Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Υποβαθμίζεται σε αρνητικό το outlook της Γαλλίας - Στο AA- η αξιολόγηση

Fitch: Υποβαθμίζεται σε αρνητικό το outlook της Γαλλίας - Στο AA- η αξιολόγηση
Το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2024 προβλέπεται να διευρυνθεί στο 6,1%
Σχετικά Άρθρα
Σε αρνητικές (από σταθερές) υποβάθμισε τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) της Γαλλίας η Fitch Ratings, διατηρώντας σε ΑΑ- τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει ότι οι κίνδυνοι δημοσιονομικής πολιτικής έχουν αυξηθεί. Το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2024 προβλέπεται να διευρυνθεί στο 6,1% του ΑΕΠ, ενώ για τη διετία 2025-2026 στο 5,4% του ΑΕΠ και δεν αναμένεται η κυβέρνηση να εκπληρώσει την μεσοπρόθεσμη πρόβλεψή για έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2029.
Ως αποτέλεσμα, η Fitch «βλέπει» το δημόσιο χρέος στο 116,3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2026.
Η γαλλική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,2% το 2024, καθώς οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες έχουν προσθέσει περίπου 0,25 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο.
Σε ό,τι αφορά στις πολιτικές εξελίξεις, η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση της Γαλλίας, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Barnier, δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία σε ένα εξαιρετικά κατακερματισμένο κοινοβούλιο και θα χρειαστεί να βασιστεί στην ακροδεξιά για το νομοθετικό έργο και τον προϋπολογισμό.
«Άμεση πρόκληση είναι η υποβολή και έγκριση του προϋπολογισμού του 2025 πριν από το τέλος του έτους. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να επικαλεστεί το άρθρο 49.3 για να προωθήσει τον προϋπολογισμό, όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, αυτός ο ελιγμός θα μπορούσε να προκαλέσει ψήφο δυσπιστίας και είναι πλέον λιγότερο βέβαιο εάν η κυβέρνηση θα επιζούσε από μια τέτοια ψηφοφορία», υπογραμμίζει η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης