Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor's: Άλμα στα κέρδη των αντασφαλιστών το 2024 - Προειδοποιήσεις για τα αποθεματικά ζημιών ειδικών γραμμών αντασφάλισης

Standard & Poor's: Άλμα στα κέρδη των αντασφαλιστών το 2024 - Προειδοποιήσεις για τα αποθεματικά ζημιών ειδικών γραμμών αντασφάλισης
Νέο δελτίο αξιολόγησης για τις επιδόσεις των αντασφαλιστών εν όψει του 66ουRVS στο Μόντε Κάρλο 7-11 Σεπτεμβρίου 2024
Χάριν των τιμολογιακών αυξήσεων, των ισχυρών επενδυτικών αποδόσεων και του αυστηρού επιλεκτικού underwriting κινδύνων, η Standard & Poors εκτιμά ότι και το 2024, η αγορά αντασφάλισης θα αποσβέσει το κόστος των κεφαλαίων της με ισχυρές προοπτικές κερδοφορίας, διατηρώντας το δείκτη ζημιών και εξόδων προς τα καθαρά ασφάλιστρα σημαντικά κάτω του 100%, ποσοστό που καταδεικνύει την ισχύ και την ανθεκτικότητα μεταξύ άλλων της αγοράς και των επιχειρήσεων .
«Οι προοπτικές κερδοφορίας των αντασφαλιστών είναι πολύ καλές για την περίοδο 2024-2025 μετά από τα ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα το 2023 και από το πρώτο εξάμηνο του 2024, με τα υψηλά περιθώρια κέρδους εδώ και πολλά χρόνια, της ενισχυμένης κεφαλαιοποίησης με αποθεματικά κεφάλαια ζημιών στο επίπεδο 99,99%», τονίζει η S&P.
Σύμφωνα με την S&P, το 2023 ο δείκτης ζημιών και εξόδων προς τα καθαρά ασφάλιστρα, είναι κάτω του 100% παρά τις ζημιές και τις αποζημιώσεις που κλήθηκαν να καταβάλλουν για συμβάντα φυσικών καταστροφών. Συγκεκριμένα ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 91,5%, παραμένοντας το πρώτο εξάμηνο του 2024 στα ίδια επίπεδα.
Τα μοντέλα διαφοροποίησης των ασφαλιστικών συνέβαλλαν στην μείωση της μεταβλητότητα και στα κέρδη
Στην πλειονότητα τους, οι αντασφαλιστές λειτουργούν υβριδικά, επωφελούμενοι από τα μοντέλα διαφοροποίησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια. Το μοντέλο αυτό, της διαφοροποίησης κινδύνων ωφέλησε εν πολλοίς τους αντασφαλιστές βελτιώνοντας την μεταβλητότητα και τις συνθήκες ανάληψης κινδύνων. Η διαφοροποίηση των ασφαλιστικών σε συνδυασμό με τις μειωμένο αντίκτυπο από τις φυσικές καταστροφές έθεσαν σε τροχιά ανόδου τα κέρδη των αντασφαλιστών, δημιουργώντας ισχυρές προοπτικές για το 2024.
Τα κέρδη των αντασφαλιστών ξεπέρασαν το κόστος κεφαλαίου για δεύτερη φορά μετά από επτά χρόνια
Τούτων δοθέντων αναφέρει στην έκθεση της η S&P τα κέρδη των αντασφαλιστών ξεπέρασαν το κόστος κεφαλαίου το 2023 για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια και δεύτερη φορά μετά από επτά χρόνια. Πέρυσι οι αποδόσεις κεφαλαίων διαμορφώθηκαν στο 14,4%, 6,5% υψηλότερο από το κόστος κεφαλαίου που είχε κυμανθεί στο 7,9%. «Η τελευταία φορά που ο κλάδος είχε τέτοιες αποδόσεις ήταν το 2009», προσθέτει η S&P.

Oι επιδόσεις

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι οι επιδόσεις των αντασφαλιστών για το σύνολο του 2024 θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την περίοδο των τυφώνων στον Ατλαντικό, η οποία λήγει στις 30 Νοεμβρίου, με τις προβλέψεις να υποδεικνύουν υψηλή άνω του μέσου όρου δραστηριότητα.
Αποδόσεις 3,5%-4,0% το 2024-2025
«Παρά τα σημάδια που υποδεικνύουν μέτριες τιμολογήσεις στον κλάδο της περιουσίας, πιστεύουμε ότι οι γενικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι ευνοϊκές και αναμένουμε ότι ο κλάδος θα συνεχίσει να παρουσιάζει ισχυρά αποτελέσματα με τον δείκτη ζημιών και εξόδων προς τα καθαρά ασφάλιστρα να κυμαίνεται πέριξ του 92%-96%, συμπεριλαμβανομένων των 8-10 ποσοστιαίων μονάδων που θα επιβαρυνθούν από καταστροφικά συμβάντα. Την ίδια στιγμή ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι οι αποδόσεις επί των επενδύσεων θα κυμανθούν στο 3,5%-4,0% το 2024-2025.
Σος για αποθεματικά ειδικών γραμμών ανατασφάλισης
Ωστόσο παρά τις θετικές τις θετικές επιδόσεις, οι αναλυτές της S&P προειδοποιούν ότι οι κίνδυνοι γύρω από ορισμένα αποθεματικά γραμμών παραγωγής σχετιζόμενα με τα περιστατικά ζημιών περιουσίας και ατυχημάτων εγκυμονούν ανησυχίες.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης