Σχεδόν το 80% των επικεφαλής οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του WEF δήλωσαν ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να ισορροπήσουν μεταξύ της διαχείρισης του πληθωρισμού και της διατήρησης της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα
Η Fed θα ανακοινώσει σήμερα (3/5/2023) την απόφαση της για τα επιτόκια, ενώ τη σκυτάλη θα παραλάβει αύριο (4/5/2023), η ΕΚΤ.
Η έκθεση WEF Chief Economists Outlook που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (1/5/2023) τόνισε ότι ο πληθωρισμός παραμένει πρωταρχική ανησυχία. Σχεδόν το 80% των επικεφαλής οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να αντιμετωπίσουν τι διαχείριση του πληθωρισμού και τη διατήρηση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ ένα παρόμοιο ποσοστό αναμένει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα δυσκολευτούν να επιτύχουν τους στόχους τους για τον πληθωρισμό.
«Οι περισσότεροι επικεφαλής οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να ισορροπήσουν μεταξύ της επιθυμίας περαιτέρω μείωσης του πληθωρισμού και των ανησυχιών για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που έχουν επίσης προκύψει τους τελευταίους μήνες», δήλωσε -μιλώντας στο CNBC- η επικεφαλής του World Economic Forum, Saadia Zahidi. Ως αποτέλεσμα, εξήγησε η ίδια, αυτό το αντιστάθμισμα θα γίνει πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί, καθώς περίπου τα τρία τέταρτα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός ή ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να κινηθούν αρκετά γρήγορα για να τον μειώσουν στο στόχο.
Το τελευταίο… θύμα
Η First Republic Bank έγινε το τελευταίο θύμα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το τρίτο μεταξύ των μεσαίων τραπεζών των ΗΠΑ μετά την ξαφνική κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις αρχές Μαρτίου. Αυτή τη φορά, ήταν η JP Morgan Chase που έτρεξε προς διάσωση, καθώς ο γίγαντας της Wall Street κέρδισε μια δημοπρασία του Σαββατοκύριακου για την περιφερειακή τράπεζα που είχε περιέλθει σε κίνδυνο, αφού κατασχέθηκε από το Τμήμα Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της Καλιφόρνιας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon, υποστήριξε ότι η λύση σηματοδότησε το τέλος της πρόσφατης αναταραχής στην αγορά, καθώς η JP Morgan Chase απέκτησε σχεδόν το σύνολο των καταθέσεων της First Republic και την πλειοψηφία των περιουσιακών της στοιχείων.
Ανησυχία
Ωστόσο, αρκετοί κορυφαίοι οικονομολόγοι δήλωσαν σε πάνελ της Συνόδου Κορυφής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την Ανάπτυξη στη Γενεύη ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός και η μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική αστάθεια είναι εδώ για να μείνουν.
«Ο κόσμος δεν έχει μεταστραφεί σε αυτή τη νέα εποχή, που θα είναι δομικά πιο πληθωριστική, σε έναν κόσμο μετά την παγκοσμιοποίηση όπου δεν θα έχουμε την ίδια κλίμακα εμπορίου, θα υπάρχουν περισσότερα εμπορικά εμπόδια, περισσότεροι ηλικιωμένοι που σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι που είναι αποταμιευτές δεν αποταμιεύουν με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε η Karen Harris, διευθύνουσα σύμβουλος μακροοικονομικών τάσεων της Bain & Company.
«Και έχουμε μείωση του εργατικού δυναμικού, που απαιτεί επενδύσεις στην αυτοματοποίηση σε πολλές αγορές, οπότε λιγότερη παραγωγή κεφαλαίου, λιγότερη ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων και αγαθών, περισσότερες απαιτήσεις για κεφάλαιο. Αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός, η ώθηση του πληθωρισμού θα είναι υψηλότερη» συμπλήρωσε.
Η Harris πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι τα πραγματικά δεδομένα για πληθωρισμό θα είναι υψηλότερα, αλλά ότι τα πραγματικά επιτόκια (τα οποία είναι προσαρμοσμένα για τον πληθωρισμό) θα πρέπει να είναι υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που, όπως είπε, δημιουργεί «μεγάλο ρίσκο»καθώς «η βαθμονόμηση σε μια εποχή χαμηλών επιτοκίων είναι τόσο εδραιωμένη που συνηθίζουμε σε υψηλότερα επιτόκια. Αυτή η ροπή, θα δημιουργήσει χρεοκοπίες που δεν έχουμε ακόμη δει ή προβλέψει».
Η ίδια πρόσθεσε ότι «αψηφά τη λογική» ότι, καθώς ο κλάδος προσπαθεί να στραφεί γρήγορα σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω απώλειες πέραν των SVB, Signature, Credit Suisse και First Republic.
Οι κεντρικές τράπεζες
Ο Jorge Sicilia, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου BBVA, δήλωσε ότι μετά την απότομη αύξηση των επιτοκίων τους τελευταίους 15 μήνες περίπου, οι κεντρικές τράπεζες πιθανότατα θα θελήσουν να «περιμένουν και να δουν» πώς αυτή η αλλαγή νομισματικής πολιτικής μεταδίδεται μέσω της οικονομίας. Ωστόσο, δήλωσε ότι μεγαλύτερη ανησυχία αποτελούν οι πιθανές «εστίες αστάθειας» που η αγορά δεν γνωρίζει επί του παρόντος.
«Σε έναν κόσμο όπου η μόχλευση ήταν πολύ υψηλή επειδή είχες πολύ χαμηλά επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα, στον οποίο η ρευστότητα δεν θα είναι τόσο άφθονη όσο πριν, δεν πρόκειται να ξέρεις που θα προκύψει το επόμενο πρόβλημα», δήλωσε ο Sicilia στο πάνελ.
Επέστησε επίσης την προσοχή στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη «διασύνδεση» της μόχλευσης, της ρευστότητας και αυτών των θυλάκων αστάθειας.
«Εάν η διασύνδεση των θυλάκων αστάθειας δεν καταλήγει στο τραπεζικό σύστημα που συνήθως παρέχει δανεισμό, δεν χρειάζεται να δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα και έτσι οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να εστιάζουν στον πληθωρισμό», δήλωσε ο Sicilia.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε αστάθεια, αλλά σημαίνει ότι θα είναι χειρότερη στην πορεία, αν ο πληθωρισμός δεν μειωθεί σε επίπεδα κοντά στο 2 ή το 3% και οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι εκεί».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών