Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γεωοικονομικό τσουνάμι – H Μέση Ανατολή θα φέρει το τέλος – Ετοιμαστείτε για ακρίβεια, γρήγορα ντους και πολύ κρύο

Γεωοικονομικό τσουνάμι – H Μέση Ανατολή θα φέρει το τέλος – Ετοιμαστείτε για ακρίβεια, γρήγορα ντους και πολύ κρύο
Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να επιταχύνει τον πληθωρισμό διαταράσσοντας τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού και προκαλώντας αύξηση του κόστους της ενέργειας και της ναυτιλίας
Το γεωπολιτικό τσουνάμι που προκάλεσε πρώτα η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και, δεύτερον, η κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και του Άξονα της Αντίστασης (Ιράν, Hezbollah, Hamas) στη Μέση Ανατολή, ενώ οι ΗΠΑ γλείφουν τα τραύματα που τους άφησε ο τυφώνας Helen και η Κίνα παλεύει να σταθεροποιήσει την οικονομία της, θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό και να πνίξει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Το σοκ του πολέμου

Η περιφερειακή σύγκρουση έχει επεκταθεί, με το Ισραήλ να απειλεί με αντίποινα το Ιράν επειδή του επιτέθηκε με πυραύλους ως απάντηση στη δολοφονία των ηγετών της Hamas και της Hezbollah.
Και ενώ η κατάσταση κλιμακώνεται, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται υπό πίεση από τον καθυστερημένο αντίκτυπο των αυξήσεων των επιτοκίων, το μειωμένο εμπόριο, την αβεβαιότητα γύρω από τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ και την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας, δήλωσε ο Ahmet Kaya, κύριος οικονομολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να επιδεινώσει την αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία, να αυξήσει τις αβεβαιότητες, να βλάψει τις προσπάθειες αποπληθωρισμού και, τελικά, να μειώσει την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ» είπε στο Business Insider.
Ο Kaya προειδοποίησε ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επιταχύνει τον πληθωρισμό διαταράσσοντας τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, προκαλώντας αύξηση του κόστους της ενέργειας και της ναυτιλίας.
Όπως εκτίμησε, μια αύξηση στις τιμές του πετρελαίου κατά 10 δολάρια το βαρέλι θα μπορούσε να αυξήσει τον πληθωρισμό στις προηγμένες οικονομίες κατά περίπου 0,4 έως 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ μια αύξηση 10% στο κόστος αποστολής θα μπορούσε να τον αυξήσει κατά περίπου 0,3 ποσοστιαίες μονάδες.
Σημειωτέον, το αμερικανικό αργό έχει ήδη ανέβει κατά 10% σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα, σε πάνω από 74 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή -στο υψηλότερο επίπεδοαπό τον Αύγουστο- ενώ το Brent έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 9% και ξεπερνά τα 78 δολάρια.
Ο Kaya είπε ότι ο αναζωπυρούμενος πληθωρισμός θα μπορούσε να οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζες να καθυστερήσουν τις μειώσεις των επιτοκίων, περιορίζοντας την ανάπτυξη σε μια εποχή που οι φόβοι για ύφεση διαχέονται σε πολλές χώρες.
Στο Ισραήλ, ο πόλεμος και η έλλειψη ενός προφανούς καταληκτικού σημείου έχουν χτυπήσει την εμπιστοσύνη και περιόρισε τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, καθιστώντας δύσκολο για τις αρχές να μετριάσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό χωρίς να συνθλίψουν την οικονομία, δήλωσε ο Assaf Razin, ομότιμος καθηγητής στο Eitan Berglas School of Economics στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.
Όπως είπε, η κυβέρνηση πρέπει να βελτιώσει επειγόντως τις πολιτικές της και να κλείσει τα κοινωνικά και οικονομικά κενά - διαφορετικά «η αρνητική οικονομική σπείρα του Ισραήλ θα μπορούσε να βαθύνει, θέτοντας σε κίνδυνο την κατάστασή του ως σταθερού έθνους».

Αντιμετωπίζοντας την καταιγίδα

Σύμφωνα με τον Oliver Allen, ανώτερο οικονομολόγο στην Pantheon Macroeconomics, η σύγκρουση είναι λιγότερο ανησυχητική για τις ΗΠΑ.
Η άνοδος των τιμών στο πετρέλαιο θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση στον πληθωρισμό.
Αλλά οι ΗΠΑ είναι καθαρός εξαγωγέας ενέργειας, επομένως η επίδραση στα εισοδήματα και την οικονομική δραστηριότητα θα ήταν «πιθανώς ασήμαντη», είπε στο Business Insider.
Η αυτοπεποίθηση είναι απίθανο να χτυπήσει ουσιαστικά αν δεν υπάρξει υλική κλιμάκωση, πρόσθεσε ο Allen.
Ωστόσο, ο τυφώνας Helene θα μπορούσε να προκαλέσει μια «αρκετά απότομη άνοδο» στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας και να μειώσει την απασχόληση, είπε ο Allen.
Ωστόσο, τόνισε ότι οι τυφώνες είχαν ιστορικά περιορισμένες και βραχύβιες επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Μια έκθεση της Oxford Economics ανέφερε ότι ο τυφώνας Helene θα μπορούσε να επηρεάσει πολλά τμήματα της οικονομίας των ΗΠΑ - συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτικών δαπανών, της αγοράς εργασίας, της στέγασης, των επιχειρηματικών κερδών και της βιομηχανικής παραγωγής - αλλά πιθανότατα θα είχε ελάχιστη επίδραση στο ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου.
Οι αναλυτές της Oxford Economics είπαν ότι οι κρατικές και τοπικές οικονομίες ενδέχεται να υποφέρουν, αλλά πιθανότατα θα υπάρξουν περιορισμένες επιπτώσεις σε εθνικό επίπεδο.
Η παραγωγή είναι έτοιμη να ανακάμψει κατά το υπόλοιπο αυτού του τριμήνου, ενισχυμένη από την ανοικοδόμηση μετά την καταιγίδα, είπαν.
Ένα καλό νέο έφτασε το βράδυ της Πέμπτης, καθώς δεκάδες χιλιάδες απεργοί λιμενικοί συμφώνησαν να αναστείλουν την απεργία και να επιστρέψουν στην εργασία τους όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τα συμβόλαια.

Πρόβλημα στην Κίνα

Η Κίνα αντιμετωπίζει ένα κοκτέιλ οικονομικών προκλήσεων.
Το ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά ένα απογοητευτικό 4,7% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, από τον ετήσιο μέσο όρο σχεδόν 8% για τη δεκαετία πριν από την πανδημία.
Ωστόσο, «δεν είναι όλα άσχημα δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού πέρυσι», δήλωσε στο Business Insider ο Duncan Wrigley, επικεφαλής οικονομολόγος της Κίνας στους μακροοικονομικούς ερευνητές Pantheon, προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός θα ήταν υψηλότερος εάν η οικονομία είχε αναπτυχθεί ταχύτερα.
Προέβλεψε ότι το πακέτο οικονομικής τόνωσης της Κίνας που ανακοινώθηκε πρόσφατα θα στηρίξει τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη, αλλά δεν θα αντιμετωπίσει τα βασικά της προβλήματα, όπως η υψηλή ανεργία των νέων και η πολιορκημένη αγορά ακινήτων.
Ο Wrigley πρότεινε ότι αυτά και άλλα ζητήματα θα μπορούσαν να επανέλθουν στο μυαλό τους το επόμενο έτος, ωθώντας το Πεκίνο να προσφέρει περαιτέρω υποστήριξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης