Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Το Ισραήλ δεν αρκείται σε αντίποινα - Σχεδιάζει χτύπημα στο «κεφάλι του ιρανικού χταποδιού»

Rabobank: Το Ισραήλ δεν αρκείται σε αντίποινα - Σχεδιάζει χτύπημα στο «κεφάλι του ιρανικού χταποδιού»
Σε ακραία κλιμάκωση οδηγείται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή με ολέθριες συνέπειες
Ως επανάληψη του χτυπήματος του Απριλίου χαρακτηρίζει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με 200 βαλλιστικούς πυραύλους ο αναλυτής της Rabobank Michael Every.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει παρακινδυνευμένη την πρόβλεψη πως το Ισραήλ θα απαντήσει με τον τρόπο που είχε ανταποκριθεί στο χτύπημα του Ιράν τον Απρίλιο.
Ο Every είχε προβλέψει την κλιμάκωση με πολύ πιο δραματικές συνέπειες αυτή τη φορά.
«Για όσους δεν το είχαν προσέξει - μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ο Haniyeh (Hamas) και Nasrallah (Hezbollah) - η στρατηγική δυναμική του Ισραήλ έχει αλλάξει.
Δεν ανταλλάσσει πλέον πλήγμα για χτύπημα σε άλλους εντός της καθορισμένης γεωγραφίας και κλίμακας, αλλά ανεβαίνει τη σκάλα κλιμάκωσης για να αναγκάσει τους εχθρούς του να πηδήξουν ή να συντριβούν.
Ως εκ τούτου, το Ιράν έκανε ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος.
O Iσραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu, ο οποίος αποκατέστησε την αποτροπή της χώρας του ενώ δήλωνε ότι δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές για αυτό στην περιοχή, δεν μπορεί τώρα να δείξει ότι το Ιράν είναι εκτός ορίων.

Το συντριπτικό χτύπημα στο κεφάλι του χταποδιού

Ο Netanyahu μετά τα πλήγματα σε Hamas και Hezbollah βλέπει τώρα ως ευκαιρία ένα συντριπτικό χτύπημα στο κεφάλι του ιρανικού χταποδιού.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός βλέπει ως μεγάλη ευκαιρία το γεγονός πως όλοι οι δυτικοί ηγέτες συντάσσονται με το Τελ Αβίβ.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Geert Wilders το κόμμα του οποίου στηρίζει την ολλανδική κυβέρνηση ότι προσέβαλε ανοιχτά τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν Khamenei στα εβραϊκά.
Ακόμη και οι ΗΠΑ προειδοποίησαν με «σοβαρές συνέπειες» το Ιράν ενώ πληθαίνουν οι αναφορές πως υποστήριξαν τις επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Hezbollah.
Ενδεικτική της αμερικανικής στήριξης στο Ισραήλ είναι η συστράτευση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων όπως κατέστη φανερή στο debate των υποψήφιων αντιπροέδρων Harris/Walz-Trump/Vance, η πρώτη ερώτηση αφορούσε τη Μέση Ανατολή.
Ο Walz είπε: «Ας έχουμε κατά νου από πού ξεκίνησε αυτό», δηλαδή στις 7 Οκτωβρίου, και η ικανότητα του Ισραήλ να αμυνθεί είναι «απολύτως θεμελιώδης». Ο Vance συμφώνησε: «Θα πρέπει να υποστηρίξουμε τους συμμάχους μας όπου κι αν βρίσκονται όταν πολεμούν τους κακούς».
Ο Walz σημείωσε ότι το Ιράν είναι πιο κοντά στο να είναι μια πυρηνική δύναμη, μια γραμμή που θα μπορούσε επίσης να είχε χρησιμοποιήσει ο Vance.

Θα καεί το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής

Η λίστα των ισραηλινών στόχων ανάλογη με την κλιμάκωσή τους εναντίον της Hamas της Hezbollah και των Houthi είναι σύντομη: Επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους, πυρηνικές εγκαταστάσεις και την πετρελαϊκή υποδομή.
Οι Ιρανοί βέβαια προειδοποιούν ότι εάν χτυπηθούν οι ενεργειακές του εγκαταστάσεις θα κάψει όλο το πετρέλαιο στη Μέση Ανατολή, δηλαδή σε  Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Αζερμπαϊτζάν - μια απειλή κλιμάκωσης τρομάζει τον πλανήτη, επισημαίνει η ολλανδική τράπεζα.

Oι Houthi το ασιατικό ΝΑΤΟ και η μεγάλη απεργία στα λιμάνια

Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ ενδέχεται επίσης να αντιταχθούν σε αυτήν την κίνηση: Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συμβεί.
Φυσικά, το να χτυπήσει το Ισραήλ πολύ δυνατά το Ιράν θα μπορούσε να σημαίνει πόλεμο, παρασύροντας και άλλους.
Ακόμα κι έτσι, πιθανότατα διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο από το να κάνει πολύ λίγα με το επόμενο χτύπημα παρά να κάνει πάρα πολλά.
Ως εκ τούτου, για τις αγορές, ο κίνδυνος βρίσκεται και εκεί όπου τοποθετούνται τα χτυπήματα.
Το πετρέλαιο αυξήθηκε περίπου 5% στις 1/10/2024 και έκτοτε έχει υποχωρήσει ελαφρά.
Στην Άπω Ανατολή, δημιουργούνται προβλήματα επίσης.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ishiba, τον οποίο ότι είναι ένα γεράκι της εξωτερικής πολιτικής που ζητά ασιατικό ΝΑΤΟ με περιφερειακά πυρηνικά όπλα για να αποτρέψει την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα. Αυτό έχει τεράστιες επιπτώσεις.
Την ίδια στιγμή η απεργία στα αμερικανικά λιμάνια έχει ανησυχητικές επιπτώσεις για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού που έχουν ήδη πιεστεί από τους Houthi, οι οποίοι χτύπησαν δύο πλοία στις 1/10.
Ο Πρόεδρος της International Longshoremen's Association (ILA) Harold Daggett δήλωσε ότι η Ένωση πιέζει για αύξηση μισθών κατά 61,5%!
Στο μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες λιμενεργάτες εκπροσωπούμενοι από την International Longshoremen’s Association αποχώρησαν από τα μεγάλα λιμάνια των ΗΠΑ μετά τη λήξη της σύμβασης εργασίας τους τα μεσάνυχτα.
Οι διαπραγματεύσεις για μια νέα σύμβαση, η οποία καλύπτει περίπου 25.000 εργαζόμενους, βρίσκονται σε «αδιέξοδο» σχετικά με τους μισθούς και την αυτοματοποίηση εδώ και μήνες, σύμφωνα με την United States Maritime Alliance (USMX), η οποία εκπροσωπεί τους εργοδότες.
Η απεργία πλήττει πάνω από 35 λιμένες, που εκτείνονται από το Μέιν έως το Τέξας και διαχειρίζονται μαζί το ένα τέταρτο του διεθνούς εμπορίου της χώρας, αξίας 3 τρισ. δολαρίων ετησίως, σύμφωνα με ανάλυση του The Conference Board.
Ο επιχειρηματικός όμιλος προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η στάση εργασίας θα «παραλύσει το εμπόριο των ΗΠΑ», διακόπτοντας τις εισαγωγές τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης και ένδυσης.
Το κλείσιμο αντιπροσωπεύει την τελευταία διαταραχή στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, οι οποίες έχουν επηρεαστεί από την ξηρασία που περιόρισε την κυκλοφορία μέσω της Διώρυγας του Παναμά και από τις επιθέσεις της μαχητικής ομάδας Houthis στην Υεμένη που ανάγκασαν τα πλοία να βγουν από την Ερυθρά Θάλασσα.
Οι αναλυτές της JPMorgan εκτίμησαν ότι η απεργία θα μπορούσε να κοστίσει στην οικονομία των ΗΠΑ έως και 5 δισ. δολάρια την ημέρα, αλλά είπαν ότι δεν περίμεναν να διαρκέσει περισσότερο από μία εβδομάδα.

www.bankingnews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης