Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η «Στρατηγική Anaconda» της Κίνας στοχεύει να στραγγαλίσει αργά αλλά... στα σίγουρα την Ταϊβάν - Δεν μοιάζει πουθενά με την Ουκρανία

Η «Στρατηγική Anaconda» της Κίνας στοχεύει να στραγγαλίσει αργά αλλά... στα σίγουρα την Ταϊβάν - Δεν μοιάζει πουθενά με την Ουκρανία
Σύμφωνα με την εκτίμηση της ίδιας της Ταϊβάν, οι κινεζικές δυνάμεις αυξάνουν «αργά αλλά σταθερά» την παρουσία τους γύρω από τη νησιωτική χώρα
Η περικύκλωση του «Δράκου» στην αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν γίνεται σταδιακά αλλά «αποπνικτικά» όπως ακριβώς κάνουν τα φίδια...  Anaconda με τα θηράματα τους.
Η Κίνα χρησιμοποιεί εν ολίγοις τη «Στρατηγική Anaconda» για να εξαντλήσει την άμυνα της Ταϊβάν.
Τα Anaconda εκ φύσεως βασίζονται στο καμουφλάζ και χαρακτηρίζονται από την μέγιστη υπομονή τους, καθώς περιμένουν συχνά για ώρες ή μέρες μέχρι το ανυποψίαστο θήραμα να φτάσει σε κοντινή εμβέλεια.
Όταν το θήραμα βρεθεί κοντά του, χτυπά γρήγορα και ακαριαία. Αμέσως τυλίγεται γύρω από το θήραμά του, μέχρι εκείνο να υποκύψει από την  ασφυξία.
Ακριβώς όπως ένα ανακόντα συσφίγγει αργά τη λεία του, κόβει την κυκλοφορία αίματος και οδηγεί τελικά στον θάνατο, η Κίνα εφαρμόζει μια πολύπλευρη στρατηγική για να τρομοκρατήσει, να «πνίξει», μέχρι να παραδοθεί εν τέλει το νησί της Ταϊβάν.
Σύμφωνα με την εκτίμηση της ίδιας της Ταϊβάν, οι κινεζικές δυνάμεις αυξάνουν «αργά αλλά σταθερά» την παρουσία τους γύρω από τη νησιωτική χώρα.
«Ο PLA χρησιμοποιεί μια «στρατηγική ανακόντα» για να στριμώξει το νησί», λέει ο ναύαρχος Τανγκ Χούα, διοικητής του ναυτικού της Ταϊβάν.
Σε συνέντευξή του , ο ναύαρχος προειδοποιεί ότι οι κινεζικές δυνάμεις αυξάνουν «αργά αλλά σταθερά» την παρουσία τους στη χώρα του.
«Είναι έτοιμοι να αποκλείσουν την Ταϊβάν όποτε θέλουν», λέει.
Τα στατιστικά στοιχεία υποστηρίζουν επίσης τους ισχυρισμούς του.
Ο αριθμός των αεροπορικών εισβολών της PLA κατά μήκος της διάμεσης γραμμής, τα de facto σύνορα στο μέσο του στενού της Ταϊβάν, έχει καταγράψει υπερπενταπλασιασμό, από 36 τον Ιανουάριο σε 193 τον Αύγουστο 2024.
Ο αριθμός των πλοίων PLA που δραστηριοποιούνται γύρω από την Ταϊβάν έχει επίσης αυξηθεί σταθερά, διπλασιάζοντας από 142 τον Ιανουάριο σε 282 τον Αύγουστο. Αυτά τα σκάφη έρχονται επίσης ολοέενα και πιο κοντά στην Ταϊβάν - ακριβώς κατά μήκος της συνεχόμενης ζώνης της, 24 ναυτικά μίλια από την ακτή της.
Και περιπολούν από κοντά λίγες μέρες κάθε φορά, σύμφωνα με τον ναυτικό διοικητή της Ταϊβάν.

China-Taiwan.webp

Κινεζική σκακιέρα....

Τα κινέζικα πολεμικά παιχνίδια έχουν εκσυγχρονιστεί και σε βάθος και σε πολυπλοκότητα.
Έχουν γίνει κοινές ασκήσεις που περιλαμβάνουν όλους τους κλάδους του στρατού, προσομοιώνοντας πιο ρεαλιστικά σενάρια μάχης όπως ο αποκλεισμός και η αμφίβια επίθεση.
Για παράδειγμα, στην άσκηση Joint Sword-2024A , η ακτοφυλακή της Κίνας (CCG) εξασκήθηκε σε κοινές επιχειρήσεις για πρώτη φορά με την PLA.
Στις ασκήσεις του 2022, ακόμη και κινεζικά αεροπλανοφόρα, το Liaoning και το Shandong, συμμετείχαν —μαζί με ένα αμφίβιο επιθετικό πλοίο Type 75, τουλάχιστον ένα καταδρομικό Type 55, αρκετές φρεγάτες Type 54 και άλλα.
Στο πλαίσιο της άσκησης του Μαΐου 2024, η Κίνα ανέπτυξε 111 αεροσκάφη και 46 πολεμικά πλοία σε περιοχές γύρω από την Ταϊβάν. 82 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη διέσχισαν τη μέση γραμμή του στενού της Ταϊβάν, με μερικά να πλησιάζουν τη γραμμή των 24 ναυτικών μιλίων που χρησιμοποιεί η Ταϊβάν για να ορίσει τη συνεχόμενη ζώνη της. Παρουσιάστηκαν επίσης πλατφόρμες όπως τα μαχητικά αεροσκάφη J-20 και J-16, τα αντιτορπιλικά Type 052D και οι βαλλιστικοί πύραυλοι Dong Feng.

Το κλειδί είναι η Ταϊβάν να είναι χρήσιμη στον κόσμο...

Σύμφωνα με τη στρατηγική Anaconda, «το Πεκίνο πιθανότατα θα χρησιμοποιούσε κυβερνοπόλεμο και εκστρατείες παραπληροφόρησης που ακολουθούνται από αποκλεισμό ή άλλα μέτρα για να στραγγαλίσει την Ταϊβάν, αντί να επιχειρήσει εισβολή».
Η στρατηγική προτάθηκε όταν τα κινεζικά σχέδια κατά της Ταϊβάν ματαιώθηκαν με την άφιξη δύο αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ στο Στενό της Ταϊβάν κατά τη διάρκεια της κρίσης το 1996 .
Ως εκ τούτου, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Κίνα θα πραγματοποιήσει μια μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση για να δημιουργήσει χάος σε όλο το νησί για να ακρωτηριάσει τη νησιωτική χώρα.
Η Ταιβάν θα ήταν έτσι απομονωμένη από τον κόσμο με τις κινεζικές κυβερνοεπιθέσεις να χτυπούν τις επικοινωνίες.
Θα έπληττε ταυτόχρονα την οικονομία της Ταϊβάν με μια σειρά κρίσιμων αστοχιών υποδομής.
Στην έκθεση της δεξαμενής σκέψης που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, το Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών (FDD), ο ερευνητής Ντιν Καραλέκας είπε ότι ενώ ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει υποκινήσει την προετοιμασία στην Ταϊβάν, αυτή η προετοιμασία μπορεί να μην είναι τελικά χρήσιμη.

Συνέχισε λέγοντας, ότι εν αντιθέσει με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ταϊβάν ήταν πιο πιθανό να αποκοπεί από τις προμήθειες ενέργειας, τροφίμων και άλλων εισαγωγών.
«Μόλις μπλοκαριστούν οι βασικές διαδρομές, μπορεί να πέσει σε κρίση ενεργειακής έλλειψης, και παρόλο που η Ταϊβάν αναπτύσσει ενεργά πράσινη ενέργεια, όπως η παραγωγή αιολικής ενέργειας, αυτές οι εγκαταστάσεις μπορούν εύκολα να γίνουν στόχοι εχθρικών επιθέσεων κατά τη διάρκεια του πολέμου, καθιστώντας δύσκολη την παροχή σταθερής παροχής ρεύματος », ανέφερε η έκθεση του FDD.
«Ναι, η Κίνα έχει τη δυνατότητα, αλλά εάν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και ο υπόλοιπος κόσμος τους αντιταχθούν, οι Κινέζοι δεν θα μπορέσουν να το εκτελέσουν.
Το κλειδί είναι η Ταϊβάν να είναι χρήσιμη στον κόσμο μέσω της βιομηχανίας ημιαγωγών της», δήλωσε στους EurAsian Times ο πρώην αρχηγός του ινδικού ναυτικού, ναύαρχος Karambir Singh (συνταξιούχος).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης