήσει την Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο ή τουλάχιστον να καταστήσει εξαιρετικά δαπανηρή την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα της Ρωσίας.
Η Ρωσία ωστόσο τα καταφέρνει μια χαρά σε οικονομικό επίπεδο…
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών