Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

RBC Capital: Ένα «παλιρροιακό κύμα» προμήθειας φυσικού αερίου, το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα, θα αναδιαμορφώσει τις παγκόσμιες αγορές

RBC Capital: Ένα «παλιρροιακό κύμα» προμήθειας φυσικού αερίου, το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα, θα αναδιαμορφώσει τις παγκόσμιες αγορές
Η ένεση προσφοράς είναι πιθανό να ωθήσει την αγορά σε μια εκτεταμένη περίοδο υπερπροσφοράς μέχρι το τέλος του 2026
Η μεγαλύτερη εισροή προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έρχεται… διαδικτυακά και θα μεταμορφώσει την παγκόσμια αγορά, επιφέροντας εκτεταμένα και διαρκή αποτελέσματα, σύμφωνα με την RBC Capital Markets.
«Ένα κύμα νέας προμήθειας LNG - το μεγαλύτερο μέχρι τώρα - πρόκειται να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια αγορά τα επόμενα χρόνια, με ευρύτερες επιπτώσεις από την προηγούμενη ανάπτυξη, δεδομένης της αυξανόμενης διασύνδεσης μεταξύ των περιφερειακών αγορών φυσικού αερίου μετά τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας», σύμφωνα με τους αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας.
Η ένεση αυτή είναι πιθανό να ωθήσει την αγορά σε μια εκτεταμένη περίοδο υπερπροσφοράς μέχρι το τέλος του 2026, η οποία θα παραμείνει μέχρι το 2030, με τις τιμές να κινούνται πιθανώς κάτω από διψήφια επίπεδα, σύμφωνα με τους αναλυτές της RBC.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον κόμβο Ολλανδικής Διευκόλυνσης Μεταφοράς Τίτλων (TTF), ένα ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για τις συναλλαγές φυσικού αερίου, διαπραγματεύονταν στα 12,78 δολάρια ανά mmbtu σήμερα στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.
Καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, μια αυξανόμενη «χορωδία» αναλυτών προειδοποίησε ότι η ήπια αύξηση της ζήτησης σε συνδυασμό με τα επικείμενα κύματα εξαγωγικής ικανότητας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μαζική υπερπροσφορά της αγοράς.
Καθώς μια ροή προγραμματισμένης υποδομής συνεχίζει να πλημμυρίζει την αγορά, δεν είναι σαφές εάν η ζήτηση θα αυξηθεί για να απορροφήσει κάθε κύμα.
Η υπερπροσφορά και οι συμπιεσμένες τιμές υπογραμμίζουν τα πτωτικά σήματα στον τομέα του LNG, δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής της Rystad Energy, Masanori Odaka.
Οι προμηθευτές δίνουν τώρα ολοένα και μεγαλύτερη προτεραιότητα στο LNG που χρησιμοποιείται για τη χρήση της ναυτιλίας έναντι των ευκαιριών arbitrage, δηλαδή τα περιθώρια κέρδους.
Το αρμπιτράζ εμπορευμάτων περιλαμβάνει την ταυτόχρονη ή διαδοχική αγορά και πώληση εμπορευμάτων σε διαφορετικές αγορές για να επωφεληθούν από τη διαφορά τιμής.

Οι τιμές του LNG

Το παγκόσμιο εμπόριο LNG έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, αυξάνοντας από περίπου 240 μετρικούς τόνους το 2014 σε περισσότερους από 400 μετρικούς τόνους πέρυσι, που προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη διακοπή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, σύμφωνα με την RBC Capital.
Κάποιοι είχαν αντιληφθεί τον γεωπολιτικό κίνδυνο ως ευκαιρία στην αγορά.
Η επενδυτική τράπεζα προέβλεψε ότι η παγκόσμια ικανότητα υγροποίησης, η συνολική ποσότητα LNG που μπορεί να παραχθεί ετησίως, θα αυξηθεί κατά περίπου 50% μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Οι ΗΠΑ και το Κατάρ θα διατηρήσουν τη θέση τους ως οι μεγαλύτεροι προμηθευτές στον κόσμο, με συνδυασμένο μερίδιο αγοράς σχεδόν 50% το 2030, πρόσθεσε η RBC.
Πολλές ιδιωτικές εταιρείες και κρατικές οντότητες έχουν σχέδια να ενισχύσουν την παραγωγική ικανότητα, «όχι μόνο για να σταματήσουν την ευρωπαϊκή κατανάλωση αλλά και για να καταγράψουν την αναμενόμενη αύξηση των ρυθμών κατανάλωσης, ιδιαίτερα στην Ασία», ανέφεραν οι αναλυτές της RBC.
Ωστόσο, η ζήτηση από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, του μεγαλύτερου εισαγωγέα LNG, αναμένεται να αυξηθεί μόνο κατά μέσο όρο 5% ετησίως.
Περίπου το 70% αυτής της ανάπτυξης θα προέλθει από την Κίνα, την Ινδία και τη Νότια Κορέα.
Εν τω μεταξύ, οι τιμές του LNG δεν έχουν δει μεγάλες διακυμάνσεις παρά την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων.
«Εκπληκτικά ήσυχη» ήταν ο τρόπος με τον οποίο περιέγραψε την αγορά η Meg O'Neill, διευθύνουσα σύμβουλος και διευθύνων σύμβουλος της Woodside Energy.
«Για μένα, ίσως αυτό είναι ένα σημάδι ότι υπάρχουν επαρκείς πηγές εφοδιασμού σε όλο τον κόσμο για να μετριαστεί οποιαδήποτε προσωρινή διακοπή του εφοδιασμού που προέρχεται από τη Μέση Ανατολή.
Και αυτό μάλλον ισχύει τόσο για το πετρέλαιο όσο και για το LNG», δήλωσε η O'Neill στο CNBC στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου της Διεθνούς Εβδομάδας Ενέργειας της Σιγκαπούρης.

Οι προκλήσεις

Υπάρχουν και άλλες διαφαινόμενες προκλήσεις στον τομέα του LNG που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις παγκόσμιες αγορές.
Ο χειμώνας του βόρειου ημισφαιρίου 2024-25 είναι ορατός και οι υφιστάμενες συμβάσεις για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας πρόκειται να λήξουν στα τέλη του 2024, επεσήμανε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.
«Αυτό θα μπορούσε να σημάνει τέλος σε όλες τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας», έγραψε η IEA σε πρόσφατο σημείωμα.
«Αυτό με τη σειρά του θα απαιτούσε υψηλότερες εισαγωγές LNG στην Ευρώπη το επόμενο έτος, με αποτέλεσμα ένα πιο αυστηρό παγκόσμιο ισοζύγιο φυσικού αερίου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης