Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Αναβαθμίζεται σε «Β» η αξιολόγηση της Τουρκίας, παραμένει το θετικό outlook

Scope: Αναβαθμίζεται σε «Β» η αξιολόγηση της Τουρκίας, παραμένει το θετικό outlook
Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται σε 3% το 2024, από 4,5% το 2023
Σχετικά Άρθρα
Σε Β (από Β-) αναβάθμισε τη μακροπρόθεσ,η πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας η Scope Ratings, διατηρώντας τις θετικές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο αξιολόγησης, η αναβάθμιση αντανακλά αποτελεσματικές οικονομικές πολιτικές από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και την ισχυρότερη δημοσιονομική πειθαρχία. Η τρέχουσα πολιτική στηρίζει τη σταδιακή εξισορρόπηση της οικονομίας, τον περιορισμό των αναγκών εξωτερικής ακαθάριστης χρηματοδότησης και την αναπλήρωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων. Κατά την άποψη της Scope, αυτό μειώνει την πιθανότητα κρίσης ισοζυγίου πληρωμών ή/και οικονομικής κρίσης.
Η διατήρηση των θετικών προοπτικών καθοδηγείται από την προσδοκία της ότι η τρέχουσα πολιτική θα διατηρηθεί στον προβλεπόμενο ορίζοντα για να υποστηριχθεί σημαντική μείωση του πληθωρισμού, χαμηλότερα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών και περαιτέρω αύξηση των εξωτερικών αποθεμάτων ρευστότητας.
Η ισχυρότερη δημοσιονομική πειθαρχία υποστηρίζει περαιτέρω την εμπιστοσύνη στη διαδικασία αποπληθωρισμού. Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται στο 5,4% του ΑΕΠ το 2024, μετά το 5,2% του ΑΕΠ το 2023, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί μέτρια από 29,5% του ΑΕΠ το 2023, σε 31,3% το 2024.
Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται σε 3% το 2024, από 4,5% το 2023 και 3,2% το 2025, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός επιβαρύνει τη ζήτηση των καταναλωτών. Ακόμα κι έτσι, η οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική στους εξωτερικούς κραδασμούς. 
Τα χαμηλότερα ελλείμματα των λογαριασμών τρεχουσών συναλλαγών αυξάνουν τις προοπτικές για διαρκώς υψηλότερα εξωτερικά αποθέματα ρευστότητας. Το καθαρό συναλλαγματικό απόθεμα της κεντρικής τράπεζας συνέχισε να αυξάνεται από αρνητική θέση 52 δισ. USD στα τέλη Απριλίου 2024 σε θετική θέση 4 δισ. USD στα μέσα Ιουνίου 2024 ή στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης