Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Sell off στα ομόλογα, διεθνώς - Στο μικροσκόπιο τα επόμενα βήματα της Fed

Sell off στα ομόλογα, διεθνώς - Στο μικροσκόπιο τα επόμενα βήματα της Fed
Νέες ανησυχίες στην αγορά για τη νομισματική πολιτική της Fed
Σχετικά Άρθρα

Πτωτικά κινούνται τα ομόλογα σε όλον κόσμο, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν τις προοπτικές βραδύτερης μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων, μια τάση που κινδυνεύει να ανατρέψει τις θέσεις χρέους παντού.
Οι αποδόσεις των ομολόγων της Αυστραλίας που λήγουν σε μια δεκαετία αυξήθηκαν έως και 16 μονάδες βάσης, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Νέας Ζηλανδίας σκαρφάλωσαν πέντε μονάδες βάσης, ενώ οι αποδόσεις της Ιαπωνίας ανήλθαν σε υψηλό δύο μηνών. Αυτό ακολούθησε ένα άλμα 11 μονάδων βάσης στις αποδόσεις των  10ετών αμερικανικών ομολόγων και μια άνοδος 10 μονάδων βάσης στα 10ετή γερμανικά τη Δευτέρα.
Στο επίκεντρο του παγκόσμιου sell off στα ομόλογα χρέους βρίσκεται η ανησυχία των επενδυτών σχετικά με τις προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων της Fed και κατά πόσον για άλλη μια φορά φαίνονται υπερβολικές. Η εύρωστη αμερικανική οικονομία, η σταθεροποίηση των πιθανοτήτων για την εκλογική νίκη του Donald Trump και τα επιφυλακτικά σχόλια των αξιωματούχων της Fed σχετικά με τον ρυθμό της νομισματικής χαλάρωσης θολώνουν τις προοπτικές κερδών για τους απανταχού traders ομολόγων.
«Θα δούμε αποδόσεις 4,5% πιθανότατα στις αρχές του επόμενου έτους» για τα 10ετή αμερικανικά ομόλογα, δήλωσε ο Ed Yardeni, ιδρυτής της Yardeni Research, μιλώντας σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg. Η άνοδος των αποδόσεων στο 5% θα «εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα αποτελέσματα των εκλογών - αν έχουμε σάρωση από τους Δημοκρατικούς ή τους Ρεπουμπλικάνους, δεν έχει σχεδόν καμία σημασία. Σε κάθε περίπτωση θα έχουμε μεγαλύτερα ελλείμματα», είπε ο ίδιος.
Τα overnight indexed swaps υποδηλώνουν ότι η μείωση του επιτοκίου της Fed κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα δεν είναι πλέον σίγουρη.
Η Apollo Management συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που βλέπουν την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να διατηρεί ενδεχομένως αμετάβλητα τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της, ενώ η T. Rowe Price βλέπει τις αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων να σκαρφαλώνουν στο 5% το επόμενο έτος, λόγω των κινδύνων για ρηχότερες μειώσεις των επιτοκίων και καθώς η ανάπτυξη βελτιώνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης