Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: O χειμώνας που έρχεται θα περάσει δύσκολα – Προς εκτίναξη οι τιμές στο φυσικό αέριο λόγω Μέσης Ανατολής

Goldman Sachs: O χειμώνας που έρχεται θα περάσει δύσκολα – Προς εκτίναξη οι τιμές στο φυσικό αέριο λόγω Μέσης Ανατολής
Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs, η κλιμάκωση των συγκρούσεων μπορεί να προκαλέσουν διακοπή της παραγωγής φυσικού αερίου στο Ισραήλ
Εκτίναξη τιμών στην Ενέργεια… χειμωνιάτικα θα πρέπει να αναμένουν οι καταναλωτές, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs…
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα, η κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή μπορεί να προκαλέσει διακοπή της παραγωγής φυσικού αερίου στο Ισραήλ, γεγονός το οποίο τον χειμώνα θα ωθήσει, αναπόφευκτα, την τιμή του TTF ανοδικά.
Και μπορεί οι εργασίες στα κοιτάσματα Leviathan (~12 Bcm/έτος) και Tamar (~10 Bcm/έτος) να ξεκίνησαν ξανά μετά από μια σύντομη διακοπή αυτή την εβδομάδα, ωστόσο οι πρόσφατες εξελίξεις δεν επιτρέπουν αισιοδοξία.
Όπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, «τα 22 Bcm/y από τα δύο οικόπεδα μαζί ισοδυναμούν με 16 mtpa ή 3,9% εν σχέσει με την παγκόσμια προσφορά LNG.
Ωστόσο, οι υπάρχοντες τερματικοί σταθμοί εισαγωγής LNG στην περιοχή (στην Αίγυπτο και την Ιορδανία, οι οποίοι εισάγουν φυσικό αέριο μέσω αγωγού από το Ισραήλ) χρησιμοποιούνται ήδη εν μέρει.
Ως εκ τούτου η πλεονάζουσα χωρητικότητα είναι περιορισμένη».
Ως εκ τούτου, πάντα με βάση τις εισαγωγές LNG, ο δυνητικός καθαρός αντίκτυπος σύσφιξης στις παγκόσμιες αγορές από μια συνεχή, πλήρη διακοπή των Leviathan/Tamar εκτιμάται πως πιθανότατα θα είναι πιο κοντά στα 9 Bcm/έτος ή στο 1,7% της παγκόσμιας προσφοράς LNG.
Παρά τη μέτρια κλίμακα αυτής της δυνητικής σύσφιξης, το υποθετικό αυτό γεγονός θα καταστήσει τις ευρωπαϊκές αγορές πολύ πιο ευάλωτες στις αυξήσεις των τιμών αυτόν τον χειμώνα εάν ο καιρός είναι ψυχρότερος από τον μέσο όρο.
δασ_1.JPG
Κλιμάκωση

«Η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή ενίσχυε τις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου κατά 5% ανά εβδομάδα, σε πάνω από 38 EUR/MWh.
Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές προθεσμιακές τιμές φυσικού αερίου είχαν ήδη ανακάμψει μετά την είδηση μη συμφωνίας Ουκρανίας-Αζερμπαϊτζάν πριν από τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας.
Αυτό υποδηλώνει ότι η αγορά δεν έχει αλλάξει άποψη σε ό,τι αφορά τη διακοπή των ρωσικών ροών που διέρχονται από το ουκρανικό έδαφος μέχρι το τέλος του έτους.
Ελλείψει ισχυρότερων ενδείξεων από αξιωματούχους της Ουκρανίας ότι θα υπάρξει συμφωνία για τη διατήρηση των ροών φυσικού αερίου, και δεδομένου ότι η Ουκρανία δεν χρησιμοποιεί επί του παρόντος φυσικό αέριο στο εσωτερικό, διατηρούμε και εμείς τη βασική μας άποψη ότι οι ρωσικές ροές μέσω της Ουκρανίας μηδενίζονται στο τέλος του έτους.
Εάν επιτευχθεί συμφωνία πριν από τότε, βλέπουμε 4/8 EUR/MWh πτώση σε σχέση με τις προβλέψεις μας για τις τιμές Win24-25/SUm25 TTF 40/33 EUR/MWh, εφόσον δεν υπάρξουν σημαντικά καιρικά σοκ» καταλήγει ο αμερικανικός οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης