Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΗΠΑ φτιαγμένες από... ακίνητα – Στο 17% του ΑΕΠ η οικονομία της αγοράς κατοικιών

ΗΠΑ φτιαγμένες από... ακίνητα – Στο 17% του ΑΕΠ η οικονομία της αγοράς κατοικιών
Η αμερικανική οικονομία εξαρτάται άμεσα από την αγορά ακινήτων... και αυτό φάνηκε το 2008
Σχετικά Άρθρα
Μεγάλη είναι η εξάρτηση της αμερικανικής οικονομίας από την εγχώρια αγορά κατοικιών, το μέγεθος της οποίας φθάνει αυτή τη στιγμή το 17% του ΑΕΠ των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fitch Ratings.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, τιο παραπάνω ποσοστό θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2ο εξάμηνο του 2024 παρά τα επίπεδα ρεκόρ και την αδυναμία προσιτότητας για τους πολίτες, λόγω των υψηλών τιμών κατοικιών και των επιτοκίων στεγαστικών δανείων.

Η γενιά των Millenials οδηγεί τη ζήτηση κατοικιών, η οποία παραμένει πάνω από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους.
Η διαφορά μεταξύ των σχετικά ανθεκτικών τάσεων της ζήτησης και των αδύναμων πωλήσεων, καθώς και η χαμηλή διαθεσιμότητα, αντανακλούν τη «στενή» αγορά κατοικίας.
Οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ έχουν εκτιναχθεί περισσότερο από 45% από το 2020, λόγω των χαμηλών αποθεμάτων.

Ενώ η νέα κατασκευή κατοικιών είναι απαραίτητη για τη χαλάρωση στην αγορά, μακροπρόθεσμα, η επανεξισορρόπηση που απαιτείται για την άμβλυνση των πιέσεων στις τιμές θα προέλθει από χαμηλότερα επιτόκια. Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων στο 30ετές, σύμφωνα με τη Fitch, θα υποχωρήσουν από περίπου 7% σε 6% το 2025.
«Οι καθυστερήσεις στεγαστικών δανείων κατοικιών παραμένουν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδά τους εδώ και χρόνια. Ωστόσο, η μέση πληρωμή στεγαστικών δανείων για νέα δάνεια έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με τα δάνεια που προήλθαν το 2020», σχολιάζει η Fitch.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης