Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σε τέλμα η γερμανική οικονομία - Αποηγοητευτικό σερί αρνητικών ειδήσεων

Σε τέλμα η γερμανική οικονομία - Αποηγοητευτικό σερί αρνητικών ειδήσεων
Η Oxford Economics εκτιμά ότι η γερμανική οικονομία θα παραμείνει στάσιμη
Η επιδείνωση του δείκτη ifo για τη Γερμανία τον Σεπτέμβριο αποτελεί ένα ακόμη μήνυμα ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης παραμένει καθηλωμένη σε τέλμα.
Η Oxford Economics εκτιμά ότι η γερμανική οικονομία θα παραμείνει στάσιμη φέτος, αλλά η συνεχιζόμενη επιδείνωση τόσο των σκληρών όσο και των μαλακών δεικτών υποδηλώνει παρατεταμένους καθοδικούς κινδύνους για τη μέτρια ανάκαμψη της δραστηριότητας τα επόμενα τρίμηνα.
Ο δείκτης ifo για τη Γερμανία υποχώρησε στο 85,4 τον Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.
Η εκτίμηση της τρέχουσας κατάστασης ήταν υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος της επιδείνωσης, αλλά και οι προσδοκίες επιδεινώθηκαν επίσης.
Είναι ανησυχητικό ότι η επιδείνωση ήταν ευρείας κλίμακας σε όλους τους τομείς, αναδεικνύοντας το πλήθος των αντιξοοτήτων που επιβαρύνουν τη δραστηριότητα.
H μεταποίηση σημείωσε τη χειρότερη επίδοση, καθώς ο υποδείκτης της υποχώρησε κατά 3,8 μονάδες στο -21,6, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020.
Αλλά και η υπόλοιπη οικονομία δεν τα πηγαίνει καλύτερα, καθώς τόσο το λιανικό εμπόριο όσο και οι υπηρεσίες σημείωσαν μηνιαία επιδείνωση και η αξιολόγηση του κατασκευαστικού τομέα παραμένει επίσης υποτονική.

Αποηγοητευτικό σερί αρνητικών ειδήσεων

Τα στοιχεία προστλεθηκαν σε ένα μακρύ σερί απογοητευτικών ειδήσεων που προέρχονται από τη γερμανική οικονομία.
Πράγματι, άλλοι δείκτες ερευνών, όπως οι ZEW και Sentix, επιδεινώνονται επίσης εν μέσω της διαχρονικά αδύναμης ζήτησης, τόσο της εγχώριας όσο και της εξωτερικής.
Και η χθεσινή πτώση του μεταποιητικού δείκτη PMI στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους, λόγω της συρρίκνωσης των παραγγελιών, είναι ένα ακόμη μήνυμα ότι η γερμανική βιομηχανία συνεχίζει να αντιμετωπίζει τεράστια εμπόδια.
Ανησυχητικό είναι ότι, μετά την παρατεταμένη περίοδο ανθεκτικότητας της αγοράς εργασίας, η βιομηχανική αδυναμία έχει αρχίσει να διαχέεται στις προθέσεις προσλήψεων, που απειλεί την  ανάκαμψη της κατανάλωσης.
Συνολικά, το σημερινό αποτύπωμα αυξάνει τους καθοδικούς κινδύνους για στασιμότητα της γερμανικής οικονομίας το γ' τρίμηνο.
Επιπλέον, σηματοδοτεί επίσης ότι η μέτρια ανάκαμψη της δραστηριότητας ενδέχεται να αναβληθεί, προειδοποιούν οι αναλυτές.

oxford_5.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης