Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έκθεση σοκ από Finance Watch: Ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν μία νέα κρίση οι τράπεζες – Ξεχάστηκε το κραχ 2008

Έκθεση σοκ από Finance Watch: Ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν μία νέα κρίση οι τράπεζες – Ξεχάστηκε το κραχ 2008
Λείπει η πολιτική βούληση…
Την επιβολή αυστηρότερων κανονιστικών ρυθμίσεων στις τράπεζες για να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα ζητά με έκθεσή της η ΜΚΟ Finance Watch που εδρεύει στις Βρυξέλλες.
Όπως, όμως, σημειώνει, λείπει η πολιτική βούληση…
Σε κάθε περίπτωση, οι φορείς χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη καλούνται να καταστήσουν τις τράπεζες πιο ανθεκτικές έναντι πιθανών κλυδωνισμών, στο ενδεχόμενο νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης…

Το κραχ του 2008

Το Finance Watch κάλεσε τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να δώσουν προσοχή στα διδάγματα που παρείχε το κραχ του 2008, η μνήμη του οποίου, όπως επισημαίνεται, σε μεγάλο βαθμό έχει «ξεθωριάσει».
Μάλιστα, παρά τις προκλήσεις «η συνεργασία έχει δώσει τη θέση της στον ανταγωνισμό».
Περαιτέρω, τονίζεται πως υπάρχει έλλειψη προόδου σε ό,τι αφορά τη συνθήκη Βασιλεία ΙΙΙ, μια συμφωνία που συνήφθη μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, με σκοπό την προστασία από μελλοντικές κρίσεις.
Σημειώνεται πως παρά τα προειδοποιητικά σημάδια επικρατεί εφησυχασμός…
«Πριν από την κατάρρευση της Crédit Suisse και τις τραπεζικές πτωχεύσεις στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Silicon Valley Bank, υπήρχαν σημάδια» δήλωσε ο Christian M. Stiefmüller, ανώτερος σύμβουλος έρευνας στο Finance Watch.
Σε ό,τι αφορά τη Βασιλεία III, «Αντί να διευκολύνει τα κράτη ώστε να υπάρξει παγκοσμίως συναίνεση, η υπερβολική πολυπλοκότητά της φαίνεται να είχε αντίθετα αποτελέσματα.
Οι μεγάλες κρατικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, δεν εφαρμόζουν ούτε τις πιο βασικές αρχές της …

Ελλείψεις

Η Βασιλεία ΙΙΙ επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες θα έχουν αρκετά χρήματα διαθέσιμα για έκτακτες ανάγκες.
Συγκεκριμένα, ορίζει κεφαλαιακές απαιτήσεις, καθώς επίσης και συγκεκριμένα επίπεδα ρευστότητας και μόχλευσης, με σκοπό τον περιορισμό των επικίνδυνων τραπεζικών πρακτικών.
Στην πιο πρόσφατη έκθεσή του, το Finance Watch σκιαγράφησε τις ελλείψεις του τρέχοντος πλαισίου.
Ένα δε ζήτημα σχετίζεται με μια ρυθμιστική γκρίζα ζώνη, καθώς η συμφωνία ισχύει για τις «διεθνώς ενεργές» τράπεζες - αλλά δεν διευκρινίζει κάτι περισσότερο από αυτό.

Αβεβαιότητα για «buffer»

Πολλά ιδρύματα αισθάνονται αβεβαιότητα σχετικά με το προβλεπόμενο απόθεμα ασφαλείας (CBR), δήλωσε το Finance Watch.
Το CBR είναι το κεφαλαιακό μαξιλάρι που οι τράπεζες πρέπει να κρατούν πέρα από τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις τους.
«Kατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, όταν οι τράπεζες ενθαρρύνθηκαν να κάνουν χρήση των αποθεμάτων ασφαλείας τους, υπήρξε ζωηρή συζήτηση, που αποκάλυπτε μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την πρακτική χρήση αυτών των αποθεμάτων ασφαλείας» σημείωσε η ΜΚΟ.
«Φαίνεται ότι υπάρχει σε μεγάλο βαθμό ασάφειας σχετικά με την πραγματική φύση και τον σκοπό των buffers στο πλαίσιο της Βασιλείας III, και η απουσία σαφούς διάκρισης μεταξύ δομικών και κυκλικών στοιχείων μπορεί να έχει δημιουργήσει μη ρεαλιστικές προσδοκίες ως προς τη χρηστικότητά τους».
Μια άλλη σημαντική ανησυχία σχετίζεται με το ότι οι τράπεζες χρησιμοποιούν τα δικά τους εσωτερικά μοντέλα για τον υπολογισμό του κινδύνου.
Ενώ αυτό επιτρέπει στα ιδρύματα να κάνουν εκτιμήσεις κινδύνου σχετικές με τις δικές τους πρακτικές, η ευελιξία υπονομεύει τους στόχους της Βασιλείας.

Απώθηση από ιδρύματα

«Το Finance Watch καλεί τους ευρωπαίους φορείς χάραξης πολιτικής, τόσο σε επίπεδο Ένωσης όσο και σε επίπεδο κρατών μελών, να ενισχύσουν τη δέσμευσή τους στη διαδικασία της Βασιλείας και να συνεργαστούν προορατικά με τους εταίρους τους, ειδικά στις ΗΠΑ, για να αποτρέψουν μια ρυθμιστική καθοδική πορεία» ανέφερε η ΜΚΟ.
Μια συγκεκριμένη πρόταση αφορά την απλούστευση και την εναρμόνιση των κανόνων, η οποία θα εξασφάλιζε ίσους όρους ανταγωνισμού για τις διεθνώς ενεργές τράπεζες παγκοσμίως.
Ωστόσο, οι εκκλήσεις για αυστηρότερη εποπτεία και μαξιλάρια ασφαλείας αντιμετωπίζουν σφοδρές αντιθέσεις.
Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Federal Reserve μείωσε τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ.
Η προτεινόμενη άνοδος 19% μειώθηκε στο 9% ως απάντηση στην πίεση της βιομηχανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης