Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Παραδοχή Deutsche Bank: Στη χειρότερη κατάσταση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η γερμανική βιομηχανία

Παραδοχή Deutsche Bank: Στη χειρότερη κατάσταση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η γερμανική βιομηχανία
Πρώτη φορά η κρίση στη βιομηχανία συνδυάζεται με την πολιτική αβεβαιότητα
Σχετικά Άρθρα
Η γερμανική βιομηχανία βιώνει τη χειρότερη ύφεση από το 1945 που έληξε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, σχολιάζει σε ανάλυση ο οικονομολόγος της Deutsche Bank, Robin Winkler, εν μέσω ανησυχιών στις κολοσσιαίες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Volskwagen.
Παρατηρεί δε ότι πρώτη φορά η κρίση στη βιομηχανία συνδυάζεται με την πολιτική αβεβαιότητα.
Ο οικονομολόγος συνέκρινε επίσης την τρέχουσα κρίση με την ύφεση των αρχών της δεκαετίας του 1980, όταν ένα ισχυρό ενεργειακό σοκ και ο αυξανόμενος παγκόσμιος ανταγωνισμός έφεραν τη γερμανική βιομηχανία σε οριακή κατάσταση.
«Τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή δείχνουν ότι η γερμανική βιομηχανία βιώνει την πιο έντονη ύφεση στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας», γράφει ο Robin Winkler. «Η τρέχουσα ύφεση είναι λιγότερο σοβαρή από τις υφέσεις μετά την οικονομική κρίση του 2008 και την πανδημία του κορωνοϊού του 2020. Παρόλα αυτά, είναι βαθύτερη και μεγαλύτερη από τις μεγάλες διαρθρωτικές κρίσεις του 20ου αιώνα», συμπληρώνει.

Ύστατη προσπάθεια να σωθει ο κλάδος

Οι απειλές για ιστορικές περικοπές θέσεων εργασίας και κλείσιμο εργοστασίων στον γερμανικό γίγαντα της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen και η πτώση των κερδών σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου ωθούν τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομίας Robert Habeck να διεξάγει κρίσιμες συνομιλίες.
Ωστόσο, τα τεταμένα ομοσπονδιακά οικονομικά, οι διαμάχες με την Κίνα για τους δασμούς στα αυτοκίνητα και οι επικείμενοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί της ΕΕ αφήνουν στον Habeck λίγα εργαλεία για να βοηθήσει μια βιομηχανία που αποτελεί την οικονομική ραχοκοκαλιά της χώρας, σημειώνει το Politico.
Σε βιντεοδιάσκεψη που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Δευτέρας 23/9, ο πράσινος πολιτικός θα συνομιλήσει με εκπροσώπους της Volkswagen, της BMW, της Mercedes-Benz, της Continental, του ισχυρού συνδικάτου IG Metall και του λόμπι αυτοκινήτων VDA, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Χαμηλές προσδοκίες


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης