Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο Roach (Yale) προειδοποιεί για μεγαλύτερη αστάθεια: Οι αγορές δεν θα ξέρουν που να στραφούν

Ο Roach (Yale) προειδοποιεί για μεγαλύτερη αστάθεια: Οι αγορές δεν θα ξέρουν που να στραφούν
Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή κλιμακώθηκε την Τρίτη, με το Ιράν να εξαπολύει επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ
Σχετικά Άρθρα

Για μεγαλύτερη αστάθεια παγκοσμίως, προειδοποιεί ο Stephen Roach, οικονομολόγος, συνεργάτης του πανεπιστημίου Yale, στον απόηχο της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ, τονίζοντας ότι οι αγορές κινδυνεύουν να «τραυματιστούν» από τον συνδυασμό περιφερειακών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και αυξανόμενης ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή κλιμακώθηκε την Τρίτη (1/10/2024), με το Ιράν να εξαπολύει επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Hezbollah, Hassan Nasrallah, και ενός Ιρανού διοικητή στον Λίβανο.
Οι περισσότερες ασιατικές αγορές σημείωσαν πτώση την Τετάρτη (2/10/2024), παρακολουθώντας απώλειες στη Wall Street κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή.
«Οι αγορές πραγματικά δεν θα ξέρουν πού να στραφούν», είπε ο Roach, προσθέτοντας ότι οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή αυξάνουν τους πληθωριστικούς κινδύνους σε μια εποχή που οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να χαλαρώνουν τη νομισματική πολιτική.
«Είναι πιθανό να δούμε σημαντικές αυξήσεις στη μεταβλητότητα και τις αγορές που πραγματικά χτυπούν δραματικά», δήλωσε ο Roach μιλώντας στο CNBC.

Η επίπτωση στην αγορά πετρελαίου

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν ότι τα στρατεύματά τους άρχισαν να εξαπολύουν νέες επιδρομές εναντίον στόχων της Hezbollah στον Λίβανο ως απάντηση στην πυραυλική επίθεση του Ιράν την Τρίτη το βράδυ.
Μένει να δούμε αν θα υπάρξουν μόνιμες επιπτώσεις στον πληθωρισμό, δήλωσε ο Stephen Stanley, επικεφαλής οικονομολόγος στη Santander, προσθέτοντας ότι η αγορά πετρελαίου θα «επηρεαστεί πιο σημαντικά» εάν η ένταση κλιμακωθεί.
Επισημαίνεται ότι το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός μεταξύ του ΟΠΕΚ, αντλώντας σχεδόν 4 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Οι τιμές του πετρελαίου είχαν εκτιναχθεί πάνω από το +5% μετά το χτύπημα του Ιράν πριν να περιορίσουν τα κέρδη στο 2%.

Το μέλλον των επιτοκίων

Η ισραηλινή απάντηση στις επιθέσεις του Ιράν «μπορεί να βγάλει εκτός κάδρου την κατά 25 μονάδες βάσης μείωση επιτοκίων από τη Fed», δήλωσε ο Kelvin Tay από τη UBS Global Wealth Management.
Η Fed προέβλεψε μείωση των επιτοκίων κατά επιπλέον μισή μονάδα κατά τις επόμενες δύο συνεδριάσεις πολιτικής φέτος, σύμφωνα με το dot plot από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Οι traders προσβλέπουν επίσης στα στοιχεία μισθοδοσίας των ΗΠΑ την Παρασκευή για περισσότερες ενδείξεις σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας μετά τη μείωση των επιτοκίων της Fed τον Σεπτέμβριο. Ένα υψηλότερο από το αναμενόμενο ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να ωθήσει τη Fed να επιταχύνει τον κύκλο χαλάρωσης για να επιτύχει μια ήπια προσγείωση.
Το ποσοστό ανεργίας τον Σεπτέμβριο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία δημοσκόπησης του Reuters για το LSEG, αμετάβλητο από τον Αύγουστο. Το ποσοστό ανεργίας είχε εκτιναχθεί κοντά στο υψηλό τριετίας του 4,3% τον Ιούλιο, μια δραματική άνοδο από το χαμηλό των πέντε δεκαετιών του 3,4% τον Απρίλιο του 2023.
Ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να επηρεάσει τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων της Fed είναι το πόσο θα διαρκέσουν οι απεργίες των λιμενεργατών στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και στον Κόλπο, είπε ο Tay. Υπενθυμίζεται ότι οι λιμενεργάτες σε λιμάνια που εκτείνονται από το Μέιν μέχρι το Τέξας έχουν προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας απεργία λόγω διαφωνιών για τους μισθούς και απειλών από την αυτοματοποίηση. Αναμένεται να διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και να έχει σταματήσει τη ροή σχεδόν του μισού της θαλάσσιας ναυτιλίας της χώρας, ανέφερε το Reuters.
«Οποιαδήποτε διακοπή του λιμανιού, οποιαδήποτε στάση εργασίας στο λιμάνι θα έχει πολύ σημαντικές οικονομικές συνέπειες και πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Peter Tirschwell από την S&P Global Market Intelligence, προειδοποιώντας ότι «όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτό, τόσο πιο γρήγορα θα αυξάνεται η οικονομική ζημιά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης