Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Μείωσαν το κόστος κινδύνου οι ελληνικές τράπεζες, παραμένει υψηλότερο από των ευρωπαϊκών

DBRS: Μείωσαν το κόστος κινδύνου οι ελληνικές τράπεζες, παραμένει υψηλότερο από των ευρωπαϊκών
Παραμένει υψηλότερο από των ευρωπαϊκών τραπεζών, γι αυτό δεν περιλαμβάνονται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Oι ελληνικές τράπεζες συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο, όσον αφορά τη μείωση του κόστους του κινδύνου (Cost of Risk), σύμφωνα με τον οίκο DBRS, ωστόσο παραμένει υψηλότερο από των ευρωπαϊκών τραπεζών, γι αυτό δεν περιλαμβάνονται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Αναλυτικά, το πρώτο τρίμηνο του 2024, ο μέσος όρος του CoR για τις τέσσερις συστημικά σημαντικές ελληνικές τράπεζες υποχώρησε στις 77 μονάδες βάσης (μ.β.),  από τις 131 μ.β. το οικονομικό έτος 2023 και 106 μ.β. το πρώτο τρίμηνο του 2023, από τις 182 μ.β. το 2019.
Η μεγαλύτερη μείωση του CoR το α’ τρίμηνο επιτεύχθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς (-101 μ.β.), ακολουθούμενη από την Alpha Bank (-49 μ.β.), τη Eurobank (-37 μ.β.) και την Εθνική Τράπεζα (-30 μ.β.), αντανακλώντας τη βελτίωση του προφίλ κινδύνου τους και τις χαμηλότερες προβλέψεις για την απομείωση του κινδύνου κατά μέσο όρο.


dbrs.jpg

Ευρωπαϊκές τράπεζες

Συνολικά, το κόστος κινδύνου (CoR) των ευρωπαϊκών τραπεζών ήταν σταθερό το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το οικονομικό έτος του 2023 και το πρώτο τρίμηνο του 2023 και οι περισσότερες τράπεζες ανέφεραν παρόμοια ή βελτιωμένα επίπεδα CoR.
Ωστόσο, ορισμένες τράπεζες συνέχισαν να αναφέρουν σταθερή αύξηση των επιπέδων CoR το πρώτο τρίμηνο του 2024, ακολουθώντας την τάση που παρατηρήθηκε το οικονομικό έτος 2023, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις η επιδείνωση ήταν μη ουσιαστική και εξακολουθούσε να είναι χαμηλότερη από τα επίπεδα του 2019.
«Αναμένεται κάποια επιδείνωση μεσοπρόθεσμα.
Οι προκλήσεις παραμένουν για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, κάποιες εναπομείνασες πληθωριστικές πιέσεις και οι αδύναμες οικονομικές επιδόσεις, καθώς και προκλήσεις στην αγορά ακινήτων, ιδίως στα εμπορικά ακίνητα. Αυτό θα μπορούσε τελικά να μεταφραστεί σε υψηλότερο συντελεστή συμμετοχής για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ιδίως για εκείνες που έχουν παρουσιάσει σταθερές αυξήσεις από το οικονομικό έτος 2022», εξηγεί η DBRS.
«Ο μέσος όρος του CoR για το δείγμα των ευρωπαϊκών τραπεζών ήταν 30 μ.β. το α’ τρίμηνο του 2024, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με το 33 μ.β. το α’ τρίμηνο του 2023 και 30 μ.β. το α’ τρίμηνο του 2023. Ταυτόχρονα, 6 χώρες ανέφεραν βελτιωμένα επίπεδα CoR το α’ τρίμηνο του 2024 κατά μέσο όρο: Η Ιταλία, η Πορτογαλία και σε μικρότερο βαθμό το Ηνωμένο Βασίλειο, η Φινλανδία και η Σουηδία.
Υπολογίσαμε το CoR για το παρόν σχόλιο με βάση τον απλό μέσο όρο των προβλέψεων για επισφάλειες ως ποσοστό του μέσου όρου των συνολικών καθαρών δανείων προς πελάτες», σημειώνει η DBRS.

www.bankingnews..gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης