Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Η Κίνα πυροδότησε ένα νομισματικό μπαζούκα... αλλά μάταια

Rabobank: Η Κίνα πυροδότησε ένα νομισματικό μπαζούκα... αλλά μάταια
Η κινεζική κυβέρνηση φαίνεται τώρα να παραδέχεται ότι η οικονομία βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι αναμενόταν...
Μάταιο το νομισματικό μπαζούκα της κεντρικής τράπεζας της Κίνας σύμφωνα με την Κίνα, καθώς παρά το εύρος του δύσκολα θα βρει στόχο…
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Rabobank, μετά από ευρέως διαδεδομένες εικασίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κινεζικός ζωολογικός κήπος παραδέχτηκε, επιτέλους, ότι οι «αρκούδες panda» τους είναι στην πραγματικότητα «σκυλιά panda».
Με παρόμοιο τρόπο, η κινεζική κυβέρνηση φαίνεται τώρα να παραδέχεται ότι η οικονομία βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι αναμενόταν.
Χθες, η κεντρική τράπεζα είχε ήδη ανακοινώσει μείωση κατά 10 μονάδες βάσης στο επιτόκιο επαναγοράς δύο εβδομάδων.
Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα, η PBOC ανακοίνωσε μια σπάνια συνέντευξη Τύπου για τη σημερινή συνεδρίαση – πυροδοτώντας εικασίες στην αγορά ότι έρχονται και άλλα μέτρα.

Αιμορραγία

Πράγματι, σήμερα ο κεντρικός τραπεζίτης Pan Gongsheng αποκάλυψε ένα σημαντικά μεγαλύτερο πακέτο τόνωσης για να σταματήσει η αιμορραγία στον τομέα των ακινήτων:

Πρώτα απ’ όλα, η PBOC μείωσε το ποσό των αποθεματικών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες ενώ ο Pan πρόσθεσε ότι –ανάλογα με τις συνθήκες– το υποχρεωτικό αποθεματικό μπορεί να μειωθεί κατά άλλες 25 έως 50 μονάδες βάσης πριν από το τέλος του έτους.
Αυτό θα πρέπει -θεωρητικά- να ξεκλειδώσει πρόσθετη ρευστότητα 1 τρισεκ. γιουάν.

Το αν θα αντληθεί αυτή η ρευστότητα θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση.
Για να ενθαρρύνει τον δανεισμό, η PBOC μείωσε το επιτόκιο αντίστροφης επαναγοράς 7 ημερών από 1,7% σε 1,5%, και ο Pan δήλωσε ότι το επιτόκιο της μεσοπρόθεσμης διευκόλυνσης δανεισμού αναμένεται να μειωθεί κατά 0,3%.
Το αρχικό επιτόκιο δανείου και τα επιτόκια καταθέσεων πιθανότατα θα μειωθούν περίπου κατά 20 έως 25 μονάδες βάσης.

Αυτά τα χαμηλότερα επιτόκια δεν θα ισχύουν μόνο για τους νέους δανειολήπτες, αλλά και για τα ανεξόφλητα δάνεια.
Οι ιδιοκτήτες κατοικιών θα έχουν τη δυνατότητα να επαναδιαπραγματεύονται τους όρους των στεγαστικών δανείων τους με τον τρέχοντα δανειστή τους, ενώ παράλληλα η κεντρική τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στους ανθρώπους να αλλάζουν τράπεζες.

Τα προηγούμενα μέτρα χαλάρωσης βοήθησαν τους νέους αγοραστές και όχι τους υπάρχοντες ιδιοκτήτες κατοικιών.
Ως αποτέλεσμα υπήρξε πλημμύρα πρόωρων αποπληρωμών, γεγονός που επιβάρυνε τον τραπεζικό τομέα της Κίνας.
Φυσικά, το σχέδιο αναχρηματοδότησης θα μπορούσε να επηρεάσει τους ισολογισμούς και την κερδοφορία των τραπεζών, αλλά ο Pan αναμένει ότι αυτό θα έχει μικρότερο αντίκτυπο, καθώς τα επιτόκια χρηματοδότησης θα μειωθούν παράλληλα.
Ο διοικητής της PBOC αναμένει ότι αυτό θα μειώσει τα επιτόκια των υφιστάμενων στεγαστικών δανείων κατά περίπου 0,5%.
Η κεντρική τράπεζα υπολόγισε ότι αυτό θα μειώσει την επιβάρυνση των στεγαστικών δανείων για περίπου 150 εκατομμύρια ανθρώπους, περικόπτοντας τις ετήσιες πληρωμές τόκων κατά 150 δισεκατομμύρια γιουάν.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν τα στεγαστικά δάνεια για πρώτη κατοικία μπορούν να αναχρηματοδοτηθούν (όπως συνέβη πέρυσι) ή εάν αυτό ισχύει και για τα στεγαστικά δάνεια για δεύτερη κατοικία.
Δεδομένου ότι τα στεγαστικά δάνεια δεύτερης κατοικίας έρχονται με σημαντικά υψηλότερα επιτόκια, αυτό μπορεί να καθορίσει εν μέρει πόσο αποτελεσματικά αυτή η πρόταση θα εμποδίσει τις πρόωρες αποπληρωμές.

Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα επιδιώκει σαφώς να αναζωογονήσει τη ζήτηση για ακίνητα.
Πρώτον, η ελάχιστη προκαταβολή για τις δεύτερες κατοικίες θα μειωθεί σε μόλις 15% του ποσού αγοράς, από το ήδη χαμηλό 25%.
Και δεύτερον, η PBOC θα διπλασιάσει το πρόγραμμα επαναδανεισμού της για κρατικές επιχειρήσεις που αγοράζουν αδιάθετα ακίνητα.
Η κεντρική τράπεζα θα παρέχει πλέον ρευστότητα ίση με το 100% της αξίας των τραπεζικών δανείων που χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό, από το προηγούμενο ανώτατο όριο του 60%.

Αγορές μετοχών

Πέρα από τα μέτρα στήριξης που στοχεύουν στον τομέα των ακινήτων, η Κίνα υποστηρίζει επίσης τις αγορές μετοχών:

Η PBOC θα δημιουργήσει μια διευκόλυνση ανταλλαγής που θα παρέχει σε εταιρείες τίτλων, κεφάλαια και ασφαλιστές πρόσβαση στη ρευστότητα της κεντρικής τράπεζας για αγορά μετοχών.

Η κεντρική τράπεζα διερευνά επίσης μια διευκόλυνση επαναδανεισμού που θα παρέχει ρευστότητα σε εισηγμένες εταιρείες και βασικούς μετόχους για την επαναγορά μετοχών.

Οι traders, βεβαίως, επικρότησαν τη συνολική δέσμη μέτρων.
Οι δείκτες μετοχών της Κίνας κέρδισαν 4% την ημέρα - αν αυτή η άνοδος δεν ήταν απλώς αποτέλεσμα της τόνωσης που στοχεύει άμεσα τα χρηματιστήρια της Κίνας.
Όμως, παρά την πληθωρικότητα, τα σχέδια αυτά είναι κάτι περισσότερο από μια νέα στρώση βαφής για να φαίνονται τα πράγματα καινούργια και λαμπερά;

Αμφιβάλλουμε ότι η PBOC έχει κάνει αρκετά για να αναζωογονήσει τον τομέα των ακινήτων, να δώσει ώθηση στην εγχώρια οικονομία και να μετριάσει αποτελεσματικά τους κινδύνους αποπληθωρισμού.
Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων και οι περιορισμοί δανεισμού μπορεί να έχουν μειωθεί, αλλά θα αρχίσουν τα νοικοκυριά να αγοράζουν (δεύτερες) κατοικίες ξανά εάν η οικονομική αβεβαιότητα εξακολουθεί να είναι υψηλή;

Ενδέχεται να χρειαστούν ευρύτερα δημοσιονομικά μέτρα για την αναζωογόνηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, την ενίσχυση του τομέα των ακινήτων και την έναρξη της εγχώριας οικονομίας προκειμένου να επιτευχθεί ο αναπτυξιακός στόχος της κυβέρνησης, καταλήγει η ολλανδική τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης