Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το μήνυμα της BofA στη Fed: Προσοχή με τις μειώσεις επιτοκίων - Δεν τίθεται θέμα ύφεσης

Το μήνυμα της BofA στη Fed: Προσοχή με τις μειώσεις επιτοκίων - Δεν τίθεται θέμα ύφεσης
Οι επενδυτές έχουν περιορίσει τις προσδοκίες για ταχείες μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων
Σχετικά Άρθρα

Την προσοχή της Fed όσον αφορά τις μειώσεις επιτοκίων, εφιστά ο διευθύνων σύμβουλος της Bank of America, Brian Moynihan.
«Άργησαν να μπουν στο παιχνίδι» με την αύξηση του κόστους δανεισμού το 2022, δήλωσε ο Moynihan σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV στο Σίδνεϊ την Τετάρτη, στο πρώτο του ταξίδι στην Αυστραλία. «Πρέπει να βεβαιωθούν ότι δεν θα προχωρήσουν πολύ σκληρά τώρα» με τις μειώσεις επιτοκίων.
Ο κίνδυνος για τους κεντρικούς τραπεζίτες είναι να «πάνε πολύ γρήγορα ή πολύ αργά και αυτός ο κίνδυνος είναι υψηλότερος τώρα απ' ό,τι ήταν πριν από έξι μήνες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.
Οι επενδυτές έχουν περιορίσει τις προσδοκίες για ταχείες μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων και ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed έχουν δηλώσει ότι προτιμούν μειώσεις με βραδύτερο ρυθμό μετά την πρώτη μείωση από το 2020 τον περασμένο μήνα. Αυτό έρχεται εν μέσω ενδείξεων ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει εύρωστη.
Ο Moynihan, 65 ετών, είναι ένας από τους μακροβιότερους επικεφαλής μεταξύ των κορυφαίων αμερικανικών τραπεζών και έχει δηλώσει την πρόθεσή του να παραμείνει για τα επόμενα χρόνια. Προήχθη σε διευθύνοντα σύμβουλο το 2010, καθώς η Wall Street βγήκε από την κρίση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης, και έχει καθοδηγήσει την τράπεζα μέσα από την πανδημία του Covid-19 και την κρίση του τραπεζικού κλάδου που κατέστρεψε την Credit Suisse και τη Silicon Valley Bank.
Η επίσκεψη του Moynihan στην Αυστραλία περιελάμβανε συνάντηση με τον πρίγκιπα Κάρολο, ο οποίος βρίσκεται επίσης στη χώρα για να συζητήσει την Πρωτοβουλία για τις Βιώσιμες Αγορές, της οποίας προεδρεύει ο τραπεζίτης.
Το αφεντικό της Bank of America δήλωσε στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων γ' τριμήνου την περασμένη εβδομάδα ότι η εταιρεία αναμένει «μη προσγείωση» για την αμερικανική οικονομία, αναφερόμενος σε μια κατάσταση στην οποία η ανάπτυξη παραμένει ισχυρή, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε... γερακίσια στάση στον αγώνα τους για τον πληθωρισμό.
«Με ποσοστό ανεργίας στο 4% και αύξηση μισθών στο 5%, είναι δύσκολο για έναν οικονομολόγο να πείσει τον κόσμο ότι θα υπάρξει ύφεση», δήλωσε ο Moynihan και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά επιπλέον 50 μονάδες βάσης πριν το τέλος του 2024, ενώ κατά τη διάρκεια του 2025 θα προχωρήσει σε άλλες τέσσερις μειώσεις της τάξης των 25 μονάδων βάσης, με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 3,25%. Ο ίδιος αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα διολισθήσει στο 2,3% το 2025 και το 2026 υπό ένα τέτοιο σενάριο.
Οι Αμερικανοί καταναλωτές εξακολουθούν να είναι κινούνται από τις αποταμιεύσεις που συγκέντρωσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ανέφερε η τράπεζα, αν και ορισμένα νοικοκυριά έδειξαν πρόσφατα σημάδια ότι γίνονται πιο συνειδητοποιημένα στον προϋπολογισμό τους. Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τη συμπεριφορά των δαπανών για να βοηθήσουν στην πρόβλεψη του τρόπου με τον οποίο η Fed θα αποφασίσει να κινηθεί όσον αφορά τα επιτόκια.
Σίγουρα, μια υψηλότερη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα νομισματική πολιτική θα ήταν ευλογία. Τα επιτόκια πολιτικής των κεντρικών τραπεζών έχουν υπερβολικό αντίκτυπο στις τράπεζες, που είναι συνήθως σε θέση να τιμολογούν μεγαλύτερο περιθώριο για τα δάνεια που έχουν στα βιβλία τους σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Ένα επιτόκιο στο τέλος του κύκλου γύρω στο 3% θα ήταν «ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον επιτοκίων στις ΗΠΑ και σε άλλες αγορές από ό,τι ήταν τα τελευταία 15 χρόνια περίπου», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της BofA. «Αυτό είναι ένα καλύτερο μέρος για εμάς ειλικρινά».
Ο Moynihan δήλωσε ότι το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο της τράπεζας -ένα βασικό μέτρο της διαφοράς μεταξύ των επιτοκίων που χρεώνουν για τα δάνεια και της πληρωμής τους στους καταθέτες- πρόκειται να διευρυνθεί μακροπρόθεσμα έως και το 2,3%. «Αυτό είναι ασυνήθιστο. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αμετάβλητοι ή πεσμένοι και εμείς αρχίζουμε να αναπτυσσόμαστε», δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης