Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι 2+5 λόγοι που οι Boomers είναι η πιο πλούσια γενιά που έζησε ποτέ - Ο λογαριασμός... στους Millennials

Οι 2+5 λόγοι που οι Boomers είναι η πιο πλούσια γενιά που έζησε ποτέ - Ο λογαριασμός... στους Millennials
Η Allianz παρουσιάζει τους δύο κυριότερους λόγους, αλλά έχουμε κι εμείς να προσθέσουμε κάποιους άλλους...
Οι «Baby Boomers» -όσοι γεννήθηκαν από το 1946 έως το 1964- είναι η πλουσιότερη γενιά που έχει ζήσει ποτέ, χάρη στην προσιτή στέγαση και στις ισχυρές αγορές μετοχών που τους χάρισαν τεράστιες αποδόσεις, συμπαραίνει σε έκθεσή της η Allianz.
«Μια μοναδική ιστορική κατάσταση, ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, προσιτές αγορές κατοικιών και άνθηση των αγορών μετοχών, επέτρεψε στην παλιότερη γενιά boomers να δημιουργήσει καλή περιουσία», σχολιάζει η κολοσσιαία εταιρεία.

Στην αντίπερα όχθη, ως αποτέλεσμα των απανωτών κρίσεων από το 2008 και μετά, οι «Millennials» (γεννήθηκαν από το 1984 έως τα τέλη του 20ου αιώνα) ήταν οι μεγάλοι χαμένοι στην κούρσα του πλούτου. Χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ευρωπαϊκή κρίση χρέους, πανδημία COVID-19, πληθωριστικό σοκ, πόλεμος στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, είναι αυτά με τα οποία ενηλικιώθηκαν οι Millennials οι οποίοι εύλογα μπορούν να χαρακτηριστούν ως η γαινά των κρίσεων στη μετά-Β'ΠΠ εποχή.

Σε ό,τι αφορά στο πως κατέληξε στα παραπάνω συμπεράσματα η Allianz, η μέθοδος που χρημσιοποίησε είναι η εξής: μοντελοποίησε έναν αριθμό υποθετικών ατόμων σε διάφορες γενιές, παρακολουθώντας τις αποδόσεις των αποταμιεύσεών τους και τον αντίστοιχο πλούτο σε όλους τους αντίστοιχους οικονομικούς τους κύκλους.

Δεν θα σταθούμε όμως τόσο στα αναλυτικά αποτελέσματα της έρευνας της Allianz, αλλά θα αναφέρουμε κι εμείς -σε θεωρητικό επίπεδο- τους επιπλέον κύριους λόγους που οι κοινωνίες έκαναν βήματα πίσω τα τελευταία χρόνια με συνέπεια να υποχωρήσει τόσο ο πλούτος, όσο και η ευημερία.

Τούτου λεχθέντος:

- Ο καπιταλισμός μέχρι και πριν λίγες δεκαετίες ήταν μία μίξη φιλελευθερισμού με απομεινάρια σοσιαλιστικών πρακτικών, πριν ισχυροποιηθεί/επιβληθεί όπου ήταν δυνατόν από την κυβέρνηση Reagan (συγκεκριμένα, τα συμφέροντα που κινούσαν τα νήματα πίσω από αυτήν) το πιο αποτελεσματικό σύστημα ανισότητας πλούτου: ο νεοφιλελευθερισμός.

- Άντρες και γυναίκες μέχρι και πριν λίγα χρόνια ήταν συνεργάτες και όχι εχθροί όπως έχει πείσει έναν μεγάλο αριθμό των πολιτών της Δύσης, ο μοντέρνος φεμινισμός και η woke κουλτούρα (και τα συμφέροντα πίσω από αυτές τις αηδίες).

- Οι προτεραιότητες στην εποχή των Boomers ήταν άλλες: στον απόηχο του Β' ΠΠ, σκοπός ήταν η οικογένεια, η συλλογική εξέλιξη και η σκληρή δουλειά! Όχι η καριέρα ή η εικόνα του καθενός και οι ανασφάλειες στην εικονική πραγματικότητα του σημερινού ίντερνετ.

- Οι μετά Β'ΠΠ καιροί άφησαν δυνατούς ανθρώπους και όχι μία κοινωνία έρμαιο της πολιτικής ορθότητας και του κάθε παραλογισμού.

- Η συνεισφορά της Τεχνολογίας στην ευημερία των ανθρώπων έφθασε στο ζενίθ πριν λίγα χρόνια και, πλέον, η Τεχνολογία αποτελεί έναν από τους δυνάστες της εποχής μας.

Γενικότερα, όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλο άρθρο, σε όποια δύσκολη κατάσταση και αν έχει βρεθεί η ανθρωπότητα, υπήρχε πάντα ένα μοτίβο: συνεχώς βελτιωνόταν.
Η κάθε γενιά ζούσε καλύτερα από την προηγούμενη, τα παιδιά ζούσαν καλύτερα από τους γονείς.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, αυτό το μοτίβο σπάει. Και χρειάστηκαν μόλις ελάχιστες δεκαετίες...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης