Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ηνωμένο Βασίλειο - Ο πληθωρισμός οδεύει προς πτώση κάτω από τον στόχο του 2% της BoE

Ηνωμένο Βασίλειο - Ο πληθωρισμός οδεύει προς πτώση κάτω από τον στόχο του 2% της BoE
Μια μέτρηση κάτω του 2% την Τετάρτη θα ήταν το χαμηλότερο ποσοστό του συνολικού πληθωρισμού από τον Απρίλιο του 2021
Ενδείξεις για μείωση του πληθωρισμού κατά από τον στόχο του 2% της Bank of England, διαβλέπουν για το Ηνωμένο Βασίλειο οι αναλυτές. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε μια βουτιά από το τρέχον επίπεδο του 3,2% και θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο σε μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.
Η πτώση θα προέλθει σε μεγάλο βαθμό από την αγορά ενέργειας, αφού το ανώτατο όριο που έχει καθοριστεί από τη ρυθμιστική αρχή για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 12% στις αρχές Απριλίου.
Μια μέτρηση κάτω του 2% την Τετάρτη θα ήταν το χαμηλότερο ποσοστό του συνολικού πληθωρισμού από τον Απρίλιο του 2021 και μια αποκλιμάκωση από το μέγιστο του 11,1% που σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2022 - όταν οι αυξήσεις των τιμών στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν από τις πιο σοβαρές όλων των ανεπτυγμένων οικονομιών.
Η χώρα έχει πληγεί από μια σειρά πληθωριστικών πιέσεων, όπως η επίμονα σφιχτή αγορά εργασίας, η αδυναμία του νομίσματος που αυξάνει το κόστος των εισαγωγών και οι πιο απότομες αυξήσεις στους λογαριασμούς φυσικού αερίου από ό,τι παρατηρήθηκαν αλλού.
Ο Ashley Webb, οικονομολόγος της Capital Economics στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι αν o πληθωρισμός υποχωρήσει κάτω από το 2% τον Απρίλιο, όπως αναμένει, θα είναι «βαρυσήμαντο».
«Αυτό θα είναι καθοριστικό για το αν η πρώτη μείωση των επιτοκίων από το 5,25% θα γίνει τον Ιούνιο (όπως περιμένουμε) ή τον Αύγουστο. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι τι θα συμβεί στη συνέχεια. Πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί περαιτέρω, ίσως ακόμη και στο 1,0% αργότερα φέτος», ανέφερε ο Webb σε σημείωμα της Παρασκευής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης