Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η JP Morgan ανακάλυψε καθυστερημένα ότι τα 15 δισ. DTAs των ελληνικών τραπεζών δεν αποτελούν πρόβλημα – Διατηρεί τις τιμές στόχους

Η JP Morgan ανακάλυψε καθυστερημένα ότι τα 15 δισ. DTAs των ελληνικών τραπεζών δεν αποτελούν πρόβλημα – Διατηρεί τις τιμές στόχους
Η JP Morgan εφαρμόζει στην αποτίμησή της το μοντέλο για κάθε 1 ευρώ DTC αντιστοιχούν 0,77- 0,85 ευρώ μετρητά
Λίγο… καθυστερημένα ανακάλυψε η JP Morgan ότι οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTAs) των ελληνικών τραπεζών δεν αποτελούν πρόβλημα.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά για πρώτη φορά από το 2008, η ΕΚΤ ενέκρινε τα αιτήματα των ελληνικών τραπεζών για καταβολή μερισμάτων, σηματοδοτώντας ένα τελευταίο βήμα προς την επιστροφή του κλάδου στην κανονικότητα.
Ωστόσο, μια κληρονομιά της κρίσης παραμένει: Αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTAs).
Τα DTAs αντιπροσωπεύουν το 6% των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών και είναι σημαντικό ότι περίπου 15 δισ. ευρώ αναγνωρίζονται ως κεφάλαιο σύμφωνα με τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 70% του εποπτικού κεφαλαίου.
Αυτό εγείρει βάσιμες ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα του κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών και εάν θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητά τους να ταιριάζουν με τους ευρωπαϊκούς δείκτες πληρωμών τα επόμενα 2-3 χρόνια.
Με τη συζήτηση που επανέρχεται στην επιφάνεια, η JP Morgan στοχεύει να απαντήσει σε κοινές παρανοήσεις σχετικά με τις DTA (και πιο συγκεκριμένα τις Αναβαλλόμενες Φορολογικές Πιστώσεις ή DTC).
Εξηγεί επίσης γιατί δεν τις βλέπει ως εμπόδιο στη σταδιακή υψηλότερη διανομή κεφαλαίου από τις ελληνικές τράπεζες.

1) Κατηγορία ενεργητικού χαμηλής ποιότητας

Το 6% των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών αποτελείται από DTA από τα χρόνια της κρίσης, σημαντικά υψηλότερο από άλλες τράπεζες της περιφέρειας στο 2%.
Ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, τα DTA παρουσιάζουν σημαντικά μειονεκτήματα.
Δεν παράγουν εισόδημα (δηλαδή, το 6% του ισολογισμού αποτελείται από 0% περιουσιακά στοιχεία ROA).
Έχουν επίσης υψηλό βάρος κινδύνου στον υπολογισμό του εποπτικού κεφαλαίου, που κυμαίνεται από 100% έως 250%, αντιπροσωπεύοντας το 14% των RWA.

2) Δεν αποτελεί εμπόδιο για υψηλότερη απόδοση κεφαλαίου

Ένα σημαντικό μέρος των DTA των ελληνικών τραπεζών απολαμβάνει κρατική εγγύηση (DTC), που τους χαρακτηρίζει ως κεφάλαιο CET1.
Ενώ οι DTC αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως κάθε άλλος τύπος CET1, το ασυνήθιστα υψηλό μερίδιό τους στο κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών μπορεί να αποτελέσει πηγή ρυθμιστικών ανησυχιών.
Ωστόσο, βλέπει αρκετούς λόγους για τους οποίους τα DTC δεν θα εμποδίσουν σταδιακά υψηλότερες πληρωμές (π.χ. 60% από την Εθνική το 2025 από 30% το 2023):
1) Η υγιής προοπτική κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών σημαίνει ότι τα κεφαλαιακά αποθέματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ενώ το μερίδιο των DTC στο CET1 θα πέσει απότομα στο μέλλον.
2) Τα επίπεδα πληρωμής από μόνα τους δεν αλλάζουν σημαντικά την τροχιά του DTC.
3) Οι τράπεζες θα μπορούσαν να επιταχύνουν τα προγράμματα απόσβεσης για να αποδείξουν την άνεση του κεφαλαίου.
4) Τα DTC δεν εμπόδισαν άλλες τράπεζες της Νότιας Ευρώπης να κάνουν υγιείς διανομές.

3) Κάθε 1 ευρώ DTC αξίζει 0,77- 0,85 ευρώ μετρητά, τα οποία η JP Morgan εφαρμόζει στην αποτίμησή της

Κατά την άποψή της, ο καλύτερος τρόπος για την αποτίμηση των DTC είναι μέσω της αξιολόγησης της οικονομικής αξίας: εάν δινόταν στις τράπεζες η επιλογή να αντικαταστήσουν όλους τους DTC με μετρητά σήμερα , ποια έκπτωση θα ήταν διατεθειμένοι να δεχτούν;
Η JP Morgan υπολογίζει ότι η απάντηση βρίσκεται μεταξύ 15%-23%, που προέρχεται από το κεφαλαιουχικό κόστος της κατοχής DTC και το NPV του διαφυγόντος εισοδήματος σε σύγκριση με τα μετρητά.
Στα μοντέλα της, εφαρμόζει αυτήν την έκπτωση στο ποσό DTC στο TBV για να καταλήξει στις εύλογες αξίες και τους στόχους τιμών της.
Δηλαδή για την Alpha Bank στα 2,30 ευρώ, για την Eurobank στα 2,80 ευρώ, για την Εθνική στα 9,70 ευρώ και για την Πειραιώς στα 5,90 ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης