Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Μυστικό αγοραστή» χρυσού βλέπει η Goldman Sachs και αυξάνει την πρόβλεψη ακόμη και μετά το εντυπωσιακό ράλι ανόδου

«Μυστικό αγοραστή» χρυσού βλέπει η Goldman Sachs και αυξάνει την πρόβλεψη ακόμη και μετά το εντυπωσιακό ράλι ανόδου
Οι αναλυτές της Goldman Sachs αύξησαν την πρόβλεψή τους για την τιμή του χρυσού από 2.700 δολάρια/ουγγιά σε 2.900 δολάρια/ουγγιά για τις αρχές του 2025
Παρά το γεγονός ότι έχει σημειώσει ράλι +29% από την αρχή του έτους και +47% από το 2022, ο χρυσός συνεχίζει να σημειώνει ιστορικά υψηλά.
Μάλιστα, οι αναλυτές της Goldman Sachs αύξησαν την πρόβλεψή τους για την τιμή του χρυσού από 2.700 δολάρια/ουγγιά σε 2.900 δολάρια/ουγγιά για τις αρχές του 2025 για δύο λόγους.
- Πρώτον, θα υπάρξουν ταχύτερες μειώσεις των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων στη Δύση και την Κίνα, με την αγορά του χρυσού να μην αποτιμά πλήρως την ώθηση των επιτοκίων προς τις δυτικές συμμετοχές ETF που υποστηρίζονται από φυσικό χρυσό ακόμα, κάτι που τείνει να είναι σταδιακή.
- Δεύτερον, οι αγορές κεντρικών τραπεζών στην εξωχρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου (OTC) συνεχίζουν να οδηγούν θεμελιωδώς το ράλι από το 2022, κάτι που θα συνεχιστεί.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Goldman, οι συγκρατημένες αλλά σημαντικές αγορές κεντρικών τραπεζών στην εξωχρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου οδηγούν περίπου τα 2/3 της αναμενόμενης αύξησης της τιμής του χρυσού στα 2.900 $/ουγγιά στις αρχές του 2025.
Αυτή η πρόβλεψη βασίζεται επίσης στον εμπειρικό κανόνα ότι 100 τόνοι φυσικής ζήτησης αυξάνουν τις τιμές του χρυσού κατά τουλάχιστον 2,4%, το χαμηλότερο όριο της εκτίμησης της Goldman Sachs για παλινδρόμηση.
Ακολουθώντας την ανάλυση της Goldman για διαρθρωτικά υψηλότερη ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες, ανέπτυξαν τώρα τη ζήτηση της κεντρικής τράπεζας στην αγορά OTC του Λονδίνου, όπου πραγματοποιούνται οι περισσότερες από αυτές τις συναλλαγές.
gold.gif
Οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να οδηγούν το ράλι από το 2022

Το πρώτο μέλημα για τους επενδυτές λοιπόν είναι «Ποιος είναι ο «μυστικός» αγοραστής χρυσού;», καθώς ο χρυσός έχει σημειώσει ράλι 47% από το 2022, παρά τα αυξανόμενα επιτόκια που συνήθως οδηγούν σε χαμηλότερες τιμές.
Ενώ η σχέση τιμής χρυσού προς επιτόκια παραμένει άθικτη στις αλλαγές, ο «μυστικός» αγοραστής ανέβασε τις τιμές και επαναφέρει τη σχέση σε απόλυτα επίπεδα.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας, η PBoC, αποτελεί βασικό σημείο εστίασης για τους επενδυτές χρυσού, δεδομένου του αναφερόμενου σερί αγορών 18 συνεχόμενων μηνών από τον Νοέμβριο του 2022.
2.gif
Οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs για τις θεσμικές αγορές χρυσού της Κίνας στην αγορά OTC του Λονδίνου ευθυγραμμίζονται με τις εκθέσεις της PBoC, αλλά τείνουν να είναι πιο ψηλά, να ξεκινά νωρίτερα και να διαρκεί περισσότερο.
Ενώ η PBoC δεν ανέφερε επιπλέον αγορές μετά τον Απρίλιο, η Goldman Sachs υπολογίζει 50 τόνους θεσμικών αγορών από την Κίνα στην αγορά OTC του Λονδίνου τον Μάιο, χωρίς περαιτέρω δραστηριότητα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Το μοντέλο nowcasting της Goldman αξιοποιεί τα τελωνειακά δεδομένα και τη γνώση της αγοράς OTC του Λονδίνου, του μεγαλύτερου κόμβου για τη διαπραγμάτευση μεγάλων ράβδων χρυσού 400 ουγγιών, τις οποίες ευνοούν οι κεντρικές τράπεζες και άλλα ιδρύματα λόγω του μεγέθους τους και του χαμηλότερου κόστους ανά ουγγιά, και οι οποίες είναι συνήθως πολύ ακριβές για τους περισσότερους αγοραστές λιανικής.
3_1.gif
Το Λονδίνο παρέχει επίσης αποθηκευτικό χώρο για αποθέματα ETF, αποθεματικά κεντρικής τράπεζας (που φυλάσσονται στη BOE) και λογαριασμούς χρυσού που δεν έχουν κατανεμηθεί.
Οι αλλαγές σε αυτές τις αποθήκες σε ράβδους χρυσού στα θησαυροφυλάκια του Λονδίνου αποτελούν υποκατάστατο της καθαρής ζήτησης OTC και αντιστοιχούν στις καθαρές εισαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες είναι διαθέσιμες από τους εμπορικούς εταίρους.

Το μοντέλο nowcasting είναι το άθροισμα δύο συνιστωσών:

(1) εξαγωγές ράβδων χρυσού του Ηνωμένου Βασιλείου στον κόσμο, εκτός Ελβετίας και
(2) το τμήμα των εξαγωγών ράβδων χρυσού του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ελβετία
Η Goldman κάνει διαφοροποίηση μεταξύ των εξαγωγών ράβδων χρυσού του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελβετία και σε άλλες χώρες, επειδή οι πρώτες αντιπροσωπεύουν συνήθως τη λιανική ζήτηση ενώ οι δεύτερες υποδηλώνουν τη ζήτηση της κεντρικής τράπεζας και των θεσμικών οργάνων.
4.gif
Το Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς (σημαντικά) ορυχεία χρυσού ή διαπιστευμένα διυλιστήρια που παράγουν μεγάλες ράβδους 400 ουγγιών, εισάγει κυρίως αυτές τις μεγάλες ράβδους από την Ελβετία, τον παγκόσμιο κόμβο διύλισης, όταν η θεσμική ζήτηση του Λονδίνου ή οι εισροές ETF είναι υψηλές.
Αντίθετα, όταν η ζήτηση στο Λονδίνο είναι χαμηλή, το Ηνωμένο Βασίλειο εξάγει μεγάλες μπάρες 400 ουγγιών πίσω στην Ελβετία, όπου εξευγενίζονται σε μικρότερες ράβδους και αποστέλλονται στις αγορές λιανικής.
5.gif
Go for… Gold

Η Goldman Sachs επαναλαμβάνει τη μακροχρόνια σύστασή της για χρυσό λόγω i) της σταδιακής ενίσχυσης από τα χαμηλότερα παγκόσμια επιτόκια, ii) της διαρθρωτικά υψηλότερης ζήτησης της κεντρικής τράπεζας και iii) των οφελών αντιστάθμισης του χρυσού έναντι γεωπολιτικών κραδασμών, συμπεριλαμβανομένων των δασμών, του κινδύνου υποταγής της Fed, των φόβων για χρέος, των οικονομικών και ύφεσης.
6.gif
Μετά από ένα ήδη πολύ μεγάλο ράλι τιμών, βέβαια, η Goldman Sachs συστήνει προσοχή.
Οι πιθανοί παράγοντες που πρέπει να παρακολουθούνται περιλαμβάνουν μια πιθανή άμβλυνση της ζήτησης από τις κεντρικές τράπεζες (για παράδειγμα λόγω χαλάρωσης των γεωπολιτικών εντάσεων), δυνητικά χαμηλότερες από τις αναμενόμενες εισροές ETF (εάν οι κεντρικές τράπεζες μειώσουν τα επιτόκια λιγότερο από το αναμενόμενο) ή μια πιθανή πιο έντονη -από την αναμενόμενη υποχώρηση της λιανικής ζήτησης της Κίνας λόγω της ευαισθησίας των τιμών ή μιας μεγαλύτερης από την αναμενόμενη αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.
7.gif
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης