Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Κρυμμένα... διαμάντια για τους επενδυτές σε Τουρκία και Αργεντινή - Αφήνουν πίσω τους την κρίση

Morgan Stanley: Κρυμμένα... διαμάντια για τους επενδυτές σε Τουρκία και Αργεντινή - Αφήνουν πίσω τους την κρίση
Επενδυτικές ευκαιρίες σε Τουρκία, Αργεντινή, Αίγυπτο, Νιγηρία και Πακιστάν
Ορισμένες από τις αναδυόμενες αγορές του πλανήτη που έχουν βιώσει τις μεγαλύτερες αναταραχές μπορεί τώρα να είναι σε καλύτερη θέση για επενδυτικές ευκαιρίες, σύμφωνα με ανάλυση της Morgan Stanley.
Σε χώρες όπου ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί και τα νομίσματα έχουν καταρρεύσει, η επιστροφή στην οικονομική ομαλότητα και η πιο αυστηρή πολιτική έχουν οδηγήσει σε ελκυστικές αποτιμήσεις μετοχών και αύξηση των κερδών.
Η σύγκλιση πολλαπλών σοκ -συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας COVID-19, της σύγκρουσης στην Ουκρανία και των υψηλών επιτοκίων σε όλο τον κόσμο- έπληξε σκληρά τις ευάλωτες οικονομίες.
Ορισμένες χώρες αντιμετώπισαν τις σοβαρότερες οικονομικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών, καθώς τα σοκ αυτά συνοδεύτηκαν από ανορθόδοξες κυβερνητικές πολιτικές που οδήγησαν σε υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα ή ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών, μη συνετές νομισματικές προσεγγίσεις και υπερτιμημένα νομίσματα.
Πλέον, σε ορισμένες από αυτές τις αγορές, υπάρχουν σημάδια οικονομικής επούλωσης.
Οι εξωτερικοί πιστωτές και οι ψηφοφόροι ωθούν τις χώρες να επιστρέψουν προς την κατεύθυνση των ορθών πολιτικών.
Οι τοπικές εταιρείες προσαρμόζονται στους οικονομικούς παράγοντες πίεσης.
Το αποτέλεσμα είναι ιστορικά χαμηλές αποτιμήσεις για τις αγορές μετοχών που μπορεί να αποτελέσουν ελκυστικά σημεία εισόδου για τους επενδυτές.

Αργεντινή

Για χρόνια, η κυβέρνηση της Αργεντινής τύπωνε χρήμα για να χρηματοδοτεί τις αχαλίνωτες δαπάνες.
Η χώρα αντιμετώπισε πληθωρισμό 300% και ακραία υποτίμηση του νομίσματός της κατά 87%, ενώ φέτος υπέστη οδυνηρή ύφεση.
Ο Javier Milei, που εξελέγη πρόεδρος τον Νοέμβριο, μείωσε τις πληθωριστικές δημόσιες δαπάνες και για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια, η χώρα πρόκειται να επιτύχει δημοσιονομικό πλεόνασμα χωρίς τη βοήθεια ενός απρόσμενου ποσού από εμπορεύματα ή μιας εφάπαξ ιδιωτικοποίησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων.
Η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις βοήθησε την Αργεντινή να διαπραγματευτεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και να αποκτήσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση άνω των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να απελευθερώσει τις εγχώριες τιμές του πετρελαίου και τις άδειες εξαγωγής μεσοπρόθεσμα θα μπορούσαν να προσθέσουν ανοδική πορεία στα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αργεντινής.
«Αξιολογήστε τις ευκαιρίες σε εταιρείες που έχουν δικαιώματα για την ανάπτυξη αποθεμάτων στην Vaca Muerta, τα πιο υποσχόμενα κοιτάσματα σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, ιδίως εταιρείες που επικεντρώνονται στην αύξηση της παραγωγής, την αποδοτικότητα του κόστους και τη βελτίωση της κερδοφορίας», προτρέπουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.

Τουρκία

Ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan είχε επιμείνει στην αντισυμβατική πεποίθηση ότι η μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, οδηγώντας σε χαλαρή νομισματική πολιτική για χρόνια.
Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 85% και το νόμισμα έπεσε κατά 69%.
Ωστόσο, ο Erdogan έκανε μια δραματική στροφή προς τη νομισματική ορθοδοξία, μετά την επανεκλογή του πέρυσι.
Διόρισε πιο αξιόπιστους αξιωματούχους στην κεντρική τράπεζα και στο υπουργείο Οικονομικών, μια στροφή που οδήγησε σε απότομη αύξηση των επιτοκίων στο 50% και σε αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, τα οποία αποκαθιστούν την οικονομική σταθερότητα.
Υπάρχουν συναρπαστικές ευκαιρίες στους εξαγωγείς και σε άλλες εταιρείες που έχουν έσοδα σε δολάρια αλλά επιβαρύνονται με έξοδα σε τοπικό νόμισμα.
Μια τέτοια ευκαιρία υπάρχει στην ανάπτυξη επιχειρηματικού λογισμικού, ιδίως σε εκείνες που απευθύνονται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).
Στην Τουρκία, η διείσδυση του λογισμικού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι μόνο 16%, κάτω από το 30% του μέσου όρου της ΕΕ, και η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει την ψηφιοποίηση των κρατικών φορολογικών λογαριασμών, συμπεριλαμβανομένης της είσπραξης φόρων και αδειών.

Αίγυπτος

Με μια οικονομία που βασιζόταν σε μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, χαλαρή νομισματική πολιτική και διαχειριζόμενο νόμισμα, η Αίγυπτος αντιμετώπισε προβλήματα μετά τη μείωση του τουρισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας και την απώλεια εσόδων από τη διώρυγα του Σουέζ λόγω της πανδημίας και των γεωπολιτικών αναταραχών.
Τα γεγονότα αυτά επιδείνωσαν την έλλειψη αμερικανικών δολαρίων στη χώρα.
Για να αντιμετωπίσει αυτές τις πιέσεις, η Αίγυπτος εξασφάλισε μια συμφωνία γης ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παρέχοντας μια πολυπόθητη εισροή μετρητών.
Στη συνέχεια, η χώρα εγκατέλειψε τη σύνδεση του νομίσματός της, με αποτέλεσμα την υποτίμηση του νομίσματος κατά 60% και τον πληθωρισμό ρεκόρ σχεδόν 40% το 2023.
Οι προσαρμογές της Αιγύπτου ξεκλείδωσαν επιπλέον 15 δισ. δολάρια σε κεφάλαια από το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού συμφώνησαν σε μια σειρά πολιτικών μεταρρυθμίσεων.
Οι επενδυτές μπορεί να βρουν ευκαιρία στις μεγάλες εταιρικές τράπεζες, οι οποίες αποκομίζουν ισχυρά έσοδα από επενδύσεις λόγω των υψηλών επιτοκίων.
Δεδομένου του βελτιούμενου μακροοικονομικού περιβάλλοντος, αναμένεται να ξεκινήσει ένας κύκλος χαλάρωσης των επιτοκίων, επιτρέποντας την επιστροφή της αύξησης των δανείων σε υψηλά διψήφια ποσοστά.

Πακιστάν

Εδώ, οι προκλήσεις περιλάμβαναν πολιτική αβεβαιότητα, μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και μη βιώσιμα επίπεδα χρέους, που συνέβαλαν σε υποτίμηση του νομίσματος κατά 46% και πληθωρισμό που έφτασε στο 38% το 2023.
Ο επιτυχής σχηματισμός ενός πολιτικού συνασπισμού, παρά τις βεβαρημένες εκλογές, έφερε ένα μέτρο σταθερότητας.
Η κυβέρνηση, υπό τον πρωθυπουργό Shehbaz Sharif, υιοθέτησε πιο ορθόδοξες πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών προσαρμογών, των μεταρρυθμίσεων στον ενεργειακό τομέα και ενός νομίσματος ελεύθερης κυκλοφορίας.
Η χώρα έχει εξασφαλίσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια από το ΔΝΤ και είναι δυνατόν να πάρει περισσότερα.
Μόνο το ένα τρίτο των 248 εκατομμυρίων κατοίκων του Πακιστάν διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό, οπότε οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν τις ευκαιρίες στις μεγάλες ψηφιακές τράπεζες, εφόσον ο αριθμός των νέων τραπεζικών λογαριασμών αυξηθεί.
Επιπλέον, ο τομέας των υπηρεσιών πληροφορικής αναδεικνύεται σε εξέχουσα θέση, τροφοδοτούμενος από την άνοδο των εξαγωγών που έφθασαν σε ιστορικό υψηλό 3,2 δισ. δολάρια το 12μηνο που έληξε τον Ιούνιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης