Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Ετοιμαστείτε για... καλοκαιρινές εκπλήξεις στις αγορές

Morgan Stanley: Ετοιμαστείτε για... καλοκαιρινές εκπλήξεις στις αγορές
Τα τελευταία στοιχεία στις ΗΠΑ δεν έχουν αποκαλύψει μια σαφή εικόνα για το πού μπορεί να κατευθύνεται η οικονομία και ο πληθωρισμός
Η δυναμική της Wall Street φαίνεται να έχει σταματήσει πρόσφατα, με τους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες να υποχωρούν από τα υψηλά.
Παρόλα αυτά, η μεταβλητότητα της αγοράς είναι χαμηλή, οι αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων είναι υψηλές και οι επενδυτές είναι γενικά αισιόδοξοι.
Υπό αυτές τις συνθήκες, μπορεί να είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι η πρόσφατη υποχώρηση είναι απλώς μια καλοήθης αντανάκλαση του παλιού ρητού «Πούλα τον Μάιο και φύγε», το οποίο υποδηλώνει μια περίοδο χαμηλότερων όγκων συναλλαγών και ήρεμων αγορών, ενώ οι καλοκαιρινές διακοπές βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Ωστόσο, η Παγκόσμια Επιτροπή Επενδύσεων της Morgan Stanley δεν είναι τόσο σίγουρη ότι το καλοκαίρι του 2024 θα ακολουθήσει αυτό το μοτίβο.
Ενώ οι εφησυχασμένοι επενδυτές μπορεί να περιμένουν ότι οι αγορές θα συνεχίσουν ανοδικά τους επόμενους μήνες, πιστεύουμε ότι η αβεβαιότητα των επενδυτών -και η μεταβλητότητα- είναι πιθανό να αυξηθούν.

Από πού θα μπορούσαν να προέλθουν οι εκπλήξεις του καλοκαιριού;

Θολά οικονομικά στοιχεία

Η Fed έχει δηλώσει ότι θα εξετάζει τα εισερχόμενα δεδομένα καθώς θα σταθμίζει αν θα μειώσει τα επιτόκια ή θα τα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα.
Το πρόβλημα είναι ότι τα τελευταία στοιχεία δεν έχουν αποκαλύψει μια σαφή εικόνα για το πού μπορεί να κατευθύνεται η οικονομία και ο πληθωρισμός.
Η αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) των ΗΠΑ, για παράδειγμα, ήταν χαμηλότερη από την αναμενόμενη κατά 1,3% το πρώτο τρίμηνο, αλλά οι εκτιμήσεις για το δεύτερο τρίμηνο πρότειναν πρόσφατα ότι η οικονομία θα μπορούσε να εξακολουθεί να αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 2,7% προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό.
Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός μπορεί να μην αυξάνεται πλέον, αλλά ούτε και βελτιώνεται πραγματικά, με τον «πυρήνα» της προσωπικής κατανάλωσης.

Πιθανώς αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες

Το χρήμα παραμένει άφθονο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, παρά τις επιθετικές προσπάθειες σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed από τον Μάρτιο του 2022.
Στην πραγματικότητα, η επιμονή τόσο εύκολων χρηματοπιστωτικών συνθηκών παρά τις προσπάθειες αυτές έχει εγείρει ευρύτερα ερωτήματα σχετικά με το πόσο αποτελεσματικό ήταν το πλαίσιο πολιτικής της Fed στον έλεγχο του πληθωρισμού.
Τα πλεονάζοντα αποθέματα στο τραπεζικό σύστημα, καθώς και η επέκταση της διευκόλυνσης δανεισμού «reverse repo» μιας ημέρας από τη Fed, συνέβαλαν στη διατήρηση της ρευστότητας.
Ωστόσο, καθώς τα υπόλοιπα εκεί μειώνονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες μπορεί τελικά να είναι έτοιμες να περιοριστούν αυτό το καλοκαίρι, γεγονός που πιθανόν να ωθήσει τη μεταβλητότητα της αγοράς.

Εκλογική αβεβαιότητα

Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές μπορεί να αρχίσουν να προβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στις αγορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Όχι μόνο οι δημοσκοπήσεις είναι ισχνές, αλλά και οι δύο υποψήφιοι εξετάζουν πολιτικές που έχουν σημαντικές -και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αντίθετες- επιπτώσεις για τις δημοσιονομικές δαπάνες, την οικονομική ανάπτυξη και τη μετανάστευση.
Αυτοί οι παράγοντες, με τη σειρά τους, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον αποπληθωρισμό των μισθών, τους δασμούς, τις προσπάθειες απαλλαγής από τον άνθρακα και τις ενεργειακές ανάγκες -και, κυρίως, τα χρέη και τα ελλείμματα των ΗΠΑ.

Ανησυχούν οι επενδυτές;

Ενώ οι τρέχουσες ενδείξεις του δείκτη μεταβλητότητας CBOE (VIX), του «μετρητή φόβου» της χρηματιστηριακής αγοράς, υποδηλώνουν χαμηλή ανησυχία, η προθεσμιακή αγορά VIX τιμολογεί υψηλότερη μεταβλητότητα από τον Αύγουστο έως τον επόμενο Φεβρουάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης