Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H DBRS προειδοποιεί για το κενό ασφαλιστικής προστασίας στην Ελλάδα έναντι των φυσικών καταστροφών

H DBRS προειδοποιεί για το κενό ασφαλιστικής προστασίας στην Ελλάδα έναντι των φυσικών καταστροφών
Μόλις το 1% επί των ζημιών, εμφανίζεται ασφαλισμένο
Σχετικά Άρθρα
Η Ελλάδα και γενικότερα η Ευρώπη, παρουσιάζουν κενό στην ασφαλιστική προστασία έναντι των φυσικών καταστροφών, διαπιστώνει σε έκθεσή της η DBRS, υπολογίζοντας στα 59 δισεκ. και 52 δισεκ. ευρώ αντίστοιχα, τις ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα το 2021 και 2022 αντίστοιχα.
«Το “παρατεταμένο καλοκαίρι” του 2023 (Ιούνιος έως Σεπτέμβριος) χαρακτηρίστηκε από ακραίες καιρικές συνθήκες που οδήγησαν σε καύσωνες, πυρκαγιές, ξηρασίες και πλημμύρες. Τον Ιούλιο του 2023, το 41% ​​της νότιας Ευρώπης επλήγη από ισχυρό θερμικό στρες και έλλειψη βροχοπτώσεων, που οδήγησαν σε σοβαρή ξηρασία, ιδιαίτερα στην Ιβηρική Χερσόνησο. Πυρκαγιές παρατηρήθηκαν σε όλη την Ευρώπη, κυρίως στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Η Ελλάδα γνώρισε τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη, που έπληξε μια έκταση περίπου 96.000 εκταρίων. Οι πλημμύρες αναμένεται να είναι ένα από τα πιο δαπανηρά κλιματικά γεγονότα το 2023, επηρεάζοντας πολλές χώρες όπως η Ιταλία, η Σλοβενία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. (...)
Η EIOPA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων) επιβεβαίωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό κενό ασφαλιστικής προστασίας κατά τη σύγκριση των οικονομικών ζημιών με τις ασφαλισμένες ζημίες που προκαλούνται από καταστροφικά γεγονότα που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2023, το χάσμα ασφαλιστικής προστασίας για φυσικές καταστροφές κατά μέσο όρο ανήλθε σε 27% επί των συνολικών οικονομικών ζημιών στην Ευρώπη.
Το πιο σημαντικό κενό ασφαλιστικής προστασίας αναφέρθηκε στην Ελλάδα και την Ιταλία, όπου οι ασφαλισμένες ζημίες ήταν μόνο 1% και 3% αντίστοιχα, επί των συνολικών αναφερόμενων οικονομικών απωλειών λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών. Εν τω μεταξύ, η Ιταλία είχε τις τρίτες μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες από φυσικές καταστροφές, μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία. Ωστόσο, στην περίπτωση της Γερμανίας και της Γαλλίας, οι ασφαλισμένες ζημίες ήταν σημαντικά υψηλότερες, στο 36% και 33%, αντίστοιχα», σχολιάζει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-05-29_164635.png

«Η εντατικοποίηση της συχνότητας και της σοβαρότητας των καταστροφικών γεγονότων θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερη οικονομική προσιτότητα και διαθεσιμότητα ασφαλιστικής προστασίας, η οποία δεν συμβάλλει στη μείωση του ασφαλιστικού χάσματος». «Μία από τις λύσεις περιλαμβάνει αποτελεσματικές εταιρικές σχέσεις μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες ενδέχεται να γίνουν πιο διαδεδομένες σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο», αναφέρει σχετικά η DBRS.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-05-29_164650.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης