Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΗΠΑ… εφιάλτης για τους επενδυτές - Ο ρόλος της Fed

Η επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΗΠΑ… εφιάλτης για τους επενδυτές - Ο ρόλος της Fed
Ο Steven Blitz της TS Lombard προειδοποιεί ότι ένα σενάριο «μη προσγείωσης» θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάκαμψη του πληθωρισμού και αύξηση των επιτοκίων της Fed
Σχετικά Άρθρα

Στο… χειρότερο σενάριο για τους επενδυτές θα μπορούσε να εξελιχθεί μια επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ.
Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, καθώς μια ύφεση δεν θα ήταν επίσης καλή για τις μετοχές, ο επικεφαλής οικονομολόγος της TS Lombard, Steven Blitz, υποστηρίζει ότι το σενάριο της «μη προσγείωσης» αποτελεί μεγάλο κίνδυνο, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αύξηση του πληθωρισμού και σε μια στροφή της Fed.
«Αυτό που έχει γίνει πλέον ο μεγαλύτερος κίνδυνος στις μειώσεις επιτοκίων και την επιθετική καθοδήγηση της Fed, και αυτό που οι αγορές δεν προεξοφλούν, είναι ότι δεν υπάρχει καθόλου προσγείωση», δήλωσε ο Blitz. Ο ίδιος ανησυχεί ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια πολύ χαμηλά για πολύ καιρό, οδηγώντας σε μια θερμή οικονομία και καθιστώντας τον πληθωρισμό για άλλη μια φορά τη μεγαλύτερη ανησυχία της Wall Street.
«Η Fed δεν θα μειώσει  το επιτόκιο στο 3%, αλλά το τελικό επιτόκιο για αυτόν τον γύρο θα καταλήξει ωστόσο πολύ χαμηλά και θα διατηρηθεί εκεί για πολύ καιρό. Ο πληθωρισμός στη συνέχεια θα ανακάμψει και η Fed θα επιστρέψει στην αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα από ό,τι περιμένει κανείς», δήλωσε ο Blitz. Αυτό θα ήταν ένα καμπανάκι για τους επενδυτές, ιδίως καθώς το όνειρο του «Goldilocks» για μια ήπια προσγείωση της οικονομίας κυριαρχεί στη Wall Street.
Σύμφωνα με τον Blitz, το επιτόκιο της Fed θα πρέπει να διαμορφωθεί γύρω στο 4%, μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα πάνω από τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις πολλών μελών της Fed, επειδή η οικονομία εξακολουθεί να δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. «Δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει ότι, εν όψει υψηλότερων πραγματικών επιτοκίων σε σχέση με την προ-κορωνοϊού εποχή, η οικονομία παρέμεινε ισχυρή και η απασχόληση πλήρης», δήλωσε ο Blitz.
Η εκτίμηση του GDPNow της Atlanta Fed για την αύξηση του ΑΕΠ του γ' τριμήνου είναι 2,9%, οι εισαγωγές σε ετήσια βάση σημειώνουν άνοδο και περισσότερα εμπορευματοκιβώτια «ταξιδεύουν στις ράγες» σε ένα θετικό σημάδι για την οικονομική υγεία, παρατήρησε ο Blitz. Σύμφωνα με τον ίδιο, κανένα από αυτά τα σήματα δεν υποδηλώνει ότι η Fed πρέπει να ακολουθήσει επιθετικές μειώσεις επιτοκίων, όπως προβλέπει σήμερα η προθεσμιακή αγορά.
Το εργαλείο FedWatch Tool της CME προεξοφλεί μειώσεις επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης πριν το τέλος του 2024, επιπλέον της μείωσης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης της Fed την περασμένη εβδομάδα.
 «Η λειτουργία ενός υπερβολικά χαμηλού πραγματικού επιτοκίου κεφαλαίων, που αυτή η Fed είναι ικανή να κάνει, κατά συνέπεια εγκυμονεί κινδύνους για ένα πολύ υψηλότερο αποτέλεσμα πληθωρισμού από αυτό που υποθέτουν», προειδοποίησε ο Blitz.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης