Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s για ελληνικές τράπεζες: Βαρίδι οι πιστωτικές συνθήκες λόγω «μέτριας» οικονομίας – Αυξάνεται ο γεωπολιτικός κίνδυνος

Moody’s για ελληνικές τράπεζες: Βαρίδι οι πιστωτικές συνθήκες λόγω «μέτριας» οικονομίας  – Αυξάνεται ο γεωπολιτικός κίνδυνος
Η επικείμενη συγχώνευση των δύο μικρότερων εγχώριων τραπεζών θα οδηγήσει σε μια νέα μεγαλύτερη οντότητα, αλλά...
Εκτεθειμένες σε σοβαρούς γεωπολιτικούς κινδύνους είναι εγχώριες τράπεζες, καθότι η Ελλάδα εμπλέκεται ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρει η Moody’s, η οποία, παρά τη διαπιστωμένη βελτίωση, εξακολουθεί να βλέπει εμπόδια και δυσχέρειες σε ό,τι αφορά το πιστωτικό περιβάλλον.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, το μακροοικονομικό προφίλ της Ελλάδας (Ba1, θετικό outlook) είναι μέτριο, γεγονός αντισταθμίζεται από το σχετικά υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα της οικονομίας και από τη δυναμική της ανάπτυξης έναντι του μέτριου μεγέθους της χώρας.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές τράπεζες, αναφέρει η Moody’s, μέσω των σχεδίων μετασχηματισμού τους και εστιάζοντας στην κερδοφορίας τους, έχουν καταφέρει να μειώσουν τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) σε μονοψήφια ποσοστά.
Από την άλλη, «Θεωρούμε ότι τα προσφάτως χορηγηθέντα δάνεια δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί έναντι των πιέσεων του οικονομικού κύκλου, ενώ υπάρχει σημαντικός αριθμός NPEs εκτός τραπεζικού συστήματος που εξακολουθεί να επιβαρύνει τους όρους πίστωσης».
Σε κάθε περίπτωση, η χρηματοδότηση και η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών επωφελούνται από την αύξηση των καταθέσεων την ίδια στιγμή που οι διευκολύνσεις χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μειώνονται.
Σημειωτέον, επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος, oι ελληνικές τράπεζες αξιοποιούν τις διεθνείς κεφαλαιαγορές για την κάλυψη των απαιτήσεων MREL μέχρι το τέλος του 2025.
Σε κάθε περίπτωση, η τρέχουσα δομή του κλάδου δεν θέτει σημαντικές προκλήσεις για τις οικονομικές επιδόσεις των τραπεζών, συμπληρώνει η Moody’s.

Οικονομική δύναμη: baa1

Όπως προειπώθηκε, το μακροοικονομικό προφίλ της Ελλάδας (Ba1, θετικό outlook) είναι μέτριο, παρά το υψηλό κατά κεφαλή εισόδημα των Ελλήνων.
Αντικατοπτρίζει τη σχετικά χαμηλότερη οικονομική διαφοροποίηση και πολυπλοκότητα, καθώς και έναν ακόμη χαμηλό —αν και αυξανόμενο— δείκτη επενδύσεων.
Επιπλέον, αποκαλύπτει μακροπρόθεσμες προκλήσεις σε ό,τι αφορά τη δυνητική ανάπτυξη και την επίδραση που θα έχουν στο μέλλον τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία.
«Η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει ορισμένες από τις διαρθρωτικές προκλήσεις, ιδιαίτερα αυτές που συνδέονται με το χαμηλό επίπεδο επενδύσεων, μειώνοντας τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, ελαστικοποιώντας το ρυθμιστικό πλαίσιο, βελτιώνοντας το πλαίσιο αδειοδότησης επενδύσεων και προωθώντας τις ιδιωτικοποιήσεις.
Η αποτελεσματική απορρόφηση κεφαλαίων το Ταμείο Ανάκαμψης θεωρείται κρίσιμη για την ενίσχυση των επενδύσεων και της μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης.
Εκτιμούμε ότι τα κεφάλαια του RRF θα ενισχύσουν τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας κατά περίπου 0,4 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως έως το 2030» επισημαίνει η Moody’s.
Περαιτέρω, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία 10 χρόνια - κάτω από το 10%, σε σύγκριση με το ανώτατο όριο του 28% κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2013.
Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ.
Ειδικότερα, η υψηλή ανεργία παραμένει ένα ζήτημα για τους νέους και τις γυναίκες. Η εισοδηματική ανισότητα είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ και παρά τις βελτιώσεις από το 2015, το ποσοστό των ατόμων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια είναι συγκριτικά υψηλό.

Θεσμοί και διακυβέρνηση: α3

Σύμφωνα με τη Moody’s, «Η ισχύς των θεσμών και της διακυβέρνησης της Ελλάδας ενσωματώνεται στην εκτίμησή μας για την αποτελεσματικότητα της δημοσιονομικής, νομισματικής και μακροοικονομικής πολιτικής.
Η εκτίμησή μας αντανακλά την αποφασιστικότητα που δείχνει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες έχουν ήδη φέρει απτή πρόοδο σε τομείς όπως η φορολογική διοίκηση και η συμμόρφωση.
Η Ελλάδα είναι επίσης μεταξύ των πρωτοπόρων στην εφαρμογή ορόσημων και στόχων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (NRRP).
Η συνειδητοποίηση των πλήρους οφελών από τις θεσμικές αλλαγές που στοχεύουν στη δημιουργία μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης θα απαιτήσει δέσμευση για πολλά χρόνια.
Ωστόσο, αυτές οι βελτιώσεις αρχίζουν να αντικατοπτρίζονται σταδιακά στους δείκτες διακυβέρνησης».
Η ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ σημαίνει ότι η ΕΚΤ καθορίζει τη νομισματική της πολιτική.
Αν και ο πληθωρισμός στην Ελλάδα υπερβαίνει τον στόχο της ΕΚΤ, έχει μειωθεί ταχύτερα από —και είναι τώρα λιγότερο από— ο μέσος όρος της ζώνης του ευρώ.
Οι προκλήσεις για την αποτελεσματικότητα της μακροοικονομικής πολιτικής σχετίζονται με τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας κόστους, την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προκλήσεων στην αγορά εργασίας και τη διαχείριση των εξωτερικών ανισορροπιών και των εξελίξεων στην αγορά ακινήτων, προσθέτει ο οίκος.

Ευαισθησία στον κίνδυνο: baa

Σύμφωνα με τη Moody’s, «η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη στον γεωπολιτικό κίνδυνο.
Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η χώρα είναι εκτεθειμένη στην αλλαγή της γεωπολιτικής κατάστασης στην Ευρώπη υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία.
Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι εγγυητής της εθνικής ασφάλειας, αλλά η χώρα αντιμετωπίζει κινδύνους μετάδοσης επειδή δεσμεύεται από τη ρήτρα συλλογικής άμυνας του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ.
Η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της ΕΕ (άρθρο 42.7 της Συνθήκης της Λισαβόνας) θα ισχύσει επίσης εάν τυχόν σύγκρουση αφορούσε χώρα της ΕΕ.
Αν και δεν είναι η βασική μας περίπτωση, λόγω της αποτρεπτικής επίδρασης αυτών των ρητρών, η πιθανότητα τέτοιων κινδύνων έχει αυξηθεί υπό το φως της συνεχιζόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία».

Πιστωτικές συνθήκες: -2

Σε ό,τι αφορά τις πιστωτικές συνθήκες, ο οίκος επισημαίνει πως έχουν βελτιωθεί, ωστόσο παραμένουν αδύναμες.
«Παρά τη μείωση των NPEs αυτά τα δάνεια παραμένουν στην οικονομία, ενώ είναι άγνωστο πώς θα καταλήξουν τα νέα δάνεια που χορηγούνται από τις τράπεζες» επισημαίνει η Moody’s.
Επιπλέον, ο νέος δανεισμός στην πραγματική οικονομία, ο οποίος αποτελείται κυρίως από εταιρικά δάνεια ενώ τα νοικοκυριά συνεχίζουν την απομόχλευση, δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε έναν πλήρη οικονομικό κύκλο.
Αυτός ο παράγοντας οδηγεί τις αρνητικές προσαρμογές στην εκτίμησή του για τις πιστωτικές συνθήκες στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τη Moody’s, το χρέος του ιδιωτικού τομέα/ΑΕΠ ήταν περίπου 54% στο τέλος του 2023, από 113% το 2015.
Αυτή η πτώση αντανακλά τη μείωση των τραπεζικών NPEs και την αύξηση του ΑΕΠ, καθώς οι οικονομικές συνθήκες ομαλοποιούνταν σταδιακά» επισημαίνει η Moody’s.
H αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της χώρας είναι πιθανό να είναι κατά μέσο όρο περίπου 2,2% τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια (2,3% αύξηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2024), υπερβαίνοντας τον μέσο όρο της ΕΕ.
Η σημαντική μείωση της συνολικής πίστωσης αντανακλά το "ξεφόρτωμα" μη βασικών περιουσιακών στοιχείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών, την τιτλοποίηση/πώληση χαρτοφυλακίων NPEs και τις διαγραφές.
Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες άρχισαν να χορηγούν νέα δάνεια, με στόχο να κεφαλαιοποιήσουν την οικονομική ανάκαμψη και τις θετικές επιπτώσεις του RRF της Ε.Ε., που θα οδηγήσει στην πιστωτική ανάπτυξη. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η καθαρή πιστωτική ροή μεταξύ Ιουνίου 2023 και Ιουνίου 2024 ήταν σημαντική, περίπου στα 8,7 δισ. ευρώ.
Πάντως, όπως αναφέρει η Moody’s, δυνητικοί κίνδυνοι για τους ευάλωτους δανειολήπτες θα αντισταθμιστούν από την ανθεκτικότητα του εταιρικού τομέα και τα νέα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στην επέκταση του χαρτοφυλακίου δανείων των τραπεζών.
Επιπλέον, η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών θα στηρίξει την ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών.
Οι καλύτερες πιστωτικές συνθήκες για τις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια φαίνονται και από το χαμηλότερο επίπεδο των NPEs στο σύστημα, μετά την ολοκλήρωση των σχεδίων μετασχηματισμού τους.
Τα NPEs μειώθηκαν σε 11,1 δισ. ευρώ (ή 7,5% των ακαθάριστων δανείων) τον Μάρτιο του 2024 από 47,2 δισ. ευρώ (ή 30% των ακαθάριστων δανείων) τον Δεκέμβριο του 2020.
Ωστόσο, μέρος του χρέους ορισμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που εκτιμάται σε περίπου 74 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023, παραμένει στους servicers που δραστηριοποιούνται επί του παρόντος στην Ελλάδα και συνεπώς επηρεάζει την εκτίμηση του οίκου για τις πιστωτικές συνθήκες της χώρας.
«Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις εξέλιξες, προσαρμόζουμε το μακροοικονομικό προφίλ της Ελλάδας χαμηλότερα κατά δύο βαθμίδες για να συλλάβουμε τις επίμονες προκλήσεις στις πιστωτικές συνθήκες της χώρας που αναφέρονται παραπάνω» καταλήγει η Moody’s.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης