Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Θέμα χρόνου η κατάρρευση του νομισματικού συστήματος – Στερεύει το ποτάμι της ρευστότητας

Θέμα χρόνου η κατάρρευση του νομισματικού συστήματος – Στερεύει το ποτάμι της ρευστότητας
Δεδομένου ότι το παρόν νομισματικό σύστημα είναι θεμελιωδώς ασταθές, δεν μπορεί να υπάρξει «σωστός» ρυθμός αύξησης της προσφοράς χρήματος…
Eσφαλμένα πολλοί οικονομολόγοι είναι της άποψης ότι μια αναπτυσσόμενη οικονομία απαιτεί αυξανόμενο απόθεμα χρήματος, θεωρώντας ότι η οικονομική ανάπτυξη προκαλεί μεγαλύτερη ζήτηση χρήματος…
Θεωρείται ότι η αποτυχία αύξησης των χρημάτων για τη διευκόλυνση του εμπορίου οδηγεί σε πτώση των τιμών στα αγαθά και τις υπηρεσίες, αποσταθεροποιώντας την οικονομία και, στη συνέχεια, προκαλώντας οικονομική ύφεση.
Ορισμένοι σχολιαστές πιστεύουν ότι η έλλειψη ευέλικτου μηχανισμού που να συντονίζει τη ζήτηση έναντι της προσφοράς χρήματος είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο ο κανόνας του χρυσού οδηγεί σε αστάθεια.
Η βασική ιδέα είναι ότι, σε σχέση με την αυξανόμενη ζήτηση χρήματος λόγω των αναπτυσσόμενων οικονομιών, η προσφορά χρυσού δεν αυξάνεται αρκετά γρήγορα.
Έτσι, για να αποφευχθούν οι οικονομικοί κλυδωνισμοί από ανισορροπίες μεταξύ ζήτησης και προσφοράς χρήματος, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να διασφαλίζει ότι η προσφορά και η ζήτηση συγχρονίζονται.
Κατά συνέπεια, κάθε φορά που εμφανίζεται αύξηση της ζήτησης για χρήμα, η Fed πρέπει να συμβιβάζεται με φρέσκο χρήμα προκειμένου να διατηρήσει την οικονομική σταθερότητα.
Εφόσον η αύξηση της προσφοράς χρήματος είναι σημαντική, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι οικονομολόγοι αναζητούν συνεχώς τον «βέλτιστο» ρυθμό αύξησής της.
Για παράδειγμα, ο επικεφαλής της μονεταριστικής σχολής σκέψης, Milton Friedman, υποστήριξε ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να στοχεύσει τον ρυθμό αύξησης της προσφοράς χρήματος σε σταθερό ποσοστό.
Σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία, τυχόν σταθερό ποσοστό πληθωρισμού (π.χ. 3% ετησίως) για παρατεταμένη περίοδο αποτελεί εχέγγυο οικονομικής σταθερότητας.
Ωστόσο, το αφήγημα ότι το χρήμα πρέπει να αυξάνεται για να διατηρηθεί η οικονομική ανάπτυξη δίνει την εντύπωση ότι το χρήμα συντηρεί την οικονομία.
Σύμφωνα με τον Rothbard, τα χρήματα, από μόνα τους, δεν μπορούν να καταναλωθούν ούτε να χρησιμοποιηθούν ως αγαθό.
Επομένως, από μόνα τους είναι αντιπαραγωγικά - ένα νεκρό απόθεμα και δεν παράγει τίποτα.
Τα χρήματα ούτε συντηρούν ούτε χρηματοδοτούν την οικονομική δραστηριότητα.
Τα μέσα διατροφής είναι η αποταμίευση, οι επενδύσεις κεφαλαίου και η αυξημένη παραγωγή καταναλωτικών αγαθών.
Εκπληρώνοντας το ρόλο του μέσου ανταλλαγής, το χρήμα απλώς διευκολύνει τη ροή αγαθών και υπηρεσιών.

Οι πολίτες θέλουν περισσότερη αγοραστική δύναμη, όχι περισσότερα χρήματα

Οι πολίτες δεν θέλουν περισσότερα χρήματα στις τσέπες τους, αλλά μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη.
Σε μια ελεύθερη αγορά, όπως συμβαίνει και με άλλα αγαθά, η τιμή του χρήματος καθορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση.
Εύλογα, η μείωση της προσφοράς χρήματος προκαλεί αύξηση της αγοραστικής δύναμης του χρήματος (PPM).
Αντίθετα, η αγοραστική δύναμη μειώνεται με την αύξηση της προσφοράς χρήματος.
Σε μια ελεύθερη αγορά, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως «πολύ λίγα» ή «πάρα πολλά» χρήματα.
Όσο η αγορά επιτρέπεται να εκκαθαρίσει, δεν μπορεί να προκύψει «έλλειψη χρημάτων». Σύμφωνα με τον Mises: Δεδομένου ότι η λειτουργία της αγοράς τείνει να καθορίζει την αγοραστική δύναμη του χρήματος σε ένα ύψος στο οποίο η προσφορά και η ζήτηση χρήματος συμπίπτουν, δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει πλεόνασμα ή έλλειψη χρήματος.
Κάθε άτομο και όλα τα άτομα μαζί απολαμβάνουν πλήρως τα πλεονεκτήματα που μπορούν να αποκομίσουν από την έμμεση ανταλλαγή και τη χρήση χρημάτων, ανεξάρτητα από το αν η συνολική ποσότητα των χρημάτων είναι μεγάλη ή μικρή…
Οι υπηρεσίες που προσφέρουν τα χρήματα δεν μπορούν να βελτιωθούν μεταβάλλοντας την προσφορά χρήματος…
Η ποσότητα του διαθέσιμου χρήματος σε ολόκληρη την οικονομία είναι πάντα επαρκής για να εξασφαλίσει για όλους όσα κάνουν και μπορούν να κάνουν τα χρήματα.
Μόλις η αγορά επιλέξει ένα συγκεκριμένο εμπόρευμα ως χρήμα, το δεδομένο απόθεμα αυτού του εμπορεύματος είναι αρκετό για να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες που παρέχουν τα χρήματα.
Ως εκ τούτου, σε μια ελεύθερη αγορά, η ιδέα του βέλτιστου ρυθμού ανάπτυξης του χρήματος είναι παράλογη.

Πώς τα χάρτινα πιστοποιητικά εκτόπισαν τον χρυσό ως χρήμα

Αρχικά, το χαρτονόμισμα δεν θεωρούνταν χρήμα - ήταν απλώς υποκατάστατο του χρυσού.
Χάρτινα πιστοποιητικά ήταν απαιτήσεις επί χρυσού που αποθηκεύονταν στις τράπεζες.
Οι κάτοχοι χάρτινων πιστοποιητικών μπορούσαν να τα μετατρέψουν σε χρυσό όποτε το έκριναν απαραίτητο.
Επειδή οι άνθρωποι βρήκαν πιο βολικό να χρησιμοποιούν χάρτινα πιστοποιητικά για την ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών, αυτά άρχισαν να θεωρούνται χρήματα.
Αν και είναι βολικά, τα έντυπα πιστοποιητικά που έγιναν αποδεκτά ως μέσο ανταλλαγής άνοιξαν το πεδίο για δόλιες πρακτικές.
Οι τράπεζες μπορούσαν να μπουν στον πειρασμό να αυξήσουν τα κέρδη τους δανείζοντας πιστοποιητικά που δεν καλύπτονταν από χρυσό.
Σε μια οικονομία ελεύθερης αγοράς, μια τράπεζα που εκδίδει υπερβολικά πιστοποιητικά θα ανακάλυπτε γρήγορα ότι η ανταλλακτική αξία των πιστοποιητικών της, όσον αφορά τα αγαθά και τις υπηρεσίες, θα μειωθεί.
Για να προστατεύσουν την αγοραστική τους δύναμη, οι κάτοχοι των μη υποστηριζόμενων πιστοποιητικών της τράπεζας είναι πιθανό να επιχειρήσουν να τα μετατρέψουν ξανά σε χρυσό.
Αν όλοι ζητούσαν πίσω χρυσό ταυτόχρονα, οι τράπεζες θα χρεοκοπούσαν.
Σε μια ελεύθερη αγορά, λοιπόν, η απειλή της χρεοκοπίας θα εμπόδιζε τις τράπεζες να εκδίδουν χάρτινα πιστοποιητικά χωρίς χρυσό.
Αυτό σημαίνει ότι, σε μια οικονομία ελεύθερης αγοράς, το χαρτονόμισμα δεν μπορεί να αποκτήσει τη «δική του ζωή» και να ανεξαρτητοποιηθεί από το commodity money…
Κάθε κυβέρνηση, ωστόσο, μπορεί να παρακάμψει την πειθαρχία της ελεύθερης αγοράς.
Μπορεί να εκδώσει ένα διάταγμα που καθιστά νόμιμη για τις τράπεζες να μην εξαργυρώνουν πιστοποιητικά σε χρυσό (δηλαδή, να αναστέλλουν τις πληρωμές για είδη).
Από τη στιγμή που οι τράπεζες δεν είναι υποχρεωμένες να εξαργυρώνουν πιστοποιητικά, δημιουργούνται ευκαιρίες για μεγάλα κέρδη με λιγότερες συνέπειες.
Αυτό δίνει κίνητρα στις τράπεζες να επιδιώξουν απεριόριστη επέκταση της παροχής πιστοποιητικών fiat.
Η απεριόριστη επέκταση των πιστοποιητικών αυξάνει την πιθανότητα καλπάζουσας ανόδου στις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών σε βαθμό τέτοιον που μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση της οικονομίας της αγοράς.
Για να αποφευχθεί μια τέτοια βλάβη, πρέπει να γίνεται διαχείριση της παροχής πιστοποιητικών.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία μιας μονοπωλιακής τράπεζας (δηλαδή, μιας κεντρικής τράπεζας που διαχειρίζεται την επέκταση των πιστοποιητικών).
Για να επιβεβαιώσει την εξουσία της, η κεντρική τράπεζα εισάγει το fiat πιστοποιητικό, το οποίο αντικαθιστά τα πιστοποιητικά διαφόρων τραπεζών.
Το πιστοποιητικό της κεντρικής τράπεζας υποστηρίζεται πλήρως από τραπεζικά πιστοποιητικά, τα οποία έχουν ιστορικό σύνδεσμο με τον χρυσό.
Το πιστοποιητικό της κεντρικής τράπεζας, με την ένδειξη «χρήματα» (δηλαδή, νόμιμο χρήμα) χρησιμεύει επίσης ως στοιχείο ενεργητικού για τις τράπεζες.
Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην κεντρική τράπεζα να θέσει ένα όριο στην πιστωτική επέκταση.
(Η αγοραστική δύναμη των «χρημάτων» της κεντρικής τράπεζας καθορίζεται λόγω του γεγονότος ότι διάφορα πιστοποιητικά, που έχουν αγοραστική δύναμη, ανταλλάσσονται με το πιστοποιητικό της κεντρικής τράπεζας σε σταθερή τιμή).
Φαίνεται ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να διαχειριστεί και να σταθεροποιήσει το νομισματικό σύστημα.
Η αλήθεια, όμως, είναι ακριβώς το αντίθετο.
Προκειμένου να διαχειρίζεται το σύστημα, η κεντρική τράπεζα πρέπει να παράγει συνεχώς χρήματα «από τον αέρα» (προκαλώντας πληθωρισμό) ώστε να εκμηδενιστεί η πιθανότητα οι τράπεζες από το να χρεοκοπήσουν η μία την άλλη κατά την εκκαθάριση των επιταγών τους.
Αυτό, όμως, οδηγεί σε επίμονες μειώσεις της αγοραστικής δύναμης του χρήματος και στρεβλώνει τη δομή των τιμών και της παραγωγής, γεγονός που αποσταθεροποιεί ολόκληρο το νομισματικό σύστημα.
Ανεξάρτητα από τον τρόπο των χρηματικών εισφορών, οι κύκλοι έκρηξης-καύσης είναι πιθανό να γίνονται πιο άγριοι όσο περνάει ο καιρός.
Το σχέδιο του Milton Friedman για τον καθορισμό του ρυθμού αύξησης του χρήματος σε ένα δεδομένο ποσοστό δεν λύνει το πρόβλημα.
Εξάλλου, ένα σταθερό ποσοστό αύξησης εξακολουθεί να είναι η αύξηση του χρήματος, η οποία οδηγεί στην ανταλλαγή του τίποτα με κάτι (δηλαδή, οικονομική εξαθλίωση και κύκλος άνθησης-καύσης).
Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει πάντα να καταφεύγει σε μεγάλες νομισματικές ενέσεις όταν υπάρχει κίνδυνος για την οικονομία από διάφορους κραδασμούς.
Αυτή η νομισματική άντληση είναι η βασική αιτία που εξαντλούνται οι αποταμιεύσεις και οι δυνατότητες για επένδυση κεφαλαίου μέσω της ανταλλαγής του τίποτα με κάτι.
Το πόσο καιρό η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει το σημερινό σύστημα εξαρτάται από την κατάσταση της αποταμίευσης και της συσσώρευσης κεφαλαίου.
Όσο εξακολουθούν να επεκτείνεται, η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να φαίνεται επιτυχημένη σε σχέση με τον στόχο της να διατηρήσει την οικονομία σε άνθηση.
Από τη στιγμή που η οικονομία περιπέσει σε οικονομική ύφεση λόγω της μείωσης του αποθέματος κεφαλαίου, οποιαδήποτε προσπάθεια κυβέρνησης ή κεντρικής τράπεζας να αναζωογονήσει την οικονομία θα αποτύχει.
Αυτές οι προσπάθειες δεν θα αποτύχουν να αναζωογονήσουν την οικονομία, αλλά θα εξαντλήσουν επίσης περαιτέρω και θα εμποδίσουν την αποταμίευση και τις επενδύσεις κεφαλαίων, παρατείνοντας έτσι την οικονομική ύφεση.
Πάνω σε αυτό, ο Mises έγραψε, «ουσιαστικό σημείο στην κοινωνική φιλοσοφία του παρεμβατισμού είναι η ύπαρξη ενός ανεξάντλητου ταμείου, το οποίο μπορεί να συμπιέζεται για πάντα.
Ολόκληρο το σύστημα παρεμβατισμού καταρρέει όταν αυτό το σιντριβάνι αποστραγγίζεται».

Σύνοψη

Δεδομένου ότι το παρόν νομισματικό σύστημα είναι θεμελιωδώς ασταθές, δεν μπορεί να υπάρξει «σωστός» ρυθμός αύξησης της προσφοράς χρήματος.
Είτε η κεντρική τράπεζα εγχέει χρήματα είτε καθορίζει τον ρυθμό ανάπτυξης, αποσταθεροποιεί το σύστημα.
Ο μόνος τρόπος για να γίνει το σύστημα πραγματικά σταθερό είναι να επιτραπεί στην ελεύθερη αγορά να κυριαρχήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης