Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

LaCalle (οικονομολόγος): Σε σπιράλ θανάτου οι ΗΠΑ από τα υπέρογκα ελλείμματα - Δεν υπάρχει θεραπεία για τον εφιάλτη

LaCalle (οικονομολόγος): Σε σπιράλ θανάτου οι ΗΠΑ από τα υπέρογκα ελλείμματα - Δεν υπάρχει θεραπεία για τον εφιάλτη
Ο δημοσιονομικός εφιάλτης των ΗΠΑ - Η ΥΠΟΙΚ Yellen δεν μπορεί να έχει ισχυρή οικονομία με υψηλότερες δαπάνες και φόρους
Δύσκολο καθιστά τον έλεγχο των δανειακών αναγκών των ΗΠΑ η μακροπρόθεσμη πρόβλεψη για τα επιτόκια, σύμφωνα με την αμερικανίδα υπουργό Οικονομικών Janet Yellen – γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της αύξησης των εσόδων.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο γνωστός οικονομολόγος Daniel LaCalle, υπάρχει ένα πρόβλημα: η Yellen κάνει ένα λάθος.
Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), που δεν προβλέπει ούτε ένα έτος ύφεσης και εκτιμά συνεχώς φορολογικά έσοδα ρεκόρ, το πρωτογενές έλλειμμα του 2025 θα φτάσει τα 851 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι καθαρές δαπάνες για τόκους θα αυξηθούν στα 951 δισεκατομμύρια δολάρια.
Επιπλέον, το ελάχιστο αναμενόμενο πρωτογενές έλλειμμα από το 2025 έως το 2034 θα αγγίξει τα 676 δισεκατομμύρια δολάρια, με τις καθαρές δαπάνες για τόκους να ξεπερνούν το ποσό του 1,2 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.
Παράλληλα, το μέσο ετήσιο έλλειμμα πιθανότατα θα κυμανθεί πάνω από τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα συσσωρευμένα στοιχεία είναι ακόμη πιο ανησυχητικά.
Το CBO εκτιμά ότι το συνολικό πρωτογενές έλλειμμα την περίοδο 2025-2034 θα φτάσει τα 7,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, με συσσωρευμένα έξοδα για τόκους 12,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι στο βασικό του σενάριο το CBO εκτιμά ότι δεν υπάρχει ύφεση και ότι φορολογικές εισπράξεις βαίνουν διαρκώς αυξανόμενες, πάνω από το επίπεδο ρεκόρ του 2024.
«Εάν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις του CBO οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα ελλείμματα και οι δαπάνες για τόκους θα εκτιναχθούν στα ύψη σε μια ακμάζουσα οικονομία, είναι προφανές ότι τίποτε δεν θα ανατρέψει αυτήν την καταστροφική τάση.
Όσοι λένε ότι τα εισοδηματικά μέτρα θα μειώσουν το έλλειμμα έχουν πρόβλημα με τα μαθηματικά και την πραγματικότητα.
Δεν υπάρχει κανένα μέτρο που θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενιαυσίως.
Επιπλέον, δεν υπάρχει μέτρο που να μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετα ετήσια έσοδα ανεξάρτητα από τον οικονομικό κύκλο.
Ένα μόνο έτος ύφεσης θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.
Το μη βιώσιμο δημοσιονομικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ένα πρόβλημα, και οι δαπάνες για τόκους αυξάνονται επειδή η κυβέρνηση δεν θέλει να επιβάλει δημοσιονομική πειθαρχία.
Πιστεύει δε ότι όλα τα έξοδα είναι απαραίτητα και ότι τα χρήματα που κερδίζουν με κόπο οι πολίτες είναι υπερβολικά και θα πρέπει να υπόκεινται σε υψηλότερους φόρους» επισημαίνει ο LaCalle.

Ελλείμματα

Ως γνωστόν, τα ελλείμματα είναι πάντα πρόβλημα που ξεκινά από τις δαπάνες.
Μόνο οι παρεμβατικοί γραφειοκράτες υποθέτουν ότι το ζήτημα είναι τα έσοδα.
Αλλά, όπως λέει ο γνωστός οικονομολόγος, τα φορολογικά έσοδα είναι κυκλικά και οι δαπάνες ενοποιούνται και αυξάνονται ταχύτερα από τα έσοδα, επειδή η διοίκηση δεν χορταίνει ποτέ.
Όταν η οικονομία εκτινάσσεται στα ύψη, οι κυβερνήσεις ξοδεύουν περισσότερα, και όταν η οικονομία αποδυναμώνεται, ξοδεύουν ακόμη περισσότερα, καθιστώντας τις δαπάνες του ελλείμματος επιβάρυνση για την οικονομία που οδηγεί σε δυσαρέσκεια σε περιόδους ύφεσης και επέκτασης.
Είμαστε μάρτυρες ενός θανάσιμου σπιράλ για την οικονομία των ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση απορρίπτει κάθε δυνατότητα διαχείρισης και εξισορρόπησης του προϋπολογισμού.
Το μη βιώσιμο έλλειμμα συντηρείται με εκτύπωση χρήματος, με αποτέλεσμα υψηλότερους φόρους και πιθανόν επίμονο πληθωρισμό.
Είστε φτωχότεροι και η κυβέρνηση γίνεται μεγαλύτερη κάθε χρόνο.
Ο κεϋνσιανισμός είναι η καταστροφή της μεσαίας τάξης.
Εκτυπώνοντας χρήματα και διογκώνοντας ελλείμματα και δαπάνες, το μέγεθος της κυβέρνησης στην οικονομία αυξάνεται ταχύτερα από τον ιδιωτικό και τον παραγωγικό τομέα.
Το κυβερνητικό μέγεθος διογκώνεται κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης διά της αύξησης των δαπανών για την καταπολέμησή της.
Επίσης αυξάνεται μέσω αύξησης των φόρων και της δημιουργίας πληθωρισμού, που είναι ένας κρυφός φόρος.

Εθνικοποίηση

Αυτό που βλέπουμε είναι μια σταδιακή εθνικοποίηση της οικονομίας.
Οι μικρές επιχειρήσεις και οι οικογένειες υποφέρουν από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές επειδή η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει πληθωρισμό και έχει οδηγήσει τα ελλείμματα σε μη βιώσιμα επίπεδα λόγω της δίψας για περισσότερα φορολογικά έσοδα.
Το κόλπο, όπως πάντα, θα είναι να εξαπατηθούν οι πολίτες διά του αφηγήματος ότι οι φόροι θα επιβάλλονται μόνο στους πλούσιους.
Ένα άδικο φορολογικό σύστημα δεν είναι λιγότερο άδικο εάν επηρεάζει μόνο ένα μικρό ποσοστό πολιτών.
Ωστόσο, δεν έχει καν σημασία. Δεν υπάρχει τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση μπορεί να ενισχύσει τα έσοδα χωρίς να μετακυλίει τεράστιο βάρος στη μεσαία τάξη μέσω του πληθωρισμού, ενός κρυφού φόρου, αλλά και μέσω υψηλότερων άμεσων και έμμεσων φόρων.
Σύμφωνα με την Janet Yellen, η κυβέρνηση δεν θα συμβιβαστεί με τις δαπάνες και θα πληρώσετε πληθωρισμό και υψηλότερους φόρους.
Αυτός είναι ο κίνδυνος αν ο κεϋνσιανισμός βασιλέψει.
Οι κεϋνσιανιστές κατ’ αρχάς παρουσιάζουν τις δημόσιες δαπάνες ως λύση και πάντα εξαθλιώνουν τη μεσαία τάξη.
Δεν υπάρχει τρόπος διά του οποίου η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να καλύψει μια διαρθρωτική ετήσια τρύπα 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων με «φόρους στους πλούσιους».
Επομένως, όταν οι κυβερνώντες μιλούν για συμβιβασμό, αυτό που εννοούν είναι ότι η μεσαία τάξη και οι μικρές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να υποφέρουν.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Δημοσιονομικών Δεδομένων του Υπουργείου Οικονομικών, οι κρατικές δαπάνες στις ΗΠΑ έχουν ήδη φτάσει τα 3,82 τρισεκατομμύρια δολάρια από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο, σημειώνοντας αύξηση 6% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023.
Μόνο αν λάβουμε υπόψη τη μέχρι τώρα αύξηση από έτος σε έτος, 208 δισεκατομμύρια δολάρια, δεν υπάρχει κανένα μέτρο εσόδων που θα μπορούσε να εισπράξει αυτό το ποσό από τους πλούσιους, από εταιρείες ή από οποιονδήποτε άλλο.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Yellen και η κυβέρνηση Biden δεν είναι διατεθειμένοι να μετριάσουν τις δαπάνες, η Federal Reserve θα προσπαθήσει να περιορίσει το κόστος του χρέους.
Αυτό σημαίνει ότι η Fed θα εγκαταλείψει τη μάχη κατά του πληθωρισμού επειδή η δημοσιονομική πολιτική αποτυγχάνει να μειώσει τις πληθωριστικές πιέσεις.
Με αυτόν τον τρόπο, μεταδίδει άθελά της ολόκληρο το βάρος της εξομάλυνσης της πολιτικής και των υψηλότερων επιτοκίων στον παραγωγικό τομέα, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει την είσπραξη περισσότερων εσόδων».

«Πολίτη, εσύ πληρώνεις»

Σύμφωνα με τον Lacalle, «μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να σωθεί το δολάριο από την απώλεια μεγαλύτερης αγοραστικής δύναμης και οι ΗΠΑ από το να γίνουν μια στάσιμη και μη παραγωγική οικονομία: να μειωθεί το μέγεθος της κυβέρνησης.
Εάν πιστεύετε ότι η κυβέρνηση είναι μικρή, ετοιμαστείτε να γίνετε φτωχότεροι χάνοντας τον πραγματικό σας μισθό και την ικανότητά σας να τα βγάλετε πέρα.
Αν θέλετε περισσότερη κυβέρνηση, θα την έχετε. Και θα το πληρώσετε υπερβολικά.
Ο πληθωρισμός, οι υψηλότεροι φόροι και οι χαμηλότεροι μισθοί είναι το τίμημα του κρατικού ελέγχου. Πάντα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης