Την έντονη ανησυχία της για τον κατακερματισμό της αγοράς ομολόγων στην Ευρωζώνη, ως αποτέλεσμα των ανά χώρα αποκλίσεων σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στις τιμές, εκφράζει με ενημερωτικό της σημείωμα η Bank of America.
Όπως επισημαίνει, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός σε χώρες όπως η Ελλάδα (12,1%) θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανισορροπίες και προβλήματα ανταγωνιστικότητας, ενώ δεν είναι καθόλου σίγουρη για το τι μπορεί να κάνει η ΕΚΤ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Σημειώνεται πως o oίκος εκτιμά για τη χώρα μας ανάπτυξη 3% το 2022 και 1,8% το 2023, ενώ την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός αναμένεται να εκτιναχθεί στο 7,2% το 2022 και στο 2,8% το 2023 -δείγμα ότι o στασιμοπληθωρισμός έρχεται...
Οι πρόσφατες εξελίξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο μπορεί να περιπλέξουν την υπόθεση «ανάπτυξη».
Ειδικότερα, σύμφωνα με την BofA, τα πραγματικά επιτόκια (REERs) στην Ελλάδα και, γενικότερα, στις χώρες του Νότου δεν είναι υπερτιμημένα…
Πράγματι, η εσωτερική υποτίμηση, στον απόηχο της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, οδήγησε σε ραγδαία πτώση των REERs.
Το ίδιο συμπέρασμα μπορεί να εξαγάγει κανείς αν απομονώσει τις σχετικές τιμές, εξαιρουμένων των κινήσεων συναλλάγματος.
Παράλληλα, λέει η BofA, η τρέχουσα πολιτική της ΕΚΤ ενδείκνυται για αυτές τις χώρες…
Από την άλλη, ιδιαίτερη ανησυχία εμπνέει η αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων, με την αμερικανική τράπεζα να καλεί σε επαγρύπνηση…
Μάλιστα, επισημαίνει, σε Ελλάδα και Ισπανία οι τιμές βαίνουν εκτός ελέγχου – κάτι που αρχίζει να αποτυπώνεται στα πραγματικά επιτόκια.
«Αν και είναι νωρίς ακόμη για να ανησυχούμε, αν η διάβρωση των τιμών συνεχιστεί με τον τρέχοντα ρυθμό τόσο η Ελλάδα όσο και η Ισπανία θα έλθουν αντιμέτωπες με μεγάλες προκλήσεις.
Οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να αυξηθούν εάν το ευρώ, στο μέλλον, επανέλθει στο μακροπρόθεσμο μέσο όρο του.
Και, δυστυχώς, ο σχεδιασμός του TPI δεν είναι κατάλληλος για την αντιμετώπιση τέτοιων κινδύνων» αναφέρει η επενδυτική τράπεζα.
Μπορεί να επηρεαστεί το ευρώ;
Οι επιπτώσεις της ευρείας και αυξανόμενης διασποράς του πληθωρισμού στο ευρώ δεν είναι ξεκάθαρες.
Όπως επισημαίνει η BofA, το να υπάρχουν πολλές χώρες της Ευρωζώνης με υπερβάλλοντα πληθωρισμό θα μπορούσε να καλλιεργήσει προσδοκίες για υπερβολική σύσφιξη βραχυπρόθεσμα.
Επίσης, μακροπρόθεσμα, εάν συνεχιστούν τέτοιες ανισορροπίες, θα μπορούσαν να προκαλέσουν πιέσεις στην αγορά.
Αν και οι χώρες της ευρωζώνης με τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού είναι σχετικά μικρές, ένα μάθημα από την τελευταία κρίση της Ευρωζώνης ήταν ότι καμία χώρα δεν είναι αρκετά μικρή (βλ. Ελλάδα, Κύπρο).
Σε αυτό το περιβάλλον, «Οι ευρωπαϊκές αρχές θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους κατακερματισμού που προκύπτουν από τη διαφορετική δυναμική του πληθωρισμού, αλλά δεν είμαστε αισιόδοξοι» λέει η BofA.
Εστιάζοντας στα διαρθρωτικά ισοζύγια, οι τρέχοντες δημοσιονομικοί κανόνες αντιμετωπίζουν μέχρι ένα βαθμό τις διαφορές στον κύκλο, αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό για την αντιμετώπιση των τρεχουσών αποκλίσεων…
Σε κάθε περίπτωση, οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ έχουν ανασταλεί από την πανδημία και ενδέχεται να επανέλθουν σε ισχύ από το 2024.
www.bankingnews.gr
Προειδοποίηση από BοfA: Ο εκτός ελέγχου πληθωρισμός απειλεί να πνίξει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας
Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός σε χώρες όπως η Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανισορροπίες και προβλήματα ανταγωνιστικότητας
Σχόλια αναγνωστών