Οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία με τον διάβολο και θα το πληρώσουν… με την ψυχή τους
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατανοεί ότι υπάρχει συνεχής ζήτηση για δολάρια στο εξωτερικό, δεδομένου ότι αποτελούν μέσο για ευκολότερη εισαγωγή και εξαγωγή αγαθών,
Για παράδειγμα, το μονοπώλιο του πετροδολαρίου έκανε το δολάριο απαραίτητο για το εμπόριο πετρελαίου παγκοσμίως επί δεκαετίες.
Αυτό σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπόρεσε να δημιουργήσει fiat νόμισμα από τον αέρα σε πολύ υψηλότερο βαθμό από οποιαδήποτε άλλη κεντρική τράπεζα στον πλανήτη, αποφεύγοντας τις επιπτώσεις του υπερπληθωρισμού.
Μεγάλο μέρος αυτών των μετρητών καθώς και του χρέους σε δολάρια καταλήγουν στα ταμεία ξένων κεντρικών τραπεζών, διεθνών τραπεζών και επενδυτικών εταιρειών.
Μερικές φορές διατηρείται ως αντιστάθμιση ή αγοράζεται και πωλείται για την προσαρμογή των συναλλαγματικών ισοτιμιών των τοπικών νομισμάτων.
Το 60% του συνόλου των νομισμάτων των ΗΠΑ (και το 25% του αμερικανικού δημόσιου χρέους) βρίσκεται εκτός των ΗΠΑ.
Η κατάσταση του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος είναι αυτό που επέτρεψε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και στη Fed να τυπώσουν δεκάδες τρισεκατομμύρια δολάρια σε νέο νόμισμα μετά το κραχ του 2008, όλα αυτά με τον πληθωρισμό λίγο-πολύ να διατηρείται υπό έλεγχο. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το σύστημα συσσώρευσης δολαρίων στο εξωτερικό διαρκεί πολύ και τελικά θα λειτουργήσει ως αυτεπίστροφον… ήτοι ως μπούμερανγκ.
Συμφωνία με τον διάβολο
Η Συμφωνία Bretton-Woods (Bretton-Woods Agreement) του 1944 καθιέρωσε το πλαίσιο για την άνοδο του δολαρίου ΗΠΑ.
Παρότι τα οφέλη είναι προφανή, ειδικά για τις ΗΠΑ, οι δαπάνες που γίνονται είναι άνευ προηγουμένου.
Η αλήθεια είναι πως το καθεστώς του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος είναι μια «συμφωνία με τον διάβολο».
Παίρνεις τη φήμη, παίρνεις την περιουσία, παίρνεις ημερομηνίες για τρόπαια και ένα γλυκό αυτοκίνητο – για λίγο.
Μια μέρα έρχεται ο διάβολος να θερίσει ό,τι έχει σπείρει, και όταν το κάνει παίρνει τα πάντα, της ψυχής σου συμπεριλαμβανομένης.
Δυστυχώς, σύντομα θα έρθει ο χρόνος του θερισμού και για τις ΗΠΑ…
Μάλιστα, όπως φαίνεται, αυτός θα έχει τη μορφή ενός ολοκαίνουργιου συστήματος τύπου Bretton Woods που θα καταργήσει το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα…
Αντικαταστάτης του θα είναι ένα νέο σύστημα, ένα ψηφιακό καλάθι σαν το νόμισμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (SDR).
Οι παγκόσμιες τράπεζες ουσιαστικά παραδέχονται ότι σχεδιάζουν μια αναμόρφωση του χρηματοοικονομικού κόσμου που βασίζεται στο δολάριο και τη δημιουργία ενός συστήματος εστιασμένου στα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών (CBDC) που θα βασίζεται σε «ενοποιημένα λογιστικά βιβλία».
Τρεις εξελίξεις…
Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, έλαβαν χώρα τρεις εξελίξεις που ανακοινώθηκαν όλες διαδοχικά, υποδηλώνοντας ότι η αντικατάσταση του δολαρίου είναι θέμα χρόνου – και όταν λέμε «θέμα», εννοούμε πριν τελειώσει η δεκαετία.
Το XC του ΔΝΤ: Μια κεντρική πολιτική για τα CBDC: Η πλατφόρμα XC του ΔΝΤ κυκλοφόρησε πιλοτικά τον Νοέμβριο του 2022 και ταιριάζει με την πολυσυζητημένη ιδέα για ένα παγκόσμιο SDR - μόνο που σε αυτήν την περίπτωση θα συνδέει όλα τα CBDC υπό μια κοινή ομπρέλα μαζί με τα «παγιωμένα νομίσματα» (δολάρια και ευρώ).
Το XC διατίθεται στην αγορά ως δομή πολιτικής για να καταστήσει τις διασυνοριακές πληρωμές σε CBDC πιο «εύκολες» για τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες.
Φυσικά, θετεί το ΔΝΤ ως τον μεσάζοντα που ελέγχει τη ροή των ψηφιακών συναλλαγών.
Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η πλατφόρμα XC θα διευκόλυνε τη μετάβαση από τα νομίσματα παλαιού τύπου σε CBDC.
Όπως σημείωσε το Ταμείο σε μια συζήτηση για τα κεντρικά λογιστικά βιβλία το 2023: «Θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε έναν κόσμο με συνδεδεμένες οντότητες σε κάποιο βαθμό…
Και ως παγκόσμιος και πολυμερής θεσμός, στοχεύουμε κάπως να παρέχουμε, ξέρετε, μια βασική συνδεσιμότητα, ένα βασικό σύνολο κανόνων και διακυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς.
Στοχεύουμε σε μια καινοτομία που να είναι συμβατή με τους στόχους πολιτικής μας»… - όπερ μεθερμηνευόμενον «τα αποκεντρωμένα συστήματα είναι κακά».
Η «συμμετοχικότητα» (συλλογικότητα) είναι καλή.
Και το ΔΝΤ θέλει να συνεργαστεί με άλλους παγκόσμιους θεσμούς που θα είναι οι «διευκολυντές» (ελεγκτές) αυτού του οικονομικού κολεκτιβισμού.
Ένα καθολικό της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS): Όχι περισσότερο από μία ημέρα αφότου το ΔΝΤ ανακοίνωσε τους στόχους της πλατφόρμας XC, η BIS ανακοίνωσε τα σχέδιά της για ένα ενιαίο καθολικό για όλα τα CBDC που θα ονομάζεται Universal Ledger BIS.
Συγκεκριμένα, η BIS σημειώνει ότι το έργο έχει σκοπό να εμπνεύσει εμπιστοσύνη για τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει να ξεπεραστεί ο σκόπελος του υπερπληθωρισμού των ψηφιακών νομισμάτων που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά.
Την ίδια στιγμή που το ΔΝΤ επικεντρώνεται στον έλεγχο της διεθνούς πολιτικής, η BIS επιδιώκει την παγκοσμιοποίηση των CBDC.
Και οι δύο ξεκαθαρίζουν στις λευκές βίβλους τους ότι στόχος είναι μια κοινωνία χωρίς μετρητά και ότι οι ψηφιακές συναλλαγές πρέπει να παρακολουθούνται από μια κεντρική οντότητα προκειμένου να διατηρούνται τα χρήματα «ασφαλή».
Όπως υποστηρίζει η BIS σε εκτενή επισκόπησή της, το νομισματικό σύστημα πρόκειται να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο άλμα.
Μετά την αποϋλοποίηση και την ψηφιοποίηση, η βασική εξέλιξη είναι το tokenisation – μια διαδικασία ψηφιακής αναπαράστασης αξιώσεων σε μια προγραμματιζόμενη πλατφόρμα.
Αυτό μπορεί να θεωρηθεί το επόμενο λογικό βήμα στην ψηφιακή τήρηση αρχείων και τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων… ένας νέος τύπος υποδομής χρηματοπιστωτικής αγοράς (FMI), ένα «ενοποιημένο καθολικό».
Για την αναγκαιότητα του ενοποιημένου καθολικού η BIS προβάλλει τρεις ισχυρισμούς:
Πρώτον, η ψηφιοποίηση του χρήματος είναι αναπόφευκτη.
Τα μετρητά θα εξαφανιστούν επειδή διευκολύνουν τη μεταφορά χρημάτων και τα κρυπτονομίσματα είναι «ένα ελαττωματικό σύστημα που δεν έχει μέλλον στον κόσμο του χρήματος».
Δεύτερον, οι υπάρχοντες αποκεντρωμένοι τρόποι πληρωμής μας είναι απαράδεκτοι επειδή είναι «επικίνδυνοι».
Μόνο οι κεντρικές τράπεζες είναι αρκετά ικανές και «αξιόπιστες» ώστε να μεσολαβούν στην ανταλλαγή χρημάτων.
Τρίτον, η χρήση των Ενοποιημένων Καθολικών έχει σχεδιαστεί σε μεγάλο βαθμό για την παρακολούθηση και τον εντοπισμό, ακόμη και τη διερεύνηση όλων των συναλλαγών (για το δημόσιο καλό, φυσικά).
Μάλιστα, λέει η BIS, ειδικά η τεχνητή νοημοσύνη καθιστά δυνατή την αξιολόγηση και την ανάλυση τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και την ανάπτυξη πολύ λεπτομερών προφίλ ατόμων απλά με βάση τις αγορές τους…
Και, φυσικά, τον εντοπισμό και την πρόληψη τυχόν αντικοινωνικής αγοραστικής συμπεριφοράς σε πραγματικό χρόνο.
Το διασυνοριακό project SWIFT: Όπως είδαμε και στην περίπτωση της Ρωσία, το δίκτυο πληρωμών SWIFT οπλοποιήθηκε.
Συνεπώς οι παγκοσμιοποιητές, που θέλουν να ελέγχουν όλους τους κόμβους συναλλαγών, έχουν προφανές κίνητρο να κλειδώσουν το SWIFT, που όμως στην περίπτωση της Ρωσίας απέτυχε.
Η ρωσική οικονομία υπέστη ελάχιστη ζημιά ακριβώς επειδή υπάρχουν άλλες μέθοδοι για τη μεταφορά χρημάτων για τη διατήρηση της ροής του εμπορίου.
Ωστόσο, κάτω από μια παγκόσμια νομισματική ομπρέλα που θα βασίζεται στο CBDC θα ήταν αδύνατο για οποιαδήποτε χώρα να έχει διασυνοριακές συναλλαγές.
Το ζήτημα δεν αφορά μόνο την ευκολία με την οποία θα αποκλείεται ένα κράτος από το δίκτυο πληρωμών αλλά και τη νομή της εξουσίας σε σχέση με τη μεταφορά κεφαλαίων.
Οποιαδήποτε χρήματα από οποιαδήποτε πηγή θα μπορούσαν να υποκλαπούν πριν φτάσουν στον παραλήπτη τους.
Από τη στιγμή που οι κυβερνήσεις βρίσκονται πλήρως υπό τον έλεγχο ενός κεντρικού νομισματικού συστήματος, ενός κεντρικού καθολικού και ενός κεντρικού κόμβου συναλλαγών, δεν θα μπορέσουν ποτέ να ξεφύγουν.
Αυτός ο έλεγχος αναπόφευκτα θα περάσει στον γενικό πληθυσμό.
Ακούγεται τρελό; Είναι αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο…
Η συντριπτική πλειοψηφία των εθνών συμβαδίζει με αυτό το πρόγραμμα!
Η Κίνα είναι πρόθυμη να ενταχθεί στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα.
Η Ρωσία εξακολουθεί να είναι μέλος της BIS, αλλά η εμπλοκή της στα CBDCs είναι ακόμα ασαφής.
Και μην περιμένετε οι BRICS να αντισταθμίσουν τη νέα νομισματική τάξη.
Δεν πρόκειται να συμβεί.
Τα CBDC ξεριζώνουν το δολάριο
Τι σχέση έχουν λοιπόν όλα αυτά τα παγκοσμιοποιητικά έργα με τα CBDC και το δολάριο;
Η ουσία είναι η εξής: Ένα ενοποιημένο σύστημα CBDC αποκλείει την ανάγκη ή την περίπτωση χρήσης ενός παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.
Το μοντέλο Unified Ledger παίρνει όλα τα CBDC και τα ομογενοποιεί σε μια δεξαμενή ρευστότητας, με κάθε CBDC να αναπτύσσει παρόμοια χαρακτηριστικά σε σύντομο χρονικό διάστημα με τα υπόλοιπα.
Σε αυτό το σενάριο τα πλεονεκτήματα του δολαρίου εξαφανίζονται.
Η αξία όλων των νομισμάτων προσεγγίζει το διάμεσο νόμισμα από άποψη αξίας.
Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ, η BIS και άλλα συναφή ιδρύματα υπαγορεύουν τις ιδιότητες των CBDC και επομένως δεν υπάρχει διακριτική πτυχή οποιουδήποτε μεμονωμένου CBDC που να κάνει κάποιο πιο πολύτιμο από τα άλλα.
Σίγουρα, ορισμένες χώρες με ανώτερη παραγωγή ή ανώτερη τεχνολογία μπορεί να είναι σε θέση να διαχωρίσουν το νόμισμά τους – αλλά ως ένα σημείο.
Αλλά το παλιό μοντέλο του να έχεις έναν μεγάλο στρατό ως τρόπο στήριξης του νομίσματός σου έχει πεθάνει.
Όλα τα νομίσματα του κόσμου δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από στοιχεία γραμμής στο Universal Ledger.
Και τελικά οι παγκοσμιοποιητές θα προβάλουν δύο προβλέψιμα επιχειρήματα:
Πρώτον, ένα παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα υπό τον έλεγχο ενός έθνους είναι άδικο και εμείς ως παγκόσμιοι τραπεζίτες πρέπει να κάνουμε το σύστημα «πιο δίκαιο».
Δεύτερον, γιατί να έχουμε αποθεματικό νόμισμα όταν ούτως ή άλλως όλες οι συναλλαγές εποπτεύονται στο καθολικό μας;
Το δολάριο δεν είναι καλύτερο για το διεθνές εμπόριο από οποιοδήποτε άλλο CBDC, σωστά;
Τέλος, το δολάριο πρέπει να πεθάνει γιατί είναι αναπόσπαστο μέρος του «παλιού κόσμου» συναλλαγών.
Θυμηθείτε, αρχικά το δολάριο ορίστηκε ως «τριακόσιοι εβδομήντα ένας κόκκοι και τέσσερα δέκατα έκτα μέρη ενός κόκκου καθαρού ασημιού».
Τα υλικά περιουσιακά στοιχεία όπως τα φυσικά πολύτιμα μέταλλα δεν έχουν θέση στο καθαρά ψηφιακό μέλλον που οραματίζονται οι παγκοσμιοποιητές.
Αντίθετα, οι παγκοσμιοποιητές επιθυμούν μια κοινωνία χωρίς μετρητά επειδή αυτή θα είναι μια εύκολα ελεγχόμενη κοινωνία.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή η προωθούμενη νομισματική πολιτική σημαίνει πως τα τρισεκατομμύρια δολαρίων που κρατούνται στο εξωτερικό θα αρχίσουν να γυρίζουν στην Αμερική, προκαλώντας μια ιστορική πληθωριστική καταστροφή.
Ακριβώς το είδος της καταστροφής που θα μπορούσε να πείσει το έθνος να αποδεχθεί ένα νέο, ψηφιακό νόμισμα…
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών