Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αισιόδοξη η Deutsche Bank για τις ελληνικές τράπεζες - Αυξάνει τις τιμές στόχους, αναβαθμίζει την Πειραιώς

Αισιόδοξη η Deutsche Bank για τις ελληνικές τράπεζες - Αυξάνει τις τιμές στόχους, αναβαθμίζει την Πειραιώς
Οι σταθερές προοπτικές ανάπτυξης υποστηρίζουν την αισιόδοξη άποψη Deutsche Bank
Σε αυξήσεις των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών, πλην της Alpha Bank, προχώρησε η Deutsche Bank στη σημερινή της ανάλυση για τον κλάδο υπό τον τίτλο "Seems like smooth sailing ahead" (Φαίνεται ομαλή η πλεύση στο μέλλον), μετά από την έγκριση της διανομής των μερισμάτων από τις ευρωπαϊκές αρχές.
Όπως αναφέρει η Deutsche Bank, οι ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσαν άλλο ένα καλύτερο από το αναμενόμενο τρίμηνο το πρώτο τρίμηνο του 2024, με χαμηλότερες από τις αναμενόμενες πιέσεις στα επιτοκιακά έσοδα (NII) και καλύτερες συνολικές προοπτικές στο μέλλον.
Ενώ οι περισσότερες από αυτές τις μετοχές έχουν κατά κάποιο τρόπο χαμηλότερες επιδόσεις από την αρχή του έτους (μετά το ισχυρό 2023), η Deutsche Bank πιστεύει ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να επωφελούνται από την αύξηση των δανείων, ενισχύοντας τα ήδη ανθεκτικά έσοδα, την ισχυρή αποτελεσματικότητα και τις φθίνουσες προβλέψεις, μετά την ομαλοποίηση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων.
2_509.JPG

Αποτιμήσεις

Αν και τα πολλαπλάσια μπορεί να μην φαίνονται πλέον υπερβολικά φθηνά – με μέσο P/E στο 6x και P/TBV στο 0,5-0,9x για RoTEs 10-15%, η Deutsche Bank πιστεύει ότι η δυναμική της ανάπτυξης είναι δύσκολο να αποτυπωθεί.
Η Deutsche Bank δίνει τιμή στόχο για την Πειραιώς στα 4,70 ευρώ, από 4,20 ευρώ προηγουμένως, για την Eurobank στα 2,75 ευρώ, από 2,55 ευρώ, για την Εθνική στα 9,50 ευρώ, από 8,95 ευρώ, ενώ για την Alpha Bank διατηρεί την τιμή στόχο στα 2,20 ευρώ.
Και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, η σύσταση είναι αγορά, μετά και την αναβάθμισή της για την Πειραιώς.
1_707.JPG
Προς βιώσιμες αποδόσεις

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, παρά την ελαφρά πτώση των NII που καταγράφηκε το 1ο τρίμηνο του 2024 (κόστος αντιστάθμισης κινδύνου, σε συνδυασμό με κάποια χαμηλότερη από την αναμενόμενη εξομάλυνση των περιθωρίων), έχει παρατηρηθεί καλή πορεία και αναμένεται να συνεχιστεί, με τις τράπεζες να έχουν ήδη αναγνωρίσει ότι η καθοδήγηση του έτους θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.
Επιπλέον, παρά την τυπική εποχικότητα, οι προοπτικές για αύξηση των δανείων παραμένουν σταθερές, με την προσδοκία ενός ισχυρού καταλύτη, – που θα πρέπει να είναι το σημείο εκκίνησης για πάνω από μεσαίες μονοψήφιες αυξήσεις για τα επόμενα τρία χρόνια, συμβάλλοντας στην αντιστάθμιση της πλειονότητας των επιτοκιακών εσόδων ομαλοποίηση λόγω της μείωσης των επιτοκίων.
Επιπλέον, η συσσώρευση κεφαλαίου συνεχίζει να ξεπερνά τις προσδοκίες, με όλες τις τράπεζες να παρουσιάζουν ισχυρά επίπεδα, ακόμη και με εκείνες που υστερούν ήδη να είναι σε παραπάνω από άνετα επίπεδα.
Αυτό σαφώς ανοίγει το δρόμο για καλά νέα σχετικά με τις αποδόσεις, όπως οι εξαγορές μετοχών.

Αυξάνει την τιμή στόχο μόνο της Πειραιώς η Eurobank Equities - Έρχεται re-rating στις τράπεζες

Στα 5,78 ευρώ αυξάνει την τιμή στόχο της Πειραιώς η Eurobank Equities, από 5,40 ευρώ προηγουμένως, μετά από την αναβάθμιση του guidance από τη διοίκηση, ενώ για την Alpha Bank και την Εθνική κρατά τις τιμές στόχους στα 2,41 και 10,37 ευρώ αντίστοιχα.
Και για τις τρεις μετοχές διατηρεί τη σύσταση αγορά (buy).

Εγκρίθηκαν τα μερίσματα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενέκρινε τα αιτήματα των ελληνικών τραπεζών να πληρώσουν τα μερίσματα από τα κέρδη του 2023, σηματοδοτώντας την επιστροφή στην κανονικότητα μετά από 16 χρόνια.
Έτσι, η Πειραιώς θα δώσει μέρισμα 0,063 ευρώ, η Alpha Bank θα δώσει 0,052 ευρώ, ισομερώς μοιρασμένη μεταξύ μερίσματος 0,026 ευρώ και επαναγοράς, η Eurobank θα δώσει 0,0933 ευρώ και η Εθνική 0,36 ευρώ.
Σύμφωνα με την Eurobank Equities η έγκριση των μερισμάτων και οι πιθανές αναβαθμίσεις στα guidance των διοικήσεων, ξεκινώντας από την Τράπεζα Πειραιώς, για το 2024, μπορεί να προκαλέσει ένα ράλι ανακούφισης.
Αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επωφελές για την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank, που έχουν μείνει πίσω σε σύγκριση με την Εθνική και τη Eurobank, εκτιμά η Eurobank Equities.

Παραμένει το discount στις αποτιμήσεις

Η Eurobank Equities αναμένει τις αναβαθμίσεις κερδών για την Alpha Bank και την Εθνική αυτή τη στιγμή, παρά τους σημαντικούς ανοδικούς κινδύνους στην υπάρχουσα καθοδήγησή τους.
Οι τρεις τράπεζες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με PE μόλις 5x και P/TBV στο 0,7x, με βάση τις εκτιμήσεις του 2024, ενσωματώνοντας ένα κόστος κεφαλαίου, το οποίο φαίνεται υπερβολικό δεδομένης της ανθεκτικότητας στα έσοδα, της δυνατότητας κεφαλαίου και της βελτιωμένης ποιότητας περιουσιακών στοιχείων.
Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνει την αξιολόγηση «buy» για όλες τις τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης