Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Hussman Investment Trust: Προσδεθείτε… έρχεται κραχ -70% στον S&P 500 – Όσο ανεβαίνει, τόσο πιο σφοδρή θα είναι η βουτιά

Hussman Investment Trust: Προσδεθείτε… έρχεται κραχ -70% στον S&P 500 – Όσο ανεβαίνει, τόσο πιο σφοδρή θα είναι η βουτιά
Για τους μη μυημένους, ο Hussman έχει επανειλημμένα γίνει πρωτοσέλιδο προβλέποντας πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς που ξεπερνά το 60% και προβλέποντας μια ολόκληρη δεκαετία αρνητικών αποδόσεων των μετοχών
Όλο και περισσότερα είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που υποδηλώνουν ότι ο S&P 500 έφτασε στην κορύφωσή του.
Αυτό έγραψε για ακόμη μία φορά ο John Hussman, ο οποίος βλέπει ότι μια μεγάλη συντριβή είναι πιθανό να ακολουθήσει στη συνέχεια.
Σε νέα ανάλυσή του, ο γνωστός για τις απαισιόδοξες προβλέψεις του διπλασίασε τις προοπτικές του για διόρθωση 50%-70% για τον δείκτη αναφοράς σε αυτόν τον κύκλο.
Είναι μια εκτίμηση που ο πρόεδρος της Hussman Investment Trust έχει επανειλημμένα περιγράψει, με βάση μια σειρά από κόκκινες σημαίες της αγοράς που παρακολουθεί η εταιρεία του.
Για παράδειγμα, υπάρχει το γεγονός ότι η αρνητική ηγετική θέση στην αγορά βρίσκεται σε υψηλό πενταετίας, με τις μετοχές να φτάνουν σε νέα χαμηλά γρηγορότερα παρά να ξεπερνούν νέα υψηλά.
"Μόνος μου, το βλέπω ως χρήσιμο αλλά ανεπαρκή μετρητή των συνθηκών της αγοράς", είπε ο Hussman.
«Σε συνδυασμό με πολύ ευρύτερες προειδοποιήσεις, ωστόσο, είναι μια από τις «τελευταίες σταγόνες» που περιέγραψα πριν από μερικές εβδομάδες».
Από την περασμένη Παρασκευή, αυτά τα «προειδοποιητικά σημάδια» στα καθημερινά δεδομένα έχουν εκτοξευθεί πέρα από τις καταμετρήσεις που παρατηρήθηκαν το 2000, το 2007, τα τέλη του 2018 και τις αρχές του 2020, χρόνια που συνδέονταν όλα με μια συντριβή.
«Δεν υπάρχει τίποτα μαγικό σε αυτά τα σημάδια, αλλά όταν δεκάδες από αυτά εμφανίζονται ταυτόχρονα, προσέχουμε», έγραψε.
Ο S&P 500 θα μπορούσε να βυθιστεί έως και 70% σε αυτόν τον κύκλο, καθώς οι αγορές χτύπησαν μια «μητέρα» των άκρων FOMO, λέει ο διάσημος διαχειριστής κεφαλαίων
Οι μετοχές βρίσκονται σε καλό σημείο, αλλά οι «αρκούδες» εξακολουθούν να φοβούνται ότι μια φούσκα πλησιάζει να σκάσει.
Ενώ τα μέτρα από μόνα τους αρκούν μόνο για να τονίσουν τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο, τα δυσμενή εσωτερικά στοιχεία της αγοράς θα πρέπει επίσης να χρησιμεύσουν ως αφύπνιση.
Εν τω μεταξύ, οι τρέχουσες ακραίες τιμές στην αποτίμηση της αγοράς το καθιστούν επίσης μακροπρόθεσμο κίνδυνο.
Σύμφωνα με τον πιο αξιόπιστο μετρητή της Hussman - την αναλογία της μη χρηματοοικονομικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς προς την εταιρική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία - οι αποτιμήσεις της αγοράς ξεπερνούν ακόμη και τα επίπεδα του 1929, όταν ο Dow υποχώρησε κατά 89% από την κορυφή του.
«Δεν νομίζω ότι είναι γενικά δυνατό να εντοπιστούν οι κορυφές και οι πάτοι της αγοράς σε πραγματικό χρόνο, αλλά υπάρχουν ασυνήθιστα σημεία στην ιστορία όταν κάποιος παρατηρεί έναν ξαφνικό κατακλυσμό συνθηκών που υποδηλώνουν μια κερδοσκοπική κορύφωση ή μια απέχθεια κινδύνου», είπε.
Αν και αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι τα περαιτέρω υψηλά στον S&P θα είναι ελάχιστα, η προβλεπόμενη διόρθωση του Hussman δεν θα είναι απαραίτητα άμεση, είπε.
Εν τω μεταξύ, το μεγαλύτερο μέρος της Wall Street παραμένει ανοδικό στην αγορά και γενικά αναμένει ότι ο δείκτης θα παραμείνει πάνω από τις 5.000 έως φέτος.

Το ιστορικό του Hussman

Για τους μη μυημένους, ο Hussman έχει επανειλημμένα γίνει πρωτοσέλιδο προβλέποντας πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς που ξεπερνά το 60% και προβλέποντας μια ολόκληρη δεκαετία αρνητικών αποδόσεων των μετοχών.
Και καθώς το χρηματιστήριο κινήθηκε ως επί το πλείστον υψηλότερα, επέμενε στις εκκλήσεις του για την ημέρα του κραχ.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ιστορικό του:
Προέβλεψε τον Μάρτιο του 2000 ότι οι τεχνολογικές μετοχές θα έπεφταν κατά 83%. Τότε ο δείκτης Nasdaq 100 έχασε ένα «απίθανο ακριβές» 83% κατά τη διάρκεια μιας περιόδου από το 2000 έως το 2002.
Προέβλεψε το 2000 ότι ο S&P 500 πιθανότατα θα είχε αρνητικές συνολικές αποδόσεις την επόμενη δεκαετία, κάτι που έγινε.
Προέβλεψε τον Απρίλιο του 2007 ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να χάσει 40%, στη συνέχεια έχασε 55% στην επακόλουθη κατάρρευση από το 2007 έως το 2009.
Ωστόσο, οι πρόσφατες επιστροφές του Hussman ήταν λιγότερο από αστρικές.
Το Ταμείο Στρατηγικής Ανάπτυξης του έχει μειωθεί περισσότερο από 50% από τον Δεκέμβριο του 2010, έως τον Απρίλιο.
Ο S&P 500, συγκριτικά, έχει σημειώσει σημαντική άνοδο κατά τη διάρκεια της περιόδου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης