Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σοκάρει ο αντιπρόεδρος του S&P: Είμαστε πολύ κοντά στην επανάληψη της κρίσης της Κούβας, «επικίνδυνη η εποχή»

Σοκάρει ο αντιπρόεδρος του S&P: Είμαστε πολύ κοντά στην επανάληψη της κρίσης της Κούβας, «επικίνδυνη η εποχή»
Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει προχωρήσει σε ένα στάδιο όπου, σε περίπου μία εβδομάδα, η χώρα θα μπορούσε ενδεχομένως να εμπλουτίσει αρκετό ουράνιο για πέντε όπλα σχάσης
Σε μια «επικίνδυνη εποχή» εισέρχεται η παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της S&P Global, Daniel Yergin, καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή παραμένουν αυξημένες.
Από την έναρξη της σύγκρουσης Ισραήλ – Hamas στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, η αγορά πετρελαίου γνώρισε ελάχιστες διαταραχές, με τις τιμές να παραμένουν υπό πίεση ως αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγής των ΗΠΑ και της χαμηλής ζήτησης από την Κίνα.
Ωστόσο, αυτό έχει αλλάξει.
Οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα λόγω των φόβων ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να στοχεύσει την πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν ως αντίποινα για την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους της Τεχεράνης, με τους αναλυτές του κλάδου να εκφράζουν ανησυχίες για μια πραγματική απειλή για την προμήθεια.
«Οι Ισραηλινοί δεν έχουν καταλήξει στο τι πρόκειται να κάνουν όσον αφορά ένα χτύπημα – αυτό είναι υπό συζήτηση», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι αποθάρρυνε το Ισραήλ να χτυπήσει ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
Την περασμένη εβδομάδα, και οι δύο δείκτες αναφοράς πετρελαίου σημείωσαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο τους από τον Μάρτιο του 2023.
Κατά τη διάρκεια των συναλλαγών στην Ασία την Τρίτη, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent υποχώρησε 1,77% στα 79,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate διαπραγματεύτηκε κατά 1,83% χαμηλότερα στα 75,77 δολάρια το βαρέλι.
Αλλά για τον Yergin τα ισραηλινά αντίποινα δεν θα είναι απλώς μια επανάληψη του περασμένου Απριλίου, αλλά κάτι «πολύ ισχυρότερο».

Το χρονικό

Τον Απρίλιο, το Ιράν και το Ισραήλ βρέθηκαν πολύ κοντά, αλλά τελικά απέφυγαν έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας.
Το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ ως αντίποινα για επίθεση σε ιρανική διπλωματική εγκατάσταση στη Συρία.
Όταν ρωτήθηκε εάν η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στον γκρεμό ενός άλλου σοκ προσφοράς που προκύπτει από τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, ο Yergin είπε ότι είναι μια επισφαλής στιγμή για τις αγορές.
«Νομίζω ότι είναι μια πολύ επικίνδυνη στιγμή, που δεν έχουμε ξαναδεί», είπε.
Επιπλέον, ενώ ο Yergin υποστήριξε ότι δεν είναι βέβαιο εάν οι Ιρανοί έχουν επιχειρησιακά πυρηνικά όπλα, αυτό εξακολουθεί να είναι «σίγουρα στο παρασκήνιο», ιδιαίτερα μέσα από το φακό των Ισραηλινών.
«Το στοίχημα είναι ότι οι Ισραηλινοί δεν θα επιτεθούν, δεν θα προσπαθούσαν να επιτεθούν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις αυτή τη στιγμή.
Αλλά σε μερικούς μήνες από τώρα, σε λίγες εβδομάδες από τώρα, ό,τι κι αν είναι, το Ιράν θα είχε την ικανότητα – πιστεύεται – να έχε ένα πυρηνικό όπλο, και αυτό αυξάνει τα διακυβεύματα», είπε, παρομοιάζοντας τη στιγμή με την κρίση της Κούβας του 1962.

Η ανησυχία για τα πυρηνικά

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ισραήλ ανησυχεί πολύ περισσότερο για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν παρά για την ιρανική βιομηχανία πετρελαίου, δήλωσε ο Pavel Molchanov, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επενδυτικών υπηρεσιών Raymond James.
Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει προχωρήσει σε ένα στάδιο όπου, σε περίπου μία εβδομάδα, η χώρα θα μπορούσε ενδεχομένως να εμπλουτίσει αρκετό ουράνιο για πέντε όπλα σχάσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Iran Watch, ενός ιστότοπου που δημοσιεύεται από το Wisconsin Project on Nuclear Arms Control.
«Το χειρότερο σενάριο θα ήταν κάτι που μπορεί να κάνει το Ιράν από μόνο του, που είναι ο αποκλεισμός των Στενών του Ορμούζ.
Επομένως, αυτό δεν σχετίζεται άμεσα με ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές ή πυραύλους.
Το στενό, μεταξύ του Ομάν και του Ιράν, είναι ένα ζωτικό κανάλι όπου περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου ρέει καθημερινά, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.
Είναι ένας στρατηγικά σημαντικός πλωτός δρόμος που συνδέει τους παραγωγούς αργού στη Μέση Ανατολή με βασικές αγορές σε όλο τον κόσμο.
Η αδυναμία του πετρελαίου να διασχίσει το στενό, έστω και προσωρινά, μπορεί να αυξήσει το κόστος αποστολής, να οδηγήσει σε σημαντικές καθυστερήσεις εφοδιασμού και να αυξήσει τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας, με κάποιους να υποθέτουν ότι ένα χειρότερο σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου να εκτιναχθούν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης